Diyarbakır'da yapımı surdurulen 4. Oto Sanayi Sitesi'nin yeni yılın başında tamamlanması planlanıyor.
Diyarbakır 4. Oto Tamirciler ve Kucuk Sanayi Sitesi Projesi kapsamında Diyarbakır-Elazığ kara yolu uzerinde 2018'de Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapımına başlanan sitenin inşaatında sona yaklaşıldı. Sitenin 2021 yılının başında tamamlanması bekleniyor.

Yaklaşık 370 milyon liralık maliyetle 503 donum uzerinde kurulacak sanayi sitesinde 5 bin kişi istihdam edilecek. 814 iş yeri kapasitesine sahip modern oto sanayi merkezinde, 624'u 150 metrekare ve 190'ı da 300 metrekare buyukluğe sahip iki tip iş yeri bulunuyor. Sitede, idare binası, guvenlik, carşı, banka, fırın, cami, halı saha, basketbol sahası, PTT ve lokanta da yer alıyor.
"Ulkemizde ornek bir sanayi sitesi olacak"
Diyarbakır 4. Oto Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Muhsin Erdoğmuş, AA muhabirine, mevcut sanayi sitelerinin 1979'da kendilerine teslim edildiği ve o gunun şartlarına gore modern bir yer olduğunu soyledi.
Kentin hızla buyumesinden kaynaklı gelinen noktada var olan sanayi sitelerinin ihtiyacı karşılayamadığını dile getiren Erdoğmuş, bu nedenle yeni oto sanayinin kurulması icin yaptıkları girişimlerin karşılık bulduğunu soyledi.
Yeni oto sanayi ile eğitim, teknoloji, uretim, istihdam ve kurumsal bir yapı inşa etme amacında olduklarını aktaran Erdoğmuş, "Şuna inanıyorum ki burası rayına girdiği takdirde hem bolgede hem de ulkemizde ornek bir sanayi sitesi olacak. Mevcut sanayi sitelerinde gorduğumuz kotu goruntuler, haksız kazanc, komşuluk ilişkileri, ortak alanları gasp edenler, site yonetim planını devreye sokarak o tur sıkıntılar burada olmayacak." dedi.
Erdoğmuş, yeni sanayi sitesi projesinin hayata gecmesinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve TOKİ'ye gonulden şukranlarını sunduğunu ifade etti.
Yeni siteyle ilgili bilgi veren Erdoğmuş, şunları kaydetti:
"Vaziyet planımızda 624'u 150, 190'ı da 300 metrekare toplam 814 iş yerimiz var. Burada banka, PTT, idare binası, futbol ve basket sahaları, carşı ve fırın mevcut. Yani tam teşekkullu bir sanayi sitesi kompleksi. Buraya yaklaşık 370 milyon liralık yatırım yapıldı. Bizi sevindiren TOKİ'nin boyle devası bir yeri 2-2 bucuk yılda yapması. Sanayi camiası olarak boyle bir tesisin kısa surede bitmesi bizi sevindiriyor. Burayı bir marka haline getireceğimize inanıyorum. Burada 5 bin kişinin istihdam edileceğini duşunuyorum."
Onceki sitelerinde hırsızlık olaylarının meydana geldiğini belirten Erdoğmuş, şoyle konuştu:
"Burada 55 MOBESE var. Bunları Karacadağ Kalkınma Ajansının katkısı ve kendi imkanlarımızla kurduk. Gece ve gunduz calışacak guvenlik gorevlileriyle hırsızlığın sıfıra duşeceğine inanıyorum. Buraya gelen vatandaş ile buradaki usta rahat olacak. Buranın guvenli bir yaşam merkezi olacağına inanıyorum. Bolgemizde ve ulkemizde burası artık bir pilot bolge. Bizler yaşadığımız tecrubelerle bundan sonra kurulacak sitelere ornek olacağız. Bu kompleksin kentin lokomotifi olacağını duşunuyorum."
Yuklenici firmanın 2021'in başında inşaat işini bitirip siteyi TOKİ'ye devretmesini beklediklerini aktaran Erdoğmuş, "Gun sayıyoruz, heyecanlıyız. Butun esnaflarımız ve kurumlarımızla heyecanla bekliyoruz. Yetkililerimizle onumuzdeki surecte inşallah guzel bir acılış yapacağız." diye konuştu.
Esnaf memnun
Esnaflardan Sinan Surel de yaklaşık 45 yıldır eski sanayi sitesinde oto tamirciliği yaptığını soyledi.
Yapımı suren yeni oto sanayinin inşaatının yakın bir zamanda biteceğini ifade eden Surel, "Biz hala eski sistemle devam ediyoruz. Bu hem muşterilerimize hem de hizmetimize yansıyor. Muşterilerimize daha iyi uygun şartlarda hizmet vermek icin yeni sanayinin yapılmasından cok mutluyuz. Gayemiz, temiz, daha duzgun, cevreye saygı duyan bir sanayiye sahip olmaktı, şimdi de ona sahip olacağız. İnşallah hepimiz icin hayırlı olur." şeklinde konuştu.
Yetkililere teşekkur eden Surel, "Boyle bir girişimde bulundular ve bunda da başarılı oldular. Sanayinin yapımında katkısı olduğu icin TOKİ'ye, bizlere yardımcı olduğu icin devletimize teşekkur ederiz." ifadelerini kullandı.
Esnaf Şenol Yandı ise 13 yıldır 1. Sanayi Sitesi'nde esnaf olduğunu belirtti.
Var olan sanayi sitelerinin artık kente kucuk geldiğini ve kentin ihtiyacını karşılayamadığını ifade eden Yandı, bu nedenle kendilerinin de sunulması gereken hizmeti sunamadıklarını aktardı.
Yandı, "4. oto sanayi sitemiz bitmek uzere, yakında oraya gececeğiz. Yeni siteye gectiğimizde daha verimli bir hizmet sunacağız." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Yasin Ergin