
Kırgızistan'da kamu ve sivil toplum orgutlerinde gorevli kadınların bir araya geldiği forumda, yeni anayasa taslağında kadınların secilme hakkının kısıtlanacağından duyulan endişeler dile getirildi.
Avrupa Birliğinin desteği ile kadınların yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını doneminde karşılaştıkları sorunlara dikkati cekmek icin bir forum duzenlendi.
Forumda parlamento, hukumet, yerel yonetimler, uretim ve iş sektoru, sivil toplum orgutleri ile medyada calışan kadınlar bir araya geldi.
Yeni anayasa taslağıyla ilgili endişelerin de dile getirildiği forumda, yeni taslakla kamuda temsil edilen kadınların oranının azalacağı savunuldu.
Başbakan Yardımcısı Elvira Surabaldiyeva, yaptığı konuşmada, Kırgızistan'da yasalara gore, kamuda kadın temsilinin yuzde 30 olması gerektiğini belirterek, "Bugun siyasi gorevlerde kadın temsili yuzde 3'tur. Uc kadın kaymakamımız var. Kadın belediye başkanlarımız hic yok. Mesela, her yıl kamuya giren kadınların oranı yuzde 40. Ne yazık ki, karar alma duzeyine cıkan kadınların oranı ise yuzde 10'dur." diye konuştu.
Yeni tip koronavirus salgın doneminde kadınlara yonelik artan şiddet olaylarına da değinen Surabaldiyeva, "Kırsal kesimde kadınlar salgın gunlerinde buyuk sorunlarla karşı karşıya kaldı. Kadınlar devletin desteğine ihtiyac duyuyor. Ne yazık ki, bu yıl kadına yonelik şiddet oranı yuzde 18'e cıktı." dedi.
Surabaldiyeva, hukumetin reformlara hazır olduğunu belirterek "Sosyal alanda ciddi reformlar gereklidir. Siyasi irademiz var. İktidardaki surekli değişikliklerden dolayı toplum hayal kırıklığı yaşıyor. Toplumdaki depresyonu diyalog yoluyla cozmemiz gereklidir." ifadesini kullandı.
Kamuoyunda yeni anayasa taslağı ile ilgili tartışmalara değinen Kırgızistan Avukat Barosunu temsil eden hukukcu Saniya Toktogaziyeva da yeni anayasa ile kadınların secilme hakkından mahrum kalabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Yeni anayasa taslağının kadınların kamudaki temsil hakkını garanti altına almadığını savunan "Koy yaşamı" adlı sivil toplum orgutu lideri Bibigul Bupebayeva, yeni anayasanın kadınların kamudaki bilgiye ulaşımını zorlaştıracağını savundu.
Son 10 yıldır parlamenter yonetim sistemle yonetilen Kırgızistan'da meclise girmek isteyen siyasi partilere milletvekili aday listelerinde kadın, genc ve engelli kotasına uyma zorunluluğu bulunuyor.
Gelecek yıl referanduma goturulmesi hazırlanan anayasa taslağında sandalye sayısının duşuruleceği meclisin bir kısmının bağımsız adayların secilmesine imkan tanınacağı belirtiliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Nazir Aliyev Tayfur