

Şimdi gelelim 39. haftaya. Bebeğiniz artık hic hareket edemeyecek şekilde yeri daraldı. Size oldukca fazla baskı yapıyor olabilir. Bebek bu hafta hala beyin gelişimleri devam ederken aynı zamanda da 3000-3500 gr ve 48-50 cm olculerine ulaşmıştır. Artık siz de daha dikkatli olup doğum eylemlerinden bir ya da birkacını yaşadığınızda hemen doktorunuza koşacaksınız. Orneğin kasılma hic dinmiyorsa bebeğin hareketleri durmuşsa, hafif kanamalı ya da su boşalması olmuşsa mutlaka doktorunuza gitmelisiniz. Bu belirtiler gercek doğumun başladığının gostergeleridir. Mutlaka doktor kontrolleriniz sıklaşmıştır. Doktorunuz illaki alttan muayene yaparak acılma var mı yok mu bunu kontrol edecektir. Cunku acılma da bir doğum habercisidir. Bebeğin bu hafta pek bir onemli gelişme durumu olmaz. İstenilen kiloya ulaşmış ve o da doğum kanalından cıkma cabası icine girecektir artık. Bebeğiniz cildinde bulunan lanugo denilen kucuk tuyleri tamamen dokmuş olmalı. Artık cildi de bir yeni doğan cildi gorunumunde.
Normal doğum yapacaksanız bu aniden gelebilir ama sezaryene karar verilmişse gununuz bellidir. Peki hangi anne adayları icin sezaryen yapılır?
Daha once sezaryen doğum yapmış anne adaylarına,
Coğul gebelik yaşayan anne adaylarına, burada normal doğum da soz konusu olabilir ama geneli sezaryen doğum tercih edilmekte.
Plasenta yani bebeğin eşinin doğum kanalını kapatması durumunda,
Ters duran bebek (makat geliş) doğum pozisyonu alamayan bebeklerde,
Bebeğin normalden daha iri olması durumunda (4000 gr ve ustu bebek ağırlıklarında)
Rahmin yeterli kadar acılmama durumunda,
Doğum kanalı dar olan anne adaylarına,
Kordon sarkması diye bir durum daha vardır ki bu suyun gelmesi ile birlikte bebeğin kordonunun da dışarı cıkması durumu ve acilen sezaryen gerektiren bir durumdur.
Anne adayının vajinasında ağır ucuk yara vb durumlarda,
Anne adayında ağır beyin ya da kalp hastalığı bulunuyorsa yine sezaryen tercih edilir.


Son yıllarda en cok uygulanan epidural anestezili sezaryen (ağrısız doğum) icin bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Doğum konusunda endişeye kapılmayın. Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almayı duşunun ve odaklanın. Her şey guzel olacak şeklinde pozitif duşunun. Muhtemelen normal şartlarda siz hamileliğiniz boyunca 11-15 kg almış olmanız gerekmektedir. Bu aldığınız kiloları zaten doğumdan sonra 2 yıl icinde verebilirsiniz. Emzirme doneminde kilo verme cabasına cok fazla girmeyin o anda bebeğinizi emzirmeye odaklanın. Anne sutunden bebeğe gececek cok onemli şeyler var cunku. Doğum yapacağınız hastane ve doktorunuzu cok onceden tercih etmiş olmanız gerekiyor zira son dakikada herhangi bir doktor sizi doğum icin kabul etmeyebilir. Hikayenizi ilen doktorun sizi doğum yapması en mantıklı olandır.