Van'da İl Tarım ve Orman Mudurluğu onculuğunde Vanlıların yanı sıra Suriye, İran ve Afganistan uyruklu genclere de "Suru yonetimi" eğitimi veriliyor.
Avrupa Birliğinin finansal desteği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Orgutunun (FAO) uzmanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının iş birliğinde hayata gecirilen "Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Gecim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Turkiye'de Gecici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi" projesi devam ediyor.
Bu kapsamda Van İl Tarım Mudurluğu konferans salonunda başlayan "Suru yonetimi elemanı kursu"na aralarında İran, Suriye ve Afganistanlı genclerin ve kadınların da bulunduğu 50 kursiyer katıldı.
Uzman eğitmenler tarafından teorik bilgilerin verildiği kursu başarıyla tamamlayan katılımcılara, uygulamalı eğitimlerin ardından sertifikaları verilecek. 35 gun surecek kursun sonunda sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere proje kapsamında iş bulma kolaylığı da sağlanacak.
"200 kişinin mesleki beceri kazanması sağlanacak"
Proje Koordinatoru Bunyamin Hakan, AA muhabirine yaptığı acıklamada, proje kapsamında daha once sebze yetiştiriciliği kursu actıklarını soyledi.
Kursa Turkiye'de yaşayan Afganistan, Suriye ve İranlı genclerin ve kadınların da katıldığını belirten Hakan, şoyle konuştu:
"Daha once actığımız kursta 49 kursiyere sertifika verdik. İlimizde hayvancılık sektorunde ozellikle suru yonetimi elemanına ihtiyac duyuluyor. Bu alanda actığımız kursa katılanlara eğitim vermeye başladık. Van'da gecici koruma altında bulunan ve cobanlık deneyimi olanlar ile yerel halktan genclerimiz kursa katıldı. Kursiyerlerin istihdam fuarları ve ozel sektor temsilcileriyle iş goruşmesi yapmaları sağlanacak. İstihdam Hizmet Noktaları ile İŞ-KUR işbirliğimiz neticesinde faydalanıcılara mudurluğumuz bunyesinde yardım sağlanacak. Bir bucuk yıl surecek proje kapsamında 8 mesleki eğitim programında 200 kişiye eğitim verilerek mesleki beceri kazanmaları sağlanacak."
Kursa katılan Afganistan uyruklu Ali Dağişver ise ailesiyle 7 yıldır Van'da yaşadığını anlatarak, "İş bulabilmek icin Van İl Tarım ve Orman Mudurluğu bunyesinde verilen kursa katıldık. İlk once Turkceyi oğrendik. Kursta tarım ve hayvancılıkla ilgili eğitimler veriliyor. Turkiye'den cok memnunuz. Bizi Turkiye'ye aldıkları icin cok teşekkur ederim." dedi.
İranlı Yadigar İsmailzade de "6 yıldır Turkiye'de yaşıyorum. Hayvancılıkla ilgili bir kurs duzenlendiğini duyduk. Kursa başvurumuz kabul edildi. İlk once Turkce oğrenmemiz icin 17 gun eğitim verildi. Onceden sadece Turkce konuşmasını biliyordum. Şu an hem okuyor hem de yazabiliyorum. Kursta hayvancılıkla ilgili eğitimler alıyoruz. Bize bu imkanı tanıyan herkese cok teşekkur ederim." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Emre Ilıkan