Duzce Belediyesi, 10 aylık surecte kent nufusunun yaklaşık 8 katı olan 3 milyon maskeyi kendi imkanlarıyla uretip vatandaşlara dağıtarak yeni tip koronavirusle (Kovid-19) mucadeleye katkı sağladı.
Salgının başladığı mart ayında Kultur Merkezinde oluşturulan atolyede, belediye personeli tarafından tek kullanımlık maske uretimine başlandı.
Atolyede yapılan calışma kapsamında, Turkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) 2019 yılı Adrese Dayalı Nufus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuclarına gore 392 bin 166 olan Duzce nufusunun yaklaşık 8 katı olan 3 milyon maske uretilerek vatandaşlara dağıtıldı.
Aylık yaklaşık 350 bin maske uretim kapasitesi olan Duzce Belediyesi, sonraki surecte maliyetin daha uygun olması nedeniyle dışarıdan tedarik edilecek aylık 1 milyon maskeyi vatandaşlara dağıtmayı hedefliyor.
Belediye bunyesinde oluşturulan ekipler, 56 mahalledeki evlere giderek maskeleri vatandaşlara ucretsiz teslim ediyor.
"Ev ev maske dağıtmayı surdureceğiz"
Duzce Belediye Başkanı Faruk Ozlu, AA muhabirine, salgının Turkiye'de gorulmesiyle maske uretimine başladıklarını soyledi.
Ozlu, maske uretimini belediye personeliyle gercekleştirdiklerini belirterek, şoyle dedi:
"Bugune kadar kendi imkanlarımızla yaklaşık 3 milyon maske urettik ve dağıttık. Mart ayından bugune yaklaşık 10 aylık bir sure gecti. Artık Turkiye'de maske uretimi konusunda, otomatik makinelerle uretme konusunda ciddi bir kabiliyet gelişti. Maske uretim birim maliyetleri duştu. Biz de Turkiye'de son 10 ayda uretim kabiliyetlerinin artmasından kaynaklanan ilave yeteneklerden istifade edip daha duşuk birim maliyetlerle maske uretme imkanlarından faydalanmak istedik."
Kendi imkanlarıyla aylık yaklaşık 350 bin maske uretim kapasitelerinin olduğunu dile getiren Ozlu, şoyle devam etti:
"Uc kuraldan biri olan maske konusunda Duzceli hemşehrilerimize ayda 1 milyon maskeyi daha uygun şartlarla dışarıdan tedarik edip dağıtacağız. Ev ev dağıtacağız. Daha once muhtarlıklarımıza bırakıyorduk. Belediye personelimiz ev ev gezerek vatandaşlarımıza maske dağıtmaya devam edecek. Hedefimiz ayda 1 milyon maskeyi tedarik edip Duzcelilere dağıtmak olacak. Salgın vakalarında artış oldu. Duzce'de de bu artış Turkiye ile aynı paralelde devam ediyor. Artan ihtiyacı da dikkate alarak maske konusunda aylık dağıtım miktarımızı 1 milyona cıkardık."
Ozlu, ayrıca koronavirus testi pozitif cıkan vatandaşlara telefon aracılığıyla ulaştıklarını da dile getirerek, "Burada bir ekip kurduk. Bu ekip test sonucu pozitif cıkan vatandaşlarımızı tek tek arıyor. İhtiyacları olup olmadığını soruyor. İhtiyacı neyse bu konuda kendilerine yardımcı oluyoruz. " dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yavuz Emrah Sever