Stoltenberg, Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapic ile goruşmesinden sonra duzenlenen ortak basın toplantısında, ABD'nin Turkiye'ye yonelik yaptırım kararı hakkındaki soruyu yanıtladı.
"NATO muttefiklerinin birbirlerine yaptırım uyguladığı bir durumda olduğumuz icin uzuntu duyuyorum" diyen Stoltenberg, Turkiye'nin S-400 sistemlerini satın almasıyla ilgili endişelerini daha once dile getirdiğini soyledi.
[h=3]"COZUM YOLLARI ARAMA CAĞRISINDA BULUNUYORUM"[/h]Stoltenberg, şoyle devam etti: "Bu milli bir karardır. Ancak S-400 sistemi, NATO sistemleriyle uyumlu değildir. Bunlar NATO'nun hava ve fuze savunma sistemiyle entegre edilemez. Buna yonelik endişemi ifade etmiştim. Aynı zamanda Turkiye ve tum NATO muttefiklerine cozum yollarını arama cağrısında bulunuyorum.
Daha once Patriot ve SAMP-T gibi NATO sistemlerinin teslimatına yonelik goruşmeler olduğunu biliyoruz. Bu sistemler, hem Turkiye'nin hava savunmasını guclendirebilir hem de NATO ile uyumludur. Şu anda onemli olan Turkiye ve ittifak icin zor olan bu duruma nasıl bir olumlu cozum bulabileceğimize bakmaktır."
[h=3]ABD'NİN TURKİYE'YE YONELİK YAPTIRIM KARARI[/h]ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Turkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı almış, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve başkanlık yetkililerinden Mustafa Alper Deniz, Serhat Gencoğlu ve Faruk Yiğit'i yaptırım listesine eklemişti.
Turkiye ise ABD'nin kararını kınamış, Dışişleri Bakanlığı da "Turkiye, bu konuda NATO'nun da katılacağı teknik bir calışma grubu kurulmasını teklif ederek, meselenin siyasi on yargılardan uzak bir şekilde, nesnel ve gercekci bir zeminde ele alınmasını defaatle onermiştir. Bu itibarla ABD'nin konuyu, iki muttefike yakışır şekilde diyalog ve diplomasi yoluyla cozme yonundeki onerimizi kabul etmeyerek, tek taraflı yaptırımlara başvurması her turlu izandan yoksun bir davranıştır." acıklamasını yapmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Tuğrul Cam