Etiyopya'nın Tigray bolgesindeki catışmalar nedeniyle Sudan'a kacan sığınmacılar, soğukların da başlamasıyla sıcak yuvalarına bir an once donmenin ozlemini cekiyor.
Ordunun İsyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) guclerine operasyonu sonrası Sudan'ın doğusuna sığınan Etiyopyalılar, yardım kuruluşlarının destekleriyle hayata tutunmaya calışıyor.

Sudan, Etiyopya ve Eritre sınır ucgeninde yer alan, Kesele eyaletindeki Hamdayit kampını ziyaret eden AA muhabirine konuşan sığınmacılardan Abba Brio, barışın sağlanmasından umutlu olduğunu belirterek, bir an once Tigray'da işinin başına donmek istediğini soyledi.
"Savaşın bir an once sona ermesini istiyoruz"
Hagos Akti (63) isimli sığınmacı da "Silah seslerini duyunca oldurulmekten korktuk. Eşyalarımızı evde bırakarak hicbir şey almadan kactık. Ailemden 11 kişi ile beraber kampta yaşıyorum." dedi.
Akti, "Buradan ailelerimizle birlikte evimize donmek istiyoruz. Aile uyelerinin dağılmaması ve muhtemel olumsuzluklar sebebiyle Kadarif eyaletindeki Um Rakuba kampına transfer edilmek istemiyoruz." diye konuştu.
Mahsullerini tarlada bırakıp kacmak zorunda kaldıkları icin cok uzgun olduklarını dile getiren 50 yaşındaki Hadku Oraha, "Yiyecek ve barınağa ihtiyac duyan cocuklar ve yaşlılarımız var. Her şeyimizi, gecim kaynağımız tarım aletlerini geride bıraktık. Savaşın bir an once sona ermesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Oraha, insani ardım kuruluşları gelmeden kendilerine sahip cıkan ve destek olan bolge sakinlerine teşekkur etti.
Mokannen Samunel ise desteklere muteşekkir olduklarını ancak yemek kulturleri farklı olduğundan bu konuda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, kendi kulturlerine gore yemek hazırlayabilecekleri malzemelerin temin edilmesi cağrısında bulundu.
-"Ciddi dercede insani yardıma ihtiyac var"
Samunel, "Buradan başka bir kampa değil evimize donmek istiyoruz. Evlerimiz, tarlalarımız ve hayvanlarımız, her şeyimiz orada." diye konuştu.
Tigray'da oğretmenlik yapan Mlubarhan Kabrawit (38) de ilac, barınak ve gıda konusunda eksikler olduğunu, ciddi derecede insani yardıma ihtiyac duyduklarını kaydetti.
Yaklaşık 6 bin Sudanlının yaşadığı Hamdayit bolgesinde bulunan kampta Sudan Multeciler Komiserliği'ne gore 36 binden fazla sığınmacı kalıyor.
Yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarının yanı sıra Turkiye merkezli insani yardım kuruluşları da barınma ve gıda yardımında bulunuyor.
UNICEF'ten yardımlar icin acil surdurulebilir ve koşulsuz erişim cağrısı
Birleşmiş Milletler Cocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) yapılan acıklamada, Tigray'da catışmalar nedeniyle yardıma muhtac milyonlarca cocuğa erişimin kesildiği belirtilerek, insani yardımlar icin acil surdurulebilir ve koşulsuz erişim cağrısı yapmıştı.
Yuz binlerce kişinin catışmalar nedeniyle yerinden olduğu bolgede, BM ve cok sayıda sivil toplum orgutu, geniş caplı insani yardım calışması icin Addis Ababa hukumetinden izin bekliyor.
Etiyopya ulusal ordusunun, eyaleti yoneten isyancı TPLF saldırılarının hemen akabinde 4 Kasım'da başlattığı askeri operasyonda, binlerce kişinin hayatını kaybettiği, 52 bini aşkın kişinin Sudan'a sığındığı belirtiliyor.
Afrika'daki sığınmacı yukunu en fazla sırtlanan ulkelerden Sudan'da coğunluğu Guney Sudan'dan olmak uzere 1 milyondan fazla sığınmacı bulunuyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abbas M. Idris