İzmir Buyukşehir Belediye Meclisinde, "S" plakası ihalesinin mahkemece iptal edilmesi ve serviscilerin mağduriyeti tartışma konusu oldu.
Buyukşehir Belediye Meclisinin aralık ayı 2. birleşimi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, Başkan Vekili Mustafa Ozuslu yonetiminde toplandı.
CHP'li Meclis Uyesi Ertan Certel, Urla ilcesinde yapımı planlanan ancak Cevre ve Sağlık Komisyonunca reddedilen akaryakıt istasyonu projesine ve soz konusu araziye ilişkin kendisi ve CHP Urla İlce Başkanı Hakan Ozbadur hakkında mesnetsiz iddialar ortaya atıldığını ileri surdu.
Certel, hakkında asılsız iddialar ortaya atanlar hakkında hukuki surec başlattığını belirtti.
AK Partili Meclis Uyesi Husnu Boztepe ise akaryakıt istasyonuna ilişkin iddiaları konu alan bir mektubun kendilerine ulaştığını, bu mektubu da İzmir Buyukşehir Belediye Başkanı Tunc Soyer'e ilettiklerini, iddialarla ilgili hic kimseyi suclamadıklarını ve isim de vermediklerini dile getirdi.
"S" plakası ihalesine ilişkin tartışma yaşandı
AK Parti Grup Başkan Vekili Ozgur Hızal ise akaryakıt istasyonu arazisi iddialarına ilişkin haberlerle partilerinin bir ilgisinin bulunmadığını soyleyerek, "Ataturk hepimizin, cumhuriyet hepimizin. Ataturk ve cumhuriyet uzerinden soylem geliştirilmesini doğru bulmuyorum. İktidara, Urla uzerindeki tasarrufları uzerinden eleştiri yapılmasını da asla kabul etmiyorum." dedi.
İzmir Buyukşehir Belediyesinin "S" plakası ihalesine ilişkin bir surec gecirdiğini soyleyen Hızal, şoyle konuştu:
"İhale oncesinde servisci esnafının belediye onunde yaptığı eylemler oldu. Mart ayından bu yana ozellikle okulların kapalı olması nedeniyle bircok servisci esnafın mağdur olduğunu hepimiz biliyoruz. Şehirde 7 bin civarında servis aracı var, bunların yaklaşık 3 bini okullardaki oğrenci kardeşlerimizi taşımak icin kullanılıyor. Dolayısıyla şu an kullanılamıyor. Hal boyleyken İzmir Buyukşehir Belediyesi bir inat uğruna, belki gelir elde etmek amacıyla 400 plakanın ihalesi gercekleşmiş. 150 milyon lira belediyenin kasasına girmiş. Zaten mağdur olan esnaf daha da mağdur edilmiş. Gercekten ihale konusunda bir problem var bu kurumda. En son yapılan S plaka ihalesi İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş. 30 gun icinde ihalenin iptal edilmesi ve bedelinin iade edilmesi gerekiyor. Umarım para başka yere harcanmamıştır."
Soz alan CHP Grup Sozcusu Nilay Kokkılınc ise Urla'daki akaryakıt istasyonu planları konusunda 5 farklı komisyonun değerlendirme yaptığını, doğal şartlar goz onune alınarak istasyon yapılmamasına karar verildiğini aktardı.
İzmir Buyukşehir Belediyesinin pandemi surecinin başından itibaren her sektore katkıda bulunduğunu vurgulayan Kokkılınc, "Bildiğimiz kadarıyla 'S' plakası ihalesinin mahkemece iptalinin sebebi ihalenin UKOME tarafından yapılmış olması. Yetki nedeniyle yanlış bulunmuş. UKOME'de valilik, emniyet de var. Hata varsa İzmir'in kurumlarının hatası var." dedi.
Kokkılınc, meclis toplantılarında sık sık İzmir Buyukşehir Belediye Başkanı Tunc Soyer'in ozel hayatının da sık sık gundeme gelmesini doğru bulmadığını ifade etti.
Bunun uzerine soz alan AK Partili Husnu Boztepe de CHP'li Kokkılınc'ın ozel hayat konusundaki iddialarda kendisini hedef aldığını iddia ederek, şoyle devam etti:
"Ben hayatım boyunca kimsenin evinin iciyle ilgilenmedim ama belediyenin butcesi, parası pulu bizi ilgilendirir. Başkanlığını Tunc Soyer'in eşi Neptun Soyer'in yaptığı İzmir Koy Koop Birliği'ne sut alımı karşılığında milyonluk faturalar kesildi. Bu kooperatifin başkanı belediye başkanımızın eşi. Ben bununla ilgili konuşurum. Bunun hicbir tarafı ozel hayatla ilgili değil. Eğer belediye başkanı kardeşini İZTAV'a genel sekreter yapıyorsa ben konuşurum. Bu ozel hayat değildir, ben kimsenin yatak odasına girmiyorum. Belediyenin butcesi, parası pulu kardeşim. Ben koyluye destek olmasın demiyorum. Tire Sut'ten hep ovguyle bahsettiniz ama yavaş yavaş devreden cıkarıyorsunuz."
Nilay Kokkılınc ise Neptun Soyer'in kooperatiften huzur hakkı almadığını, alım satım ile de ilişkisinin bulunmadığını vurguladı.
Meclis toplantısında, komisyonlardan gelen onergeler goruşulerek karara bağlandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Efsun Erbalaban Yılmaz