Gebelikte 28. Hafta- Bu hafta itibari ile artık 7. ayınız bitmiş oluyor. Artık gebeliğinizin coğu gitti azı kaldı hanımlar. Kavuşma zamanı yakındır. Normal bir gebeliğin 38-42 haftaları arasında doğumla sonuclandığını biliyoruz ama bu daha erken de olabilmekte. Bu haftalar arasında doğan bir bebek tam anlamıyla anne karnındaki gelişimlerini tamamlamış oluyor. 37. Haftadan once doğanları ise erken doğumla premature bebek olarak sayıldığını da hatırlatmak isterim. 28. Haftada 27+0 ve 27+6 gunlerini yaşıyor olacaksınız. Şimdi 28. haftada bebeğinizde ve sizde oluşan değişimler icin yazımızın iceriğine bir goz atın isterim.




Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Goruntuleri



Bebeğiniz bu haftada buyuk bir patlıcan boyutunda. 38-40 cm civarında ve 1000gr kadardır. Artık gebeliğin ucuncu trimester doneminde bebeğiniz daha hızlı kilo alımı yaşayacak. Bu son aylarda artık bir yeni doğan gorunumune ulaşmış olacak minik bebeğiniz. Bebeğiniz muhtemelen gecen hafta goz kapaklarını actı ya da bu hafta acması muhtemel. Artık bulunduğu ortamdan karanlık aydınlıkları algılayabilecek. Artık gorunumu de tam bir yeni doğan bebek gorunumu aldı. Yani onceki tohuma benzer durumundan eser yok. Bu hafta da akciğerleri gelişmeye devam ediyor. Bebeğinizin tekmelerini saymaya devam edin lutfen. Bu haftada ve bundan sonraki haftalarda artık doğuma kadar bebeğin tekmeleri sizin icin onemli olacak. Bebeğiniz bu haftada da oldukca cok hareket eder. Ozellikle baş aşağı yani makat gelişi olarak pozisyonda alabilir. Bu konuda endişelenmemelidir cunku bebeğinizin henuz yeri rahat olduğundan dolayı cok farklı şekillere girip cıkabilir. Ama tek başına bebeğin ters durması bir erken doğum tehlikesi sayılmaz. Bunun yanında kasıklarda yoğun ağrı sık sık kasılmalar ve bircok belirti daha vardır. Erken doğum belirtileri konumuzdan detaylı inceleyebilirsiniz.

Bebeğinizle iletişimde kalmaya devam edin. Aranızdaki bağı kuvvetlendirmenin en guzel yolu budur. Mumkunse bebeğin babası ile de bağ kurmasına izin verin. Artık anne adayı da ikinci trimester donemindeki gibi rahat olamayabilir. Bir takım sıkıntılar da bu trimester ile beraber gelir. Orneğin bebeğiniz buyuduğu ve ara ara aşağı baskı yapabildiği gibi sık idrara cıkma problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu hafta doktorunuzla mutlaka kan uyuşmazlığı konusunu goruşun. Bacaklarda odem şişlik ayaklarda da aynı şekilde gorulebilir. Bunun icin sık ve bol su icmeye devam edin. Hamileliğin bu ilerleyen aşamalarında hemoroid ve reflu gibi sorunlar icin dikkatli davranmalısınız. Kabızlık biliyorsunuz belki gebeliğin en sık karşılaşılan sorunlarındandır. Bunu engellemek icin bol sıvı bol posalı yeşil yapraklı sebzeler tuketmelisiniz. Kuru kayısı kuru erik yiyebilirsiniz. Kuru siyah uzum demir eksikliği icin birebirdir. Yine reflu yaşayanlar da sık sık az az yemeliler.




Mide yanması ekşimesi sorunu icin yine yemeklerden hemen sonra uzanılmamalı en az uyku uyumadan 2 saat once yemek icmek bitmiş olmalı. Bu haftaya kadar hastane cıkışı hastane cantası ihtiyaclarınızı halletmiş olduğunuzu duşunuyorum. Vucudunuzda sırt ve ozellikle bel ağrılarına dikkat. Nihayetinde karnınız buyuyor ve vucudun dengesinde bozulma olabilir. Cok ayakta kalmamaya ozen gosterin. Gebeliğinizin artık son trimester doneminde tansiyon kontrollerine dikkat edin. Ozellikle preeklampsi aniden baş gosterebilir.