Gebelikte 29. Hafta- Adım adım doğuma yaklaşıyorsunuz. Hala bebeğiniz buyumeye devam ederken normal olarak rahminiz de buyuyor. Muhtemelen bu hafta 8-10 kg almış olmanız gerekmekte. Bebeğiniz bu hafta 35-38 cm arası boyda 1000-1400 gr ağırlığında olması muhtemel. 29 haftada 28+0 ve 28+6 gunlerini yaşıyor olacaksınız. Hamileliğinizin keyfini cıkarmaya calışın yakında bebeğinize kavuşacak belki cok dinlenme imkanı bulamayacaksınız. Bebeğiniz gelişimine ozellikle kilo alımına devam ediyor. Yaklaşık doğuma 11 haftanız kaldı. Gorduğunuz gibi zaman hızla akıp gidiyor. Bebeğinizi cok merak ediyor neye kime benzediği konusunda fikriniz yok ve heyecanlı bir merak icindesiniz. Onu kucağınıza alacağınız gunu iple cekiyorsunuz.

Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Goruntuleri






Heyecanlı bekleyiş icinde bu haftada artık bebeğinize isim bulmuş olmalı odasını kıyafetlerini de ozenle hazırlamış olmalısınız. Bu bir anne baba icin ne kadar keyif verici bir şeydir. Bebeğinize gelince bu hafta tam anlamıyla goz kapakları acıldığı icin anne karnından ışığı karanlığı daha iyi ayırt edebiliyor. Bebeğinizin beyni hala gelişim sureci icinde bu haftada bebeğiniz kendi ısı kontrolunu kendisi yapabiliyor. Ayrıca vucudunda biriken yağlanmalar onu hem vucudunu ısı tutmasını sağlarken cildinin de normal bir yeni doğan gorunumune ulaştırıyor. Bebeğinizin yağ dokusu da kilo alarak tamamlanacak. Artık 5 duyu organı da coktan işlevlerini yapmaktadır. Ozellikle sizin yediğiniz besinleri ayrı ayrı tadını alarak yemektedir o da. Bebeğiniz her gun yarım litre kadar idrar yapmakta. Bunu amniyon sıvısı icine yaparak atmaktadır. Tabii amniyon sıvısı cok sterildir surekli yenilenen bir yapıdadır. Zaten amacı bir yerde bebeği zararlı etkilerden korumaktır. Bebeğinizin kemik, ilik ve tum gelişimleri icin kalsiyum, demir, protein ve folik asit gibi vitaminlere ihtiyacı artar. Bunu bilerek bunlarla ağırlıklı beslenmeniz onemlidir.




Bebeğinizin hareketleri de yeri daraldıkca daha doğrusu kendisi hızla buyuduğu icin yeri daralacaktır. Boylelikle hareketlerinde ilk zamanlara gore azalma olabilir. Bunun icin gunluk hareket sayımı yapıyorsanız ozellikle sut ya da tatlı bir şey yediğinizde onun hareket etmesini bekleyin. Ozellikle bebekler sut ve tatlı şeylere karşı tepki verirler. Mutlaka gunluk bebeğinizin hareketlerini hissetmelisiniz. Bu onemlidir. Eğer hissetmezseniz doktorunuza bunu acilen bildirmelisiniz. Bebeğin artık bu son 3 aylık donemde kilo artışı cok olacaktır. Yani şuan 1000-1300 gr civarındaysa bebeğin 3500 gr doğması beklenirse bu geri kalan 2500- 2200 gramı bu son 3 ayda alacaktır. Bu son uc ayda siz de 5 kg almanız beklenebilir. Yine de sağlıklı beslenmeye fazla kilo almamaya dikkat edin. Bebeğiniz artık kendi antikorlarını uretmeye başladıysa da henuz size de ihtiyacı var ozellikle doğumdan sonra ilk 6 ay cok onemli cunku anne sutunden bebeğe gececek antikorlar sayesinde bebek cok fazla enfeksiyondan da korunmuş olacak.




Bu hafta artık kilonuza dikkat etmeniz gerekecek. Hamilelikte fazla kilo almak cok soruna davetiye cıkarabilir. Bu doğumda da zorluk oluşturabilir. Hamileliğin ileri haftalarında nefes darlığı sıkıntılar yaşamanıza yol acabilir. Tansiyonu mutlaka duzenli kontrol altında tutmalısınız. Bu haftalarda da potasyum magnezyum cok onemli bu bacaklarda oluşabilecek krampları da en aza indirir. Hamilelikte magnezyum eksikliği konumuzu buradan inceleyebilirsiniz. Gebelikte bacak krampları ile ilgili yazımızda bulabilirsiniz. Bu haftalarda yine doğum ceşitleri hakkında bilgi sahibi olabilir doğum yapacağınız hastaneyi araştırabilirsiniz. Bu haftada yine sut hormonu hızla calışmaya devam eder ozellikle ilk sut olan kolostrum gozlemlenebilir. Bu durumda memeden sut gelmesi durumunda oynamamak gerektiğini soylemek isterim. Bu kolostrum daha cok su gibidir. Kolostrum nedir acıklayıcı şekilde yazımıza tıklayabilirsiniz.