Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Onlenmesine İlişkin Kanun Teklifiyle izinsiz yardım toplayanlara yonelik idari para cezalarının miktarı artırılıyor.
Buna gore, izinsiz yardım toplama faaliyetinin internet ortamında yapıldığının tespiti halinde ilgili valilik veya İcişleri Bakanlığı tarafından icerik veya yer sağlayıcıya, yardım toplama faaliyetine ilişkin iceriğin cıkarılması icin internet sayfalarındaki iletişim aracları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler uzerinden elektronik posta veya diğer iletişim aracları ile bildirimde bulunulacak.

İceriğin en gec 24 saat icinde cıkarılmaması, icerik ve yer sağlayıcıya ilişkin bilgilerin edinilememesi ya da teknik nedenlerle bildirimde bulunulamaması halinde ilgili valilik veya İcişleri Bakanlığı internet ortamındaki soz konusu iceriğe ilişkin erişimin engellenmesine karar verilmesi icin sulh ceza hakimliğine başvuracak.
Hakim, talebi en gec 24 saat icinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak ve gereği yapılmak uzere doğrudan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gonderecek.
Bu karara karşı Ceza Muhakemesi Kanunu hukumlerine gore itiraz edilebilecek.
Erişimin engellenmesi kararı, iceriğe erişimin engellenmesi yontemiyle verilecek.
Yurt icine ve yurt dışına yapılacak yardımlara ilişkin usul ve esaslar yonetmelikte duzenlenecek.
Denetim ile gorevlendirilenler ve izin vermeye yetkili makamlar, yardım toplama faaliyetiyle ilgili olanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarından, bankalar dahil gercek ve tuzel kişilerden denetim gorevi kapsamına giren hususla sınırlı olarak ilgili bilgi ve belgeyi isteme yetkisine sahip olacak. Talepte bulunulanlar ozel kanunlarda yazılı hukumleri ileri surerek bilgi ve belge vermekten kacınamayacak.
İzinsiz yardım toplayanlara cezalar artıyor
İzinsiz yardım toplayanlara 5 bin Turk lirasından 100 bin Turk lirasına kadar idari para cezası verilecek.
İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması halinde ise 10 bin Turk lirasından 200 bin Turk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.
İzinsiz yardım toplanmasına yer ve imkan sağlayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa 5 bin Turk lirası idari para cezası ile cezalandırılacak.
Ayrıca, gercek kişiler, yardım toplama faaliyeti icin en az uc kişiden ibaret sorumlu kurul oluşturmak zorunda olacak.
Belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak yurt dışına yardım yapan sorumlu kurul uyelerine, 5 bin Turk lirasından 100 bin Turk lirasına kadar idari para cezası verilecek. Kendilerinden istenen bilgi ve belgeleri vermeyenlere 5 bin Turk lirasından 20 bin Turk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.
Makbuzla belirli yerlere kutu koyarak, bankalarda hesap actırarak, yardım pulu cıkararak, eşya piyangosu duzenleyerek, kulturel gosteriler ve sergiler yoluyla, spor gosterileri, gezi ve eğlenceler duzenlemek veya bilgileri otomatik ya da elektronik olarak işleme tabi tutmuş sistemler kullanmak suretiyle izinsiz yardım toplayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa 5 bin Turk lirasından 20 bin Turk lirasına kadar idari para cezasına carptırılacak.
İzin vermeye yetkili makamın izin verdiği yer dışında yardım toplayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa 5 bin Turk lirasından 20 bin Turk lirasına kadar idari para cezası ile cezalandırılacak.
Bu Kanunun diğer hukumlerine aykırı davranışta bulunanlara, fiilleri suc oluşturmadığı takdirde 1000 Turk lirası idari para cezası verilecek.
İzinsiz toplanan mal ve paralara elkonularak mulkiyetinin kamuya gecirilmesine karar verilecek.
İdari yaptırımlara karar vermeye yardım toplama iznini veren makam yetkili olacak. İzinsiz yardım toplanması halinde idari yaptırımlara vali karar verecek. Vali bu yetkisini vali yardımcılarına veya kaymakamlara devredebilecek.
Dernek denetiminde bilirkişi gorevlendirilecek
Merkezi yurt dışında olup Turkiye'de faaliyette bulunan vakıfların da yabancı dernekler gibi kanun kapsamına alınarak uygulamadaki tereddutlerin giderilmesi amacıyla Dernekler Kanunu'nda değişiklik yapıldı.
Terorizmin Finansmanının Onlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yer alan suclar ile Turk Ceza Kanununda yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti veya suctan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suclarından mahkum olanlar derneklerin genel kurul dışındaki organlarında gorev alamayacaklar. Dernek organlarına secildikten sonra bu suclardan mahkum olanların gorevi sona erecek.
Derneklerin denetimlerinin periyodik yapılmasını teminen, risk değerlendirmelerine gore denetimlerin uc yılı gecmeyecek şekilde her yıl ve kamu personeli tarafından yapılması ongoruluyor.
İcişleri Bakanlığı mulkiye mufettişleri ve dernekler denetcileri haric, denetimlerde gorevlendirilecek kamu gorevlilerine verilecek ucretin tutarı İcişleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca birlikte tespit edilecek ve İcişleri Bakanlığı butcesine konulacak odenekten karşılanacak.
Denetim ile gorevlendirilenler, kamu kurum ve kuruluşlarından, bankalar dahil gercek ve tuzel kişilerden denetim gorevi kapsamına giren hususla sınırlı olarak ilgili bilgi ve belgeyi isteme yetkisine sahip olacak. Talepte bulunulanlar ozel kanunlarda yazılı hukumleri ileri surerek bilgi ve belge vermekten kacınamayacak.
İcişleri Bakanlığınca veya mulki idare amirliğince talep edilmesi halinde, demekler ile derneklere ait her turlu tesis, muessese ve ortaklığı bulunan kuruluşlar, gorev alanları ile sınırlı olmak uzere ilgili bakanlık ve kuruluşlar tarafından denetlenecek.
Denetim sırasında, uzmanlık veya teknik bilgi gerektiren durumlarda İcişleri Bakanlığı, valilikler ve kaymakamlıklar tarafından bilirkişi gorevlendirilebilecek.
Personel hakkında soruşturma başlatılırsa gorevden uzaklaştırılabilecek
Teklifle, dernekler tarafından yurt dışına yapılacak yardımların şeffaf ve hesap verilebilir şekilde yurutulmesi, ayrıca suctan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması ve terorizmin finansmanı ile mucadele kapsamında gerekli tedbirlerin alınması amacıyla, bildirim esasına dayalı olmak uzere Turkiye'den yurt dışına yapılacak olan yardımlara ilişkin olarak duzenleme yapılıyor. Buna gore, yurt dışına yapılacak yardımlar, yardım yapılmadan once dernekler tarafından mulki idare amirliğine bildirilecek. Bildirimin şekli ve iceriği ile yurt dışına yapılacak yardımlara ilişkin usul ve esaslar yonetmelikte duzenlenecek.
Terorizmin Finansmanının Onlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yer alan suclar ile Turk Ceza Kanununda yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti veya suctan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suclarından dolayı derneğin genel kurulu dışındaki organlarında gorevli olanlar veya ilgili personel hakkında soruşturma başlatılması halinde bu kişiler veya bu kişilerin gorev yaptığı organlar gecici bir tedbir olarak İcişleri Bakanı tarafından gorevden uzaklaştırılabilecek.
Bu tedbirin yeterli olmaması ve gecikmesinde sakınca bulunması durumunda İcişleri Bakanı, demeği gecici olarak faaliyetten alıkoyabilecek ve derhal mahkemeye başvuracak. Mahkeme 48 saat icinde faaliyetten gecici alıkoymaya ilişkin kararını verecek. İlgililer her zaman faaliyetten gecici alıkoyma kararının kaldırılmasını talep edebilecek. Mahkeme başvuruyu gecikmeksizin karara bağlayacak.
Terorizmin finansmanıyla daha etkin mucadele icin idari yaptırımlar artıyor
Teklifle dernekler uzerinden suctan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması ve terorizmin finansmanı suclarıyla daha etkin mucadele icin idari yaptırımlar yeniden duzenleniyor ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla yaptırım miktarı artırılıyor.
Buna gore, tutulması zorunlu olan defter ve belgelerin, okunamayacak hale gelmesi veya kaybolması halinde, oğrenme tarihinden itibaren 15 gun icinde dernek merkezinin bulunduğu yerin yetkili mahkemesine zayi belgesi almak icin başvurmayan veya bu belgeyi denetim sırasında ibraz edemeyenler 3 aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak.
Denetim sırasında istenen belgelerin gosterilmemesi durumunda, 5 bin Turk Lirasından 20 bin Turk lirasına kadar idari para cezası verilecek.
Mulki idare amirliğine onceden bildirimde bulunmadan yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan yardım alanlara, 5 bin Turk lirasından 100 bin Turk lirasına kadar idari para cezası verilecek.
Yedi bin Turk lirasını aşan her turlu gelir, tahsilat, gider ve odemelerini bankalar ve diğer fınans kuruluşları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla yapmayan dernek yoneticilerine her bir işlem icin işleme konu tutarın yuzde 10'una kadar idari para cezası verilecek.
Onbeş yaşını bitiren ancak yasal temsilcilerinin yazılı izni olmadan cocuk dernekleri kuran veya uye olanlar icin ve bu kişilerin gorevlerini yazılı uyarıya rağmen 7 gun icerisinde sonlandırmayan dernek yoneticilerine 1500 Turk lirası İdari para cezası verilecek. Mulki idare amirince yapılan ikinci yazılı uyarıya rağmen 30 gun icinde bu kişilerin organlardaki gorevlerinin sonlandırılmaması halinde Cumhuriyet savcısının veya bir ilgilinin istemi uzerine mahkeme, derneğin feshine karar verebilecek.
(Surecek)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Aynur Ekiz