Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, tecavuzle mucadele icin cıkarılan yeni yasayı imzaladı. Yasa ile tecavuzculer kimyasal hadım edilecek.
Pakistan'da tecavuzle mucadelede cezalar ve onlemler arttırılıyor. Gectiğimiz aylarda Lahor kentinde 2 cocuğu ile birlikte seyahat ettiği sırada tecavuze uğrayan kadının ardından ulke genelinde başlayan protestolar sonrası Cumhurbaşkanı Arif Alvi tecavuzle mucadele icin cıkarılan yeni yasayı imzaladı.
Yasa ile tecavuz davalarına ozel mahkemelerin bakması ve 4 ay icinde karara varması bekleniyor. Ulusal cinsel suc kaydı oluşturulmasını sağlayacak olan yasa, kurbanların kimlik bilgilerini koruyacak ve tecavuzculerin kimyasal olarak hadım edilmesine izin verecek.
Başbakan İmran Khan ve kabinesi gectiğimiz ay yasayı onaylamıştı. Hukumetin, yeni yasayı Cumhurbaşkanı Alvi'nin imzasının ardından parlamentoya goturmesi ve yasayı kalıcı olarak gecirmesi icin 120 gunu bulunuyor. Bu sure boyunca yasa yururlukte kalacak.
Bazı kesimler ise, cezaların cok sert olduğunu belirterek, yetkililerin onaylamadan once gerekli danışma surecini takip etmediklerini savundular.
Dunya'da bircok ulke cinsel suclarla mucadele kapsamında kimyasal hadım yonetimi uyguluyor. Endonezya, 2016'da pedofililer icin kimyasal hadım yasası cıkarmış, Polonya ise 2009'da cocuklara tecavuz eden yetişkinler icin kimyasal hadımı zorunlu hale getirmişti. - İSLAMABAD
Kaynak: İhlas Haber Ajansı