Ordu'nun Unye ilcesinde yaşayan Talip Aydın, başta su kabağı olmak uzere doğadan topladığı atıklarla yaptığı sus eşyalarını evinin bodrum katında sergiliyor.
Aydın, AA muhabirine, 9 yıl once bahcesinde tesadufen bulduğu su kabağıyla sus eşyası yaptığını, tohumlarını da ekerek coğalttığını anlattı.

Zaman icinde bal kabağından avize, abajur gibi eşyalar yaptığını belirten Aydın, "2013 yılında ilk sergimi actım. Unye Cumhuriyet Meydanı'nda sergilemelerde bulundum. Altınordu ve Fatsa'da da eserlerimi sergiledim." dedi.
Aydın, yaptığı urunleri sergilemenin yanı sıra sattığını ifade ederek, gelen siparişleri de değerlendirdiğini aktardı.
Topladığı su kabaklarını kurumaya bıraktığını, ardından alt kısımlarını kesip iclerini boşalttığını kaydeden Aydın, şoyle devam etti:
"Temizledikten sonra uzerine ne yapmak istiyorsak resimlerini ciziyoruz. Ondan sonra delicilerle kabakları istediğimiz şekle getiriyoruz. Delme işlemlerimiz bittikten sonra su kabağı boncuklarımız var. İcine konulacak lambaları renklendirmek icin bu boncukları takıyoruz. Boyama işlemlerini yapıyoruz. Tum işlemler bittikten sonra vernikleyip, lambaları ve altlıklarını takıp hazır hale getiriyoruz. Bunlar ister gece lambası, ister sus eşyası olarak kullanabilir."
Aydın, bal kabaklarının yanı sıra ceviz kabuğu, ot gibi doğadan topladığı atıklarla yaptığı eşyaları evinin bodrum katında sergilediğini belirterek, merak edip yapmak isteyen herkesi, "Su Kabağı Muze Atolyesi" adını verdiği atolyesine beklediğini dile getirdi.
Muzeye donuşturduğu bodrum katında dedelerinin gecmişte kullandığı eski eşyaları, kendisi gibi el sanatlarına ilgi duyan babasının kullandığı malzemeleri de sergilediğini anlatan Aydın, şunları soyledi:
"1800'lu ve 1900'lu yıllara ait malzemeleri muzemizde sergilemiş olduk. Eşimin ve benim eskilerden kalma kullanmadığımız bakırlarımızı getirdim, sergiliyorum. Ayrıca cam yapımında kullanılan epoksi diye bir madde var. Kendi bahcemizden, sokaktan bulduğum otları onların icine koyarak kolyeler yaptım. Ceviz ağacım var, ceviz kabuklarından magnet uğur boceği ve kaplumbağalar yapıyorum. Eski tahtaları değerlendirip onlardan kucuk el değirmeni yapıyorum. Doğada gorduğum şeyleri merak ediyorum ve onlardan bir şeyler yapmak istiyorum ve bunları bir esere donuşturuyorum."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hacer Ozturk