Turk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Namibya Bilim ve Teknoloji Universitesinin (NUST) Klinik Acil Tıbbi Bakım ve Eğitim Laboratuvarına ekipman desteğinde bulundu.
TİKA'dan yapılan acıklamada, ozellikle doğum sırasında ve sonrasında yaşanan komplikasyonlar nedeniyle yuksek oranda anne ve cocuk olumlerinin yaşandığı Afrika ulkesi Namibya'da sağlık alanındaki yatırımların 5 yıllık kalkınma planında ozel bir yer tuttuğu ifade edildi.

Kalkınma planında hemşirelik, ebelik ve acil tıbbi bakım eğitiminin artırılmasına oncelik verildiği belirtilen acıklamada, bu kapsamda NUST'ın Sağlık ve Uygulamalı Bilimler Fakultesinde teknoloji ile yeni oğrenme araclarının kullanılması ihtiyacının ortaya cıktığı kaydedildi.
Acıklamada, teknik becerilerin artırılması ve simulasyon uygulamalarının kullanılması icin universite bunyesinde Klinik Acil Tıbbi Bakım Eğitim Laboratuvarının kurulduğu, uzman kadro yetersizliği nedeniyle laboratuvarın yeterli olcude kullanılamadığı ifade edildi.
TİKA tarafından yılda 40 oğrenciye eğitim veren laboratuvara cok sayıda yoğun bakım, muayene ve eğitim ekipmanı desteği sağlandığının altı cizilen acıklamada, kuruma verilen araclar arasında dijital elektrokardiyografi (EKG) makinesi, kalp atışını duzenleyen defibrator monitoru, taşınabilir ultrason cihazı, hastalara ilac vermede kullanılan infuzyon pompası ve taşınabilir solunum cihazı gibi aracların yer aldığı kaydedildi.
Acıklamada, yapılan destekle hastalıkların tanı ve tedavisinde daha hızlı hareket edilerek olum riskinin en aza indirilmesinin hedeflendiği aktarıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Behlul Cetinkaya