Turkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandoken, başta Turk ve Suriyeli 14-17 yaş arasındaki gencleri kapsayacak Cıraklık ve Mesleki Eğitim Programı hakkında acıklamalarda bulundu.
4 yıl boyunca 12 ilde surecek cıraklık ve mesleki eğitim programı hakkında bilgi veren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandoken, "TESK olarak işsizliğin azalması, esnafımızın yetiştirdiği cırakların eğitimi, kayıt dışı istihdamın azalması, cocuk işciliği ile mucadele gibi konularda yeni bir adım daha atarak Ocak ayında başlattığımız İstihdam İcin Mesleki Eğitim Programı'nın (İMEP) acılış toplantısını bu ay yapacağız. MEB ve birliklerimiz, odalarımız ile birlikte yuruteceğimiz programımızın 4 yıl boyunca 12 ilde 14 bin 400 Turk ve Suriyeli cırak oğrenciye destek ile 8 bin yetişkine meslek ve beceri kursu gibi, mesleki eğitime ivme kazandıracak hedefleri var" dedi.
"Mesleki eğitim programı ile istihdama da katkı sağlanacak"
Ulkemizde Turk ve Suriyeli başta 14-17 yaş arasındaki gencleri kapsayacak cıraklık ve mesleki eğitim programı ile istihdama da katkı sağlanacağını vurgulayan Palandoken, "İMEP'in acılış toplantısını Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu ile konfederasyonumuzun işbirliği ile 16 Aralık'ta dijital ortamda gercekleştireceğiz. Orgun eğitime devam etmeyen 14-17 yaş arasındaki Turk ve Suriyeli cocuklar ve gencler, 18-45 yaş arasında mesleki becerisi kısıtlı olan kayıtlı istihdama erişemeyen Turk ve Suriyeli yetişkinler, cırak oğrenci ihtiyacı olan esnaf ve sanatkarımız, bu programda oncelikli hedefimiz olacak. Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Mersin olmak uzere 12 ilde 4 yıl boyunca surecek programda cıraklık ve mesleki eğitimin oneminin anlaşılması, istihdama katkı sağlayacak binlerce genc yetiştirmek en onemli amacımız. Ozellikle kayıt dışı istihdamın bitirilmesine yonelik atacağımız bu adımda mesleki beceri kursları, kariyer gelişimine yonelik danışmanlık hizmetleri, cıraklık eğitiminin avantajlarının tanıtılması konusunda yapılacak farkındalık calışmaları gibi konularda destekler olacak" diye konuştu.
"Cocuk işciliği ile mucadele cıraklık eğitiminden gecer"
Cıraklık ve mesleki eğitimin işsizlik, kayıt dışı istihdam ve cocuk işciliği ile mucadelede kilit nokta olduğunu hatırlatan Palandoken, "Ulkemizde 4 milyon multeci ve sığınmacı mevcut. Bu kişiler icerisinde 14-17 yaş aralığındaki genclerde ise okullaşma oranının duşuk olmasının temel sebebi ekonomik nedenler ve okumak yerine calışmak zorunda olmaları. Bu durum tabii kayıt dışı istihdama da, işsizliğe de cocuk işciliğine de neden oluyor. Altın değerinde kilit nokta ise mesleki eğitim. Calışan cocukların cocuk işciliğinden kurtularak devlet korumasında mesleki beceri kazanmak uzere cıraklık eğitimine dahil olması cok onemli. Bu nedenle İMEP bu noktada yıllardır calışmalar yaptığımız kayıt dışı istihdamla mucadele ve cocuk işciliğinin azaltılması noktasında cok onemli bir adım daha olacak" ifadelerini kullandı. - ANKARA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı