Eskişehir'de yaşayan Mehmet Ateş, eski gunleri yad etmek icin girdiği anne ve babasına ait Bilecik'in İnhisar ilcesindeki eski evde toprağa gomulmuş kupun icinde uzum pekmezi buldu.
Koyunlu koyunde iki katlı evi aile buyukleriyle gezen 65 yaşındaki Ateş, binanın yan girişinde bulunan merdivenin altında, toprağa gomulmuş ve ust kısmı acığa cıkmış bir kup gordu.

Etrafı camurla sıvanmış 70 santimetre uzunluğundaki kupu inceleyen Ateş, icinde annesinin yıllar once yaptığını tahmin ettiği uzum pekmezine rastladı.
Bolgede yetişen uzumden yapılan pekmezin bulunduğu kupu hatıra olarak muhafazaya alan Ateş, bunu torunlarına bırakmak istiyor.
"Kupe doğru yaklaşırken 'İnşallah altın vardır' diye espri yaptım"
Mehmet Ateş, AA muhabirine, 1993 yılında babasının, 1999'da da annesinin vefat ettiğini ve yıllardır evlerinde kimsenin yaşamadığını belirten Ateş, en son lise yıllarında yaşadığı eve seneler sonra ablası ve yeğenleriyle girdiğini anlattı.
Evi gezerken cocukluk ve genclik anılarını hatırladıklarını anlatan Ateş, şoyle konuştu:
"Evimizin anahtarı bir arkadaşımızdaydı. Ablamlar 'Babaevimizi gormek, gezmek istiyoruz' dediler. O vesileyle once evi dolaştık, o sırada bu kupu fark ettik. Ablam kupe doğru yaklaşırken ben 'İnşallah altın vardır' diye espri yaptım. Daha sonra bulunduğu yerden cıkardık, icinde pekmez olduğunu gorduk. 21 yıl once kaybettiğimiz annemizin hazırladığı pekmeze rastlamak bizi mutlu etti. Pekmezin 1980-1990 yıllarında yapılmış olduğunu tahmin ediyoruz. Annem uzun yıllar saklamak icin kupun etrafını sıvamış. Biz hemen aldık, yedik tabii. Normal pekmezlerden daha tatlı ve koyu."
Ateş, Tarım ve Orman İl Mudurluğu ekiplerinin pekmezden ornek aldıklarını, tahlil yapılacağını sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tayyib Hoşbaş