Ondokuz Mayıs Universitesinde (OMU) yabancı uyruklu oğrencilere yonelik "Kultur Elcileri Yetiştirme ve Eğitim Projesi" tanıtıldı.
Turk kulturunun tanıtılması, yaygınlaştırılması, uluslararası diyalog ve iletişimin guclendirilmesini amaclayan projenin tanıtımı, OMU Senato Salonu'nda Rektor Prof. Dr. Yavuz Unal, Rektor Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Doc. Dr. Mustafa Sait Kurşunoğlu, Proje Yonetim Ofisi Başkanı Doc. Dr. Ayşenur Buyukgoze Kavas, Turkce Oğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMU-TURKCE) Muduru Dr. Oğr. Uyesi Omer Sarac ile farklı fakultelerden akademisyenlerin katılımıyla gercekleştirildi.
Tanıtım toplantısında konuşan Rektor Prof. Dr. Yavuz Unal, OMU'de okuyan yabancı uyruklu oğrencilerin nitelikli eğitim almasının ilk hedefleri olduğunu soyledi.
Yabancı uyruklu oğrencilerin kendi ulkelerine donduklerinde orada var olan eğitim standartlarının uzerinde eğitimli olmalarını onemsediklerini belirten Unal, "Boyle onemli bir projeyi hayata gecireceksek oncelikli olarak bu projenin bir misyona sahip olması gerekir. Bu nedenle universitemizde okuyan yabancı uyruklu oğrencilerin, universitemizden mezun olurken yeterli duzeye ulaşmaları ve butun eğitimlerini eksiksiz olarak alması oncelikli hedefimizdir. Bunun icin de geliştirmemiz gereken dort onemli unsur vardır. Bunlar dil ve kultur yeterliliği, bilimsel yeterlilik, kişisel gelişim ve misyon sahibi olmaktır. Bu dort niteliği sağlayabilecek eğitimi vermek en buyuk sorumluluğumuzdur." dedi.
Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Doc. Dr. Mustafa Sait Kurşunoğlu ise OMU'nun 6 bini aşkın uluslararası oğrenciye sahip olduğunu hatırlattı.
Dunya genelinde değer atfedilen universitelerin, burslu oğrenci statusunde en zeki ve kabiliyetli oğrencileri secerek ceşitli destek ve kulturel eğitim surecleri icine aldığına işaret eden Kurşunoğlu, şunları dile getirdi:
"Yabancı uyruklu seckin oğrencilerin burslandırılması, aynı zamanda universitelerin, bulundukları ulkelere beyin gocunu cekmek icin uyguladıkları stratejik onemde bir yapılanma olarak gorunuyor. Gelişmiş ulkelerdeki uygulamalara bakıldığında universitelerin, soz konusu işlemleri universite vakıfları aracılığıyla yaptıklarına şahit olmaktayız. Bizler de bu eksende universitemizde lisans eğitiminden başlayarak yuksek lisans ve doktora sureclerini de kapsayacak şekilde yabancı uyruklu oğrencilere yonelik bir burslu eğitim ve yetiştirme projesini kulturel alanda uygulayacağız."
Kultur Elcileri Yetiştirme ve Eğitim Projesi kapsamında calışma yuruttuklerini aktaran Kurşunoğlu, şunları kaydetti:
"Mevcut uluslararası oğrenciler ile universiteye yeni başlayacak olanlar icinden not ortalaması olceğine gore, harc temeli uzerinden 3 ana seviyede burslandırılması on gurulmektedir. Oğrencilerin, 2 yıllık bir eğitim sureciyle kultur elcisi sertifikası alabilecek konuma getirilmesi amaclanmaktadır. Proje kapsamında burs verilecek oğrencilerin sadece not ortalaması değil, hedefleri, amacları ve sunacakları katkılar kultur elcisi seciminde onemli noktalar olarak değerlendirilmelidir. Bu kriterler doğrultusunda başarılı oğrencilerin belirlenmesi ve gelecekte ulkelerine dondukleri zaman iş imkanları noktasında onlara ışık olması onceliklerimiz arasında olmalıdır. "
Proje, kapsamında Turk kultur ve medeniyet tarihinin simgesi olan edebiyat, muzik, sanat, folklor, mutfak sanatları gibi temalar "Kultur Elcileri Yetiştirme ve Eğitim Projesi"nin bileşeneri arasında yer alıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Kumcağız