Gectiğimiz gunlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Turkiye'nin en buyuk tuketici elektroniği ureticilerinden olan Arcelik'in, Japonya merkezli teknoloji şirketi Hitachi'nin beyaz eşya bolumunu satın almayı planladığından bahsetmiştik. Konuyla ilgili acıklamalarını KAP'a yapan Arcelik, goruşmelerin devam ettiğini soylemişti. Şimdi beklenen oldu ve Arcelik, Hitachi'yi resmen satın aldı.
Arcelik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı yeni acıklamalarda, satın alma işleminin 300 milyon dolara gercekleştirileceği ifade edildi. Yapılan odemeyle birlikte Hitachi'nin uluslararası beyaz eşya operasyonlarının yuzde 60 gibi buyuk bir bolumu, Arcelik yonetimine gecmiş oldu. Konuyla ilgili acıklamalarda, satış işleminin 1 Nisan 2021'e kadar tamamlanacağı ifade edildi.
[h=2]Anlaşmayla birlikte Hitachi'nin iki fabrikası, Arcelik bunyesine gecti[/h]
Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan bilgilere gore Arcelik, bu satış işleminin ardından Hitachi'ye ait 2 uretim tesisini bunyesine katmış oldu. Ayrıca Hitachi'nin Uzak Doğu'daki 10 satış şirketi de bu işlemlerin ardından Arcelik bunyesine dahil oldu. Satış belgeleri arasında yer alan Marka Lisans Sozleşmesi'ne gore Arcelik, Hitachi ismini Japonya dışındaki ulkelerde kullanmak icin, şirkete lisans odemesi yapacak.
Arcelik tarafından yapılan acıklamalarda, Hitachi'nin anlaşma kapsamında Hollanda'da bir şirket kurulacağı beyan ediliyor. Kurulacak şirket, az once bahsettiğimiz iki uretim tesisi ile 10 satış şirketinin sahibi olacak. Arcelik, Hollanda'da kurulan bu şirketin yuzde 60'ına sahip olarak, Hitachi'nin Avrupa pazarına acılmasını sağlayacak.
Arcelik, anlaşmayla ilgili olarak yaptığı acıklamada, "Bu kapsamda, Hitachi GLS, Hollanda'da yeni bir şirket kuracak ve 12 şirketi ve bu şirketlerin altındaki ev aletleri iş kolunun tum varlıklarını yeni kuracağı şirkete devredecek; Arcelik A.Ş. bu şirketin ("Şirket") hisselerinin %60'ını satın alacaktır. İşlem, Hitachi GLS'nin Tayland ve Cin'de uretim tesisleri bulunan iki iştirakini ve bolgedeki 10 satış şirketini (Tayland, Cin, Hong Kong, Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya, Orta Doğu, Vietnam ve Myanmar) icermektedir. Soz konusu şirketler ağırlıklı olarak buzdolabı, camaşır makinesi, elektrikli supurge, pirinc pişirici, su pompası ve klima satmaktadır. Tayland ve Cin'deki uretim şirketlerinin buzdolabı ve camaşır makinesi uretim kapasitesi yıllık toplam 3 milyon adettir." ifadelerine yer verdi.