Sağlık Bakanlığı, Covid-19 geciren hastaların sağlık durumlarının kontrol ve takibi icin "Covid-19 Takip Merkezleri" acmaya başladı. Ankara ve Eskişehir pilot il olarak secildi. Covid-19 Takip Merkezi İdari Sorumlusu Doc. Dr. Cenk Aypak, "Hastalığın neler yaptığını bilmiyoruz. Bunları ortaya koyabilmek icin takip merkezleri gerekliydi" dedi.
Başkent'te Sağlık Bilimleri Universitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi bunyesinde kurulan Covid-19 Takip Merkezi, 1 Aralık'tan itibaren hizmet vermeye başladı. Merkezlerin kısa surede 24 ilde bulunan sağlık merkezlerinde, daha sonra ise tum ulke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
"HASTALIĞIN NELER YAPTIĞINI ORTAYA KOYABİLMEK İCİN TAKİP MERKEZLERİ GEREKLİYDİ"
Covid-19 hastalığının bu virusu atlatanlarda ne gibi etkiler bıraktığının tespit edilebilmesi icin bu merkezlerin cok onemli olduğunu vurgulayan Sağlık Bilimleri Universitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 Takip Merkezi İdari Sorumlusu Doc. Dr. Cenk Aypak, "Covid-19'u gecirmiş olan hastalarımızın uzun donemde ortaya cıkabilecek olası komplikasyonlarının neler olduğunu tespit etmek, bunlara erken mudahalede bulunmak ve gerekiyorsa diğer branşlar ile bu verileri paylaşarak, komplikasyonları engellemeye yonelik acılan merkezler buralar. Covid-19 ile ilgili tum dunyadaki veriler yeterli değil. Hastalığın neler yaptığını bilmiyoruz. Bunları ortaya koyabilmek icin takip merkezleri gerekliydi. Sağlık Bakanlığı'nın, Sağlık Hizmetleri Genel Mudurluğu bunyesinde, universitelerdeki ve eğitim araştırma hastanelerindeki akademisyenlerle bir araya gelerek haziran ayından beri devam eden kapsamlı bir alt yapıyla buralar oluşturuldu. 1 Aralık'tan itibaren de Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu merkezimiz hizmet vermeye başladı" şeklinde konuştu.
"2 YIL İCERİSİNDE EN AZ 7 KEZ HASTALARI TAKİP ETMEYİ PLANLIYORUZ"
Merkezlere başvurunun gonulluluk esaslı olduğunu belirten Aypak, "Hastaları biz arıyoruz. Eğer kabul ederlerse kendilerine uygun olan donemde bir randevu oluşturuyoruz. Onların teşvikleri ile birlikte burada daha oncesinden oluşturulmuş bizim takip ve muayene formlarımız var. Onlara gore orneklerini alıyoruz, tetkiklerini istiyoruz ve bu tetkiklerde herhangi bir sapma varsa ilgili branşa yonlendiriyoruz. Onlardan gelen geri donuşlere gore de hastalarımızın tedavilerini şekillendiriyoruz. 2 yıl icerisinde en az 7 kez hastaları takip etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
"ŞU ANA KADAR 19 HASTAMIZ OLDU"
Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine bugune kadar 19 hastanın başvuru yaptığını vurgulayan Aypak, "Şu ana kadar 19 hastamız oldu. Hepsiyle de bundan sonraki randevularını da oluşturduk. Bu esnada da aramaya devam ediyoruz. Takip merkezinin amacı, bu hastalığın ortaya cıkarmış olduğu; biyolojik, psikolojik ve sosyolojik sıkıntıları ortaya dokmek ve bunlara erken mudahale etmek. Soylediğimiz gibi gonulluluk esaslı olduğu icin hastalarımızın bizler tarafından arandığı zaman guvenerek gelmelerini oneriyoruz" ifadelerini kullandı.
KOMPLİKASYONLARI EN AZ 2 YIL BOYUNCA TAKİP EDİLECEK
Merkezlerde Covid-19 gecirmiş hastaların varsa hastalığa bağlı komplikasyonları en az iki yıl boyunca takip edilecek ve olası sağlık sorunlarına erken mudahale edilecek. Aynı zamanda bu hastalığa yonelik sağlık hizmet kalitesini artırmak icin belirlenecek yeni politikalara yonelik calışmalar yurutulecek. Merkezlerde bilimsel araştırmalara zemin oluşturacak yeni yontemler de geliştirilecek.
Merkezler tamamen gonulluluk esasına gore davet usuluyle calışıyor. Covid-19 gecirmiş vatandaşlar aranarak merkeze davet ediliyor ve randevu oluşturuluyor. Kişinin sağlık durumu değerlendirilerek, gerek duyulması halinde ilgili uzmanlık alanlarına da yonlendirmeleri yapılıyor. Boylece Covid-19'un uzun donemli etkileri yakından takip edilerek olası sağlık sorunlarının onune gecilmiş oluyor.
(Utku Şimşek - Erdinc Turkcan/İHA)