Gebelikte 31. Hafta- Gebeliğin artık son demlerini yaşıyorsunuz diyebilirim. Bu seruvenli yolculukta hissettikleriniz bebeğinizi hissetmeye başladığınız gunler hatta ilk gebe olduğunuzu oğrendiğiniz o anlar dun gibi aklınızda. Minik mercimeğinizi kucağınıza almaya sayılı haftalar kaldı. Goz acıp kapayıncaya kadar geciyor oyle değil mi? Annelik bir başka his hanımlar yaşayıp gorenler bunun ne kadar kutsal bir gorev olduğunu anlıyorlar. Umuyorum her kadın annelik duygusunu tadar ve bu onemli duyguya ulaşır.

Bebeğin 31. Hafta Ultrason Goruntusu

Gebeliğin 31. haftasına gelecek olursak bu hafta bebeğiniz buyuk bir ananas kadar diyebiliriz. Kilo olarak 1500gr ağırlığında 43-45 cm uzunluğunda artık tam anlamıyla bir yeni doğan o. Şurada kaldı 9 hafta bu 9 hafta icinde oldukca hızlı şekilde kilo alacak bebeğiniz. Siz de oyle tabii. Artık daha cabuk yorulacak bel sırt ağrılarınız olacak. Bebeğinizin sizden aldığı kalsiyum ve gerekli vitaminler sayesinde oldukca guclendi. Kasları kemikleri oldukca sağlam vuruşlar yapıyor. Bu size oldukca kendini hissettiriyor. Vuruşlar sağlam evet ama gun gectikce bebeğinizin bulunduğu ortamda yeri daralıyor. Artık sadece tekme atmakla kalacak o eski taklalar baş ustu donmeler biraz zor Tekmeleri sizi biraz acıtsa da buna razı olur anneler yeterki o tekme atsın sağlıklı olduğunu hissedeyim duygusu vardır. Tekmeleri hala gunluk kontrol ediyor olmalısınız. Bu gelişimi ve sağlık durumu icin onemli bir takiptir. Bir yenidoğan gibi tum organlar işlevini yerine getirir bu haftada.

Bebeğinizin beyin dokuları hala gelişimine devam ediyor. Işığı karanlığı seciyor hareketlerini kontrol ediyor. Uyanıp uykuya daldığını rahatlıkla net bir şekilde size hissettiriyor. Duyu organları artık tum işlevlerini yerine getiriyor. Bebeğinizin gecen haftalarda artık kendi ısısını da kontrol edebilen mekanızması calışır durumda. Yağ dokuları arttıkca bebeğiniz hem daha hızlı kilo alıyor hem de cildi puruzsuz oluyor. Bu hafta ultrasona girenler net bir şekilde onun başını sağa sola eğebildiğini ve bircok hareketini gorebilirler. Bebeğin 31. haftada ultrason goruntusunu merak edenler buradan gorebilirler.

Artık siz de bu hafta itibari ile kendinize cok dikkat etmeli sık sık dinlenmeli, cok uzun ayakta kalmamalısınız. Karın catlakları olacak elbet ama bunu en aza indirmek icin kremler losyonlar hindistan cevizi yağı ya da badem yağı gibi yağlarla masaj yaparak nemlendirebilirsiniz. Ya da doktorunuzun onerdiği bir krem de kullanabilirsiniz. Bu hafta surekli tansiyonu kontrol altında tutmaya calışın. Preeklampsi gibi durumların yaşanmaması icin doktorunuzla iletişimde olun. Ozellikle 28. haftadan sonra artık nts cihazı ile tanışmış ya da yeni tanışıyor olabilirsiniz. NTS cihazı bebeğe bir zararı olmayan 15-20 ya da en uzun 30 dakika suren bebeğin kalp atım hızını ve rahim kasılmalarını olcen bir alettir. Benim ikizlerim olduğundan oturu 30. haftadan itibaren her hafta nts ye giriyordum. Her biri 20 dakika kadar 40 dakika nts olcumu icin bekliyordum.

Ayrıca bol sıvı tuketmeli doktorunuzun onerdiği vitaminleri almalısınız. Ayrıca gebelikte cinsel birliktelik hep sorulur. Doktorunuzun sakıncası yok dediği taktirde son 4 haftaya kadar cinsel ilişkinin sakıncası yoktur. Coğul gebelik olur, erken doğum riski olur bunu doktorunuz size dikkatle belirtir zaten. Son olarak bebeğiniz ve size ihtiyac olacak doğum cantası hazırlamış olmanız gerekmektedir. Hala hazır değilse doğum ya da hastane cantasında neler bulunmalı yazımızı inceleyebilirsiniz. 32. hafta gelişmeleri icin bu yazımızı inceleyebilirsiniz.