Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Goruntuleri

22. haftada bebeğiniz 21+0 ve 21+6 gunlerini yaşıyor olacak. Bu hafta tam bir papaya buyukluğune erişti yavrunuz. Artık daha iyi hareket ediyor siz de bu hareketleri tam anlamıyla hissediyorsunuz. Artık gebeliğin 5.5 aylık kısmını tamamladınız diyebiliriz. Minik fetus artık 26-30 cm boyunda ve 450-500 gr kadar oldu. Şuan bebeğiniz doğsa tam bir bebek gorunumundedir ama bunun icin henuz vakit var. Bu haftaya kadar butun gelişimleri tamam olmuştur aslında ama daha gelişmesi buyumesi gerekiyor. Goz kapakları hala kapalı ama gozlerini altından hareket ettirebiliyor. Nefes alma verme hareketleri oldukca iyidir bu dışarıdaki hayata alışması icin gerekli egzersizlerdir. Bebeğinizin yuz hatları oldukca iyi şekillenmiştir. Bebeğinizin artık cinsiyetini biliyorsunuz onceki haftalarda kız bebeklerin yumurtalıkları gelişti erkek bebeklerin de testisleri tamamen gelişti ve calışır durumda artık. Artık karın boşluğundan torbalara doğru inmeye başlar testisler. Bebek artık dışarıdaki seslere oldukca iyi tepkili hatta uyurken dışarıdan bir ses duyduğunda aniden uyanabilir. Bebeğiniz bu haftada da vucuduna yağ toplamaya devam ediyor.
Bebeğinizin artık kaşları tamamen gelişti parmaklarını ortecek kadar tırnakları da uzadı doğumdan sonra kendini incitmemesi icin minik tırnakları kesmeniz gerekebilir. Bebeğiniz ilk olarak doğduktan sonra siyah ve beyaz renkleri ayırt edebilir onun icin daha cok siyah beyaz kıyafetler beyaz ağırlıklı oda hazırlayabilirsiniz diğer renkleri daha sonradan secmeye başlayacaktır. Artık bebeğiniz bu haftadan itibaren daha hızlı kilo almaya başlayacak. Ozellikle doğuma son 1 ay kala cok hızlı bir şekilde kilo alımı yaşayacak. Bebeğiniz hala bulunduğu yeri tanımaya algılamaya calışır. Bebeğin plasentası da bebek kadar buyumuştur ama en fazla 1 kg boyuta ulaşır.
Anne adayı 22. hafta itibari ile biraz daha karnı buyumuş belki kilo almıştır. Karnınız buyudukce sıkıntılar da cıkabilir ama bunlara dikkat etmek yine sizin elinizde. Ozellikle mide yanması hamilelikte cok sık yaşanan bir problemdir. Mide yanmasına karşı en az 1.5 lt su icmelisiniz. Ozellikle yemeklerden sonra hemen uzanmak ta mide ekşimesi yanması yapar. Gece yatmadan en az 2 saat once bir şey yeyip icmemeye de ozen gosterin. Bebeğiniz buyuyor doğal olarak bu da demek oluyor ki rahminiz ve buna bağlı olarak karnınız da buyuyup geriliyor bu duruma alışkın olmadığınız icin gerilip ağrılar sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu haftalarda cok sıkıntı yaşamadığınız icin bu aralar bebeğinizin odasının eksiklerini tamamlayabilirsiniz. İleri ki haftalarda buna pek mumkun olmayabilir. Eğer coğul gebelik yaşıyorsanız benim gibi erken doğum riskini goz onunde bulundurarak mutlaka daha onceden bebeğinizin ihtiyaclarını karşılamalısınız hatta hastane cantanızı da hazırlayıp bir kenara koymakta fayda var. Eşinizin de bu cantanın yerini bilmesi iyi olur. Doğum cantası nasıl hazırlanır bu yazımız gerekli detayları size sunacaktır. Bebeğinize guzel bir oda hazırlamayı duşunuyorsanız mutlaka bu modelleri de incelemenizi oneriyorum.

Bebeğiniz buyudukce son haftalara doğru akciğerlerinize fazla yer kalamayacağı icin nefes alıp vermekte bile zorlanabilirsiniz. Hamilelikte yaşanabilecek buyuk sorunlardan biri de kabızlık. Allah kimseye yaşatmasın ben de şukur yaşamadım ama bu gunluk bol sıvı almamla alakalıydı. Sıvı tuketimi lifli gıdalarla beslenmek cok onemli. Yine hamileliğin ilerleyen zamanlarında demir eksikliğine dikkat. Demir eksikliği yaşadığınız tırnak kırılmaları sac dokulmeleri yorgunluklarınızdan anlayabilirsiniz. Ama doktorunuz eğer kansızlık demir eksikliğiniz varsa size uygun ilac vitamin onerisinde bulunacaktır. Demir eksikliğine karşı doğal olarak kırmızı et bakliyat sebze yeşil bitkilerle beslenmelisiniz. Kalsiyuma da doktorunuz devam edin dediği surece devam etmelisiniz. Bu haftada herhangi bir test ya da tahlil yoktur normal şekilde doktor kontrollerinize devam edebilirsiniz. Bebeğinizin kalp ve beyin gelişimine katkı amaclı sık sık balık yemenizde de fayda var. Ozellikle ben hamileyken turkiyedeki balıklarda omega 3 olmadığını duymuştum ne kadar doğru bilemem ama alabiliyorsanız somon balığı tuketin hem tadı guzel hem omega 3 bulunuyor. Ayrıca omega 3 icin her gun ceviz tuketmeye de ozen gosterin ayrıca semiz otunda da omega 3 bulunuyor. Bu yazımızdan 23. hafta gebelik gelişimlerini takip edebilirsiniz.