Koronavirus salgınıyla birlikte deneyimlenen uzaktan eğitimin, oğrenci merkezli eğitim modeline destek olduğunu soyleyen Dr. Oğr. Uyesi Derya Kavgaoğlu, "Oğrenci merkezli eğitim felsefesi 21'inci yuzyılın ihtiyac duyduğu ozerk, kendi kendini yonlendiren ve kendine yetebilen oğrenciler yetiştirir" dedi.
Koronavirus salgınıyla birlikte deneyimlenen ve tum dunyayı etkisi altına alan eğitsel dijital donuşum, kitleleri zaruri olarak uzaktan eğitim ve hibrit eğitim formlarıyla tanıştırdı. Normal zamanda bu eğitim formlarına gecilmesinin yıllar sureceğini ifade eden Dr. Oğr. Uyesi Derya Kavgaoğlu, "Pandemi donemi, eğitsel, teknolojik, ekonomik, politik zemindeki tartışmalarla yururluğe koyulması uzun zaman alabilecek bir donuşumu hızla sosyal gerceğimiz haline getirdi. Eğitim Yonetim Sistemleri (LMS), senkron ve asenkron eğitim bağlamları, webinarlar, sanal sınıfların yonetimi, web 2.0 araclarıyla zenginleştirilmiş oğrenme ortamları kısa surede kuresel olarak adaptasyon sağladığımız eğitsel bir terminoloji haline geldi" diye konuştu.
"FIRSATA CEVRİLMELİ"
Eğitim-oğretimde pandemiyle gelinen durumun korkulacak veya kaygı duyulacak bir surecten ziyade fırsata cevrilerek yonetilecek bir surec olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kavgaoğlu, "Nitekim uzaktan veya hibrit eğitim formları oğrenci merkezli eğitimin doğasına hizmet etmede geleneksel eğitimden cok daha elverişli olabilmektedir. Dunyaca unlu universitelerin de dikkat cektiği gibi muhtemel oğrenme kayıplarının onune gecebilmek icin onlemler almak, teknoloji altyapısını guclendirmek, fırsat eşitliğini oncelemek, oğretimi yeniden tasarlamak, sağlıklı eğitsel iletişim icin transaksiyonel uzaklığı asgariye indirmek, oğrenci bağlılığını sağlamak halen ve surekli iyileştirilmesi gereken hususlardır" ifadelerini kullandı.
"21'İNCİ YUZYILIN EĞİTİM FELSEFESİ: OĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM"
Oğrenci merkezli eğitim hakkında bilgi veren Kavgaoğlu, "Oğrenci merkezli eğitim, oğrencilerin sınıf oğretmenlerinden ve ders kitaplarından kendilerine aktarılan bilgileri pasif bir şekilde almak yerine aktif olarak, bireysel ve işbirlikli grup calışmalarıyla, kendi bilgilerini oluşturdukları, kendi hipotezlerini kurup, test edebildikleri bir eğitim şeklidir. Bu eğitim felsefesi 21'inci yuzyılın ihtiyac duyduğu ozerk, kendi kendini yonlendiren ve kendine yetebilen oğrenciler yetiştirir" dedi.
Oğrenci merkezli eğitimi etkili bir şekilde uygulama imkanı veren uzaktan eğitim hakkında konuşan Dr. Oğr. Uyesi Derya Kavgaoğlu, "Oğretmen ve oğrenci değişen rollerine iyi calışmalıdır" diyerek, "Oğretmen, bilgi edinimini kolaylaştırarak oğrenmeyi teşvik etmelidir. Zor ve dağınık olan oğrenme işi yalnızca oğrenciler tarafından yapılabilir" ifadelerini kullandı.
"YAŞAM BOYU OĞRENME ANLAYIŞI KAZANDIRILABİLİR"
Oğrenmeyi teşvik eden oğretimin, oğrencilere ne yapmaları ve neleri bilmeleri gerektiğini dikte eden bir oğretim olmadığını soyleyen Kavgaoğlu, "Entelektuel anlamda kabulu basit olsa da gerek oğretmenler gerekse oğrenciler değişen bu rollerine iyi calışmalıdır. Oğrenme sorumluluğu tetiklenmelidir. Geleneksel eğitim davranışcı bir yaklaşımla oğrencileri dışsal motivasyona fazlasıyla bağımlı hale getirmiştir. Boyle bir anlayışta oğrenciler dersi gecmek veya yuksek not almak icin bir şeyler yapar, havuc olmadığında oğrenme etkinlikleri durma noktasına gelebilir. Oysa oğrenci merkezli eğitimde oğrenme iklimi yaratmak esastır. Oğrencinin bu iklimi teneffus etmesi sağlanmalıdır. Oğrencinin derse hazırlıklı olmak, sınavına calışmak, grup calışmalarına katkıda bulunmak gibi oğrenmeyle ilgili olarak aldığı kararların not dışındaki sosyal sonuclarını da deneyimlemesine yardımcı olunmalıdır. Bu suretle yaşam boyu oğrenme anlayışı ve sevgisi de kazandırılabilecektir" dedi.
"GUC DENGESİNİ DEĞİŞTİRİN"
Sınıftaki guc dengesinin değişmesi gerektiğini belirten Kavgaoğlu, "Geleneksel sınıflarda oğretmenler oğrencilerin neyi, nasıl, hangi hızla, nasıl bir iletişim icinde oğreneceklerine karar verip ne kadar iyi oğrenebildiklerini onaylarlar. Bu durum oğrencilerin oğrenme surecleri uzerinde muazzam bir baskı ve kontrol hissetmelerine neden olur. Bu guc dengesini değiştirmek, oğrencilere kendi oğrenme surecleri uzerinde bir miktar kontrol vermekle mumkun olacaktır. Bu sayede oğrencilerin oğrenme motivasyonu olumlu yonde etkilenecektir" ifadelerini kullandı.
"DERS KONULARININ FONKSİYONU DEĞİŞMELİDİR"
"Ders konularının fonksiyonu değişmelidir" diyen Kavgaoğlu konuşmasını şoyle surdurdu:
"Oğrencileri oğrenme becerileriyle donatmak, onların iceriği kendi kendilerine oğrenmelerini mumkun kılar. Oğrenciyi cok sayıda işlenecek iceriğe maruz bırakmak yerine bu icerik, oğrencilerin yaşam boyunca ihtiyac duyacakları oğrenme becerilerini geliştirmek icin kullanılmalıdır. Uygulamalı dersler bu anlamda salt teorik derslerden cok daha etkilidir."
"OĞRENME POTANSİYELLERİNİ ETKİN OLARAK KULLANMALARINI SAĞLAYIN"
Uzaktan eğitime ilişkin alınacak tum onlemlerin oğretmen ve oğrenci kadar eğitim kurumlarına da sorumluluk yuklediğini ifade eden İstanbul Gelişim Universitesi Mutevelli Heyeti Başkanı Abdulkadir Gayretli, "Yenilikci oğrenme – oğretme yaklaşımlarının yakından takip edilip geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması icin oğrenme ve oğretmeyi geliştirme ofisleri oluşturmak, oğretmenlere oğrenci merkezli oğretim formasyonu kazandıracak hizmet ici eğitimler organize etmek, oğrenme ihtiyaclarına uygun dijital kutuphaneler oluşturmak, ailelerin katılım ve desteğini surece dahil etmek bu sayede oğretimin surekliliğini sağlamak, oğrencileri oz farkındalıklarını artıracak, oz yeterliliklerini besleyecek online kurs ve seminerlerle desteklemek, ilgi ve yetkinliklerine uygun dijital sosyal etkinlikler duzenlemelerine imkan tanımak, kendi oğrenme stillerini fark ederek oğrenme potansiyellerini etkin olarak kullanmalarını sağlamak uzaktan eğitimde oğrenci bağlılığını artıracak bu suretle oğrenci merkezli oğretimi de etkin kılacaktır" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı