Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Mudurluğu ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Turkiye Delegasyonu arasında imzalanan sozleşmesi cervesinde Gaziantep'e hibe edilen ozel donanımlı 3 ambulans, eğitimli personelleriyle yenidoğanlara daha iyi şartlarda hizmet sunacak.
Hibe sozleşmesi cercevesinde uygulanmakta olan "Gecici Koruma Altındaki Suriyelilerin Sağlık Statusunun ve Turkiye Cumhuriyeti Tarafından Sunulan İlgili Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi (SIHHAT)" kapsamında alınan 3 yenidoğan acil yardım ambulansı Gaziantep'e tahsis edildi.
Ozel donanımlı ambulanslar, gerekli eğitimleri alan personelleri tarafından yenidoğanların daha sağlıklı koşullarda naklinin ve tedavisinin yapılmasını sağlayacak.
Gaziantep İl Sağlık Mudurluğu Ambulans Servisi Başhekimliği bunyesine kazandırılan 3 yenidoğan ambulansıyla toplam ambulans sayısı 75'e cıktı.
Yoğun bakım ortamında nakil imkanı sağlayacak
İl Sağlık Muduru Dr. Umit Mutlu Tiryaki, AA muhabirine, yeni tip kornavirus (Kovid-19) pandemisi surecinde sağlık camiasının cok yoğun şekilde calıştığını soyledi.
Bu yoğunluk icerisinde 112 Acil Servis hizmetlerinin buyuk bir ozveriyle calışmaya devam ettiğini dile getiren Tiryaki, bu yonde yenidoğan bebeklerin de sağlığının cok onemli olduğunu vurguladı.
Gaziantep'in yenidoğan bebek olumleriyle biraz sıkıntısı olduğunu kaydeden Tiryaki, şoyle konuştu:
"Hizmete giren tam donanımlı yenidoğan acil yardım ambulanslarımızı hastalarımızın il ici ve il dışı sevklerinde NRP eğitimi almış sağlık calışanlarımızla daha kaliteli bir hizmet sunma anlayışı icinde hareket etmekteyiz. Şu anda ilimizde hizmet veren ambulansların yaş ortalaması ise 6'dır. Yani sahada olan araclarımızı surekli olarak yenileriyle değiştiriyoruz. Hizmete aldığımız bu ambulanslarımızla birlikte yenidoğanların yoğun bakım ortamında, evden hastaneye ve hastaneden hastaneye naklini sağlama olanağına kavuşmuş olduk. Bu konuda daha iyi yerlere geleceğimizi umit ediyorum. Bu ambulansların kesinlikle bu yonde faydası olacak. Doğrudan yenidoğan bebeklere calışan bir ambulanslar olacağı icin nakillerde bir bekleme ya da hijyen acısından olsun herhangi bir sorun yaşamayacağız. Zaman zaman bebeklerde enfeksiyon ve buna bağlı tablolar ortaya cıkabiliyor. Bunları ozel donanımlı ambulanslarımızla ve ozel eğitimli personellerimizle aşacağımızı duşunuyorum."
Gaziantep Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Vejdi Yıldız da yenidoğan acil yardım ambulansları hakkında İl Sağlık Muduru Dr. Umit Mutlu Tiryaki'ye bilgilendirmede bulundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Rıdvan Korkulutaş