Turk gocmenlerin cocukları olan Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Ozlem Tureci, kurdukları biyoteknoloji firmasıyla koronaviruse karşı geliştirilen kuresel aşı yarışında ilk sırada yer alırken, Almanya'daki gurbetciler aşı olmakta ikiye bolundu.
Almanya'da biyoteknoloji firması BioNTech'in koronaviruse (Kovid-19) karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşının yuzde 90'dan fazla etkili olduğunun acıklanmasıyla şirketin kurucuları arasında yer alan Turk gocmenlerin cocukları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Ozlem Tureci de insanlığa umut olan bir başarıya imza attı. Dunya onların barışısını konuşurken, Almanya'da yaşayan gurbetciler, aşı vurulacak mı? sorusu merak konusu oldu. Demiroren Haber Ajansı , Almanya'nın Koln kentinde yaşayan gurbetcilerin nabzını tuttu. Gurbetciler, Uğur Şahin ve eşi Ozlem Tureci'nin başarısından dolayı gurur duyduklarını belirtti. Gurbetcilerden, "Turk ciftin aşından olacağım" diyenler de var, aşı olmayı duşunmuyorum diyen de...
"KESİNLİKLE AŞIYI VURULMAYI DUŞUNUYORUM"
Toplum olarak zor bir surecten gecildiğini ifade eden Muharrem Kızılkaya aşı hakkında, "Ozellikle Almanya'da yaşayan Turk toplumu icin onemli bir olay. Bir gurbetci ailenin, ozellikle Koln Ford işletmelerinde calışan bir ailenin ikinci kuşak cocuğunun aşıyı bulması yabancılar acısından cok olumlu" ifadelerini kullandı. Kızılkaya aşı vurulmayı istediğini ifade ederek "Kesinlikle aşıyı vurulmayı duşunuyorum. Cunku aşının ne kadar olumsuz dedikoduları olsa da inanmak istiyorum ki virusten daha tehlikeli değil" diye konuştu.
"AŞIYI VURULMAKTAN KORKMUYORUM"
47 yıldır Almanya'da yaşayan Ayşe Dağdelen ise "Aşı yaparlarsa olacağım. Cunku ben kronik hastayım kalbim buyuyor, akciğerim su topluyor, bobreklerim calışmıyor. Aşıyı vurulmaktan korkmuyorum niye korkayım ki. Ecelim geldiyse ya ondan ya bundan olurum. Aşıyı kim bulursa bulsun benim icin fark etmez" dedi.
"ŞU AN İCİN AŞI VURULMAYI DUŞUNMUYORUM"
45 yıldır Almanya'da yaşadığını ifade eden Murat Dilek de, "Şu an icin aşı vurulmayı duşunmuyorum. Once bir bakayım millet bir vurdursun bakalım ne olacak. Ama tahminimce eninde sonunda buna mecbur bırakacaklar. Aşağıyı hepimize vuracaklar yani. Cunku izine gidemeyeceğiz, calışamayacağız, alışverişe cıkamayacağız. Ucağa binemeyeceğiz, gumrukten gecemeyeceğiz onun icin hepimize mecbur tutacaklar" şeklinde konuştu.
"BEN AŞAYI VURDURMAYI DUŞUNUYORUM, GUVENİYORUM"
Nazmiye T. adlı gurbetci ise "Ben aşı vurdurmayı duşunuyorum, guveniyorum. İnşallah bu aşının faydası olur. Zaten daha yeni cıkıyor. Aşıdan korkmuyorum. Vurulursa iyi olur tabi. Guveniyoruz yani iyi gelir herhalde. Ama aşı nerelerden gelecek onu bilmiyoruz yani, Allah ne yazdıysa o olur" dedi.
"BİZLER DE VURDURACAĞIZ, CEVREMİZE TAVSİYE EDECEĞİZ"
Koln'de gorev yaptığını ifade eden cocuk hastalıkları uzmanı Taner Oğuz ise "Allaha şukur aşı bulundu, aşılamaya başladılar. Hepimiz dort gozle bekliyorduk. Cok hızlı bir şekilde geldi. İnşallah cabuk aşı olma imkanımız olur. Tabii ki bizler de vurduracağız, cevremize tavsiye edeceğiz" şeklinde konuştu. Aşıyı bir Turk bilim adamının bulmasını gurur verici olarak ifade eden Oğuz sozlerini şoyle surdurdu: "Kendisi bizim yaşımıza denk geliyor, bizim jenerasyondan. Allah razı olsun calışmalarını takip ediyoruz, boyle onemli bir hastalıkta onemli bir adım atan hemşehrimizden dolayı cok seviniyoruz. Ailecek koronaviruse yakalandık. Rahat gecirdik. Onemsememek kotu olur, illa tedbirimizi alacağız. Biz de rahat atlattık kanunlara uyduk, evden cıkmadık. Herkesin de kanunlara uymasını tavsiye ediyoruz."
"AŞIYLA NE OLACAĞINI BİLMİYORUZ"
Burcu Karahan adlı gurbetci de, aşı vurdurmaya karşı olduğunu ifade ederek, "Ne kendime ne aileme ne de cocuklarıma. Cunku icerisinde ne olduğunu bilmediğimiz zaten bir donemdeyiz hani bir virus ortada var. Bunun icin de şimdi bir aşı cıktı. O aşıyla vucudumuza ne verecekler onu bilmiyoruz ki. O yuzden ben aşıya kesinlikle ve kesinlikle karşıyım yani yaptırmayı da duşunmuyorum ve yaptırmalarını da tavsiye etmiyorum. Cunku ne olacağını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.
ALMANLAR AŞIYA MESAFELİ
Ote yandan, Kovid-19 aşısı bulunur bulunmaz aşı olmayı duşunenlerin oranı Ağustos ayında yapılan bir ankette yuzde 40 seviyesindeydi. Forsa araştırma şirketinin anketine gore bu oran Biontech ve Pfizer'in acıklamaları sonrası halen aynı duzeyde yer aldı. Ankete katılan 600 kişilik katılımcıların yuzde 50'si ise "bekle ve gor" politikası uygulayacağını ifade ederken, soz konusu oranın Ağustos ayına gore yuzde 2'lik bir artışa işaret ettiği belirtilmişti.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı