Hatay'ın Hassa ilcesinde kendi imkanlarıyla oğrendiği demir işleme sanatını 40 yıldır icra eden Cafer Koca, atık metal parcalarını ev ve tarım aletlerine donuşturerek yaşamını kazanıyor.
İlcede cocuk yaşlarda cobanlık yapan 56 yaşındaki Koca, 40 yıl once demircilik işine merak sardı.

İlk başlarda kendi ihtiyacları kadar alet yapan Koca, işi kısa surede geliştirerek cevresinin taleplerini karşılamaya başladı.
Evinin bahcesindeki kucuk atolyede atık demirlere şekil veren Koca, Turkiye'nin 4 bir yanına bıcak, kurek, keser, tırmık, kazma ve baltanın yanı sıra diğer hafif tarım aletleri yaparak satıyor.
Koca, AA muhabirine, kucuk yaşlarda cobanlık yaptığı icin okula gidemediğini anlattı.
Demir işleme mesleğini ise kendi kendine oğrendiğini anlatan Koca, şunları soyledi:
"Hicbir ustadan nasıl yapıldığını gormedim. Sadece merak ve kendi ihtiyaclarımı karşılamak icin başladım. 40 yıldır da aralıksız surduruyorum. Yaptığım aletleri almak icin Turkiye'nin bircok yerinden muşteriler geldi. Severek yaptığım işi halim el verdiği surece devam ettirmek istiyorum. Cunku yaptığım işler cok beğeniliyor. Bugune kadar hic şikayet almadım."
"Cırak bulamıyorum"
Geleneksel yontemlerle el emeği goz nuruyla yapılan aletlerin, fabrika cıkışlı urunlerle rekabet edemediğini anlatan Koca, mesleğini devam ettirecek cırak bulamamaktan yakındı.
Kendi cocuklarının bile sanatına ilgi gostermediğini aktaran Koca "İşi oğretecek başka cırak da bulamadım. Benden sonra cevrede bu işi yapacak kalmayacak diye duşunuyorum. Bu da beni uzuyor. " diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Burhan Ateş