Lise oğrencisi, babasına ait 2003 model otomobili geliştirdiği yazılımla modifiye etti
Babasının yerli uretim otomobilini yazılımla akıllı arabaya donuşturdu

KOCAELİ - Kocaeli'nin Kartepe ilcesinde 11. sınıf oğrencisi Burak Erkanlı, yaptığı yazılımla babasının 2003 model otomobilini akıllı arabaya cevirdi. Genc Burak cep telefonundan verdiği sesli komutlarla aracının bircok ozelliğini aktif hale getirebiliyor.
Kocaeli'nin Kartepe ilcesinde yaşayan 11. Sınıf oğrencisi Burak Erkanlı, pandemi surecinde aldığı uzaktan eğitimden arda kalan zamanlarda yaptığı yazılımla babasının otomobilini akıllı arabaya donuşturdu. Kocaeli Buyukşehir Belediyesi tarafından duzenlenen eğitimde oğrendiği kodlama ve yazılım bilgileri ile bir proje yapmak isteyen Burak Erkanlı, babasının otomobiline ceşitli donanımlar kazandırmaya karar verdi. Erkanlı pandemi surecini de fırsata cevirerek yaklaşık 6 ayda babasının 2003 model otomobili akıllı arabaya cevirdi. Burak Erkanlı yaptığı yazılım sayesinde cep telefonundan verdiği sesli komutlarla uzaktan aracın camlarını temizlemesini, bagaj kapağını acmasını, camlarını acıp kapatması gibi bircok işlevi yerine getirebilmesini sağlıyor. Burak Erkanlı'nın en buyuk hedefi ise ileride iyi bir elektrik ve elektronik muhendisi olabilmek.
"Bir hevesti, ben de yapabilir miyim diye duşundum"
Yaptığı proje ile ilgili bilgiler veren Burak Erkanlı, "11. sınıf lise oğrencisiyim. Boyle bir proje yaptım. Oncelikle bir hevesti, ben de yapabilir miyim diye duşundum. Kocaeli Buyukşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu Bilim Merkezinde iki aylık yazılım eğitimi aldım. Pandemi surecinde uzaktan eğitim olduğu icin bunu da fırsat bilerek internetten izlediğim videolardan oğrendiklerimle de boyle bir proje ortaya cıkardım. Geliştirmelere devam ediyorum. Pandemiden dolayı projemi hayata gecirmek 6 ay kadar surdu. Bunu tecrube etmek ve amatorluğumden dolayı bir 6 ay icerisinde yapabildim. Sistem Bluetooth ile araca bağlanılması ile calışıyor. Cep telefonumuzdan camlarını, farlarını bagaj kapağını acabiliyoruz, camları siliyor, dortluleri acıyor. Geliştirmeye de devam edeceğim" dedi.
"Babam ilk başlarda sıcak bakmadı"
Babasının kendisine destek vermek icin otomobilini verdiğini belirten Erkanlı, "Babam ilk başlarda sıcak bakmadı. Ama cekinmeden, 'Al yap' dedi. Daha once TUBİTAK da yaptığım projeler vardı. Onları da bildiği icin, 'Sen yaparsın, yap' dedi. Elimden bu geldi. İlerideki hedefim elektrik, elektronik muhendisi olmak. Bu bir hevesti, yapabilirim dedim ve yaptım, başardım. Devamı da gelecek" diye konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MURAT KANBER