Eskimiş ya da modası gecmiş mobilya ve eşyalar, pandemi surecinde evlerinden "kendin yap" (do it yourself) furyasına katılan donuşum tutkunlarının elinde, goz alıcı tasarımlara donuşuyor.
İnsanların kendilerine ve ozel zevklerine vakit ayırma imkanı bulduğu pandemi doneminde, ozelikle hobi tutkunlarının sayısı giderek arttı. Evlerde mobilyadan kumaşa, sus eşyasından dekoratif bir objeye kadar eski eşyalar icin donuşturme furyası başladı.

Eski eşyaları kucuk dokunuşlarla adeta baştan yaratan hobiseverlerin sıklıkla başvurduğu ve merak ettiği dekorasyon yenileme yonteminin başında mobilya boyama geliyor.
Ozellikle kadınların ilgi duyduğu bu alanla ilgili, hobi atolyeleri de teknik destek sağlıyor.
Uskudar'da, Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi Geleneksel Turk Sanatları Bolumu mezunu eğitim uzmanı ve tasarımcı Tuğba Bekar Turan'ın onculuğunde kurulan ve alanında uzman sanatcıların yer aldığı "Evimde Hobi Atoyle" de bu atolyelerden biri.
Devlet ve ozel okullarda gorsel sanatlar oğretmeni olarak calışan, ozel sektorde tekstil firmalarına kumaş desen tasarımı yapan, ardından İSMEK'te 2 yıl kumaş boyama branş oğretmenliği gorevini ustlenen Turan, daha sonra bir boya markası akademisinin catısı altında tasarımcı ve eğitim uzmanı olarak calıştı.
Ar-Ge calışmaları ve fuar tasarımlarının yanı sıra bayi ve atolye oğretmenlerine boya kullanım teknikleriyle ilgili sayısız seminer veren Turan, şimdi "Evimde Hobi Atolye"de donuşum meraklılarına universite arkadaşlarıyla eğitim veriyor.
"Geri donuşumun ne kadar değerli olduğunu anlattık"
Kullanıcıları hobilerini sanata donuşturmeleri icin yonlendiren Turan, insanların donuşume olan ilgisini ve evlerinde neleri donuşturebileceklerine ilişkin fikirlerini şoyle aktardı:
"Evlerinde donuşum yapmak isteyen insanlara sosyal medya uzerinden ulaştık. Kendilerine donuşum projeleri gosterdik. 'Atmıyoruz, yeniliyoruz' mottosu ile onlara evlerindeki eski eşyaları değerlendirmenin, geri donuşumun ne kadar değerli olduğunu anlattık.
Atolyede dersler verebiliyorken, pandemi surecinde bu eğitimleri cevrim ici ortama aktardık. Hobi tutkunlarına, evlerinde yapmak istedikleri seramik, vitray, donuşum veya dekorasyon tasarımına ilişkin malzeme kitlerini de kargo ile gonderiyoruz. Belirlediğimiz tarihte cevrim ici eğitimimizi acıyoruz, aynı malzemelerle karşılıklı olarak uygulamalarımızı yapıyoruz."
"Evimizdeki eşyalardan cabuk sıkılıyoruz, yeniyi almak istiyoruz"
İnsanlarda donuşume olan ilginin artışına da değinen Turan, "İnsanlar cok cabuk tuketiyor. Dunya olarak artık hızlı bir tuketimin icindeyiz. Evimizdeki eşyalardan cabuk sıkılıyoruz, yeniyi almak istiyoruz. Ekonomik bir denge var. O dengede bozuldu bu surecte. Kazancımız ile harcadığımız eş zamanlı gitmiyor. Donuşum, hem ekonomik anlamda hem de sıkıldığımız şeyi cabucak değiştirme adına guzel bir fikir oldu. Bu sebeple insanlar atmadan evlerindeki şeyi farklı bir hale getirebilecek bir yapıya burunduler." dedi.
Universite projeleri uzerine calıştığı yıllarda coplerden malzeme topladığını anlatan Turan, "Yorganı doşemelik kumaş olarak tasarlamıştım. Onu bir koltuk uzerinde gostermem gerekiyordu. İnsanlar nedense o kıymetli mobilyalardan kurtulmaya calışıyorlardı. Copun kenarında cok guzel tek kişilik bir berjer gordum. Onu aldım mobilyacıya goturdum, boyattım. Universiteyi bitirdikten sonra bunu kendim de boyayabileceğimi gordum. Aslında bu hobileri yapan kucuk de bir kesim varmış." diye konuştu.
"Eşten, dosttan toplayarak eskiyi donuşturmeye devam ediyoruz"
Cevreden topladığı eski mobilyaları da atolyesinde yeni birer tasarıma donuşturen Turan, "Bizde artık eski mobilya da kalmadı boyaya boyaya. Sıkıldıkca ustunu bir daha boyuyoruz. Komşudan, eşten, dosttan toplayarak eskiyi donuşturmeye devam ediyoruz." dedi.
Eskiyi donuşturmek isteyen ancak eski eşyası olmayanların eskici pazarlarından, spotcular carşılarından bu mobilyaları temin edebileceğini anlatan Turan, "Copun kenarına aslında kotu bir şey atılmıyor. Sadece o buyuk kutleden ne yapacağını bilmeyen bir insan, kenara temiz bir şekilde bırakıyor. İnsanların gozleri acık olduğunda aslında onlerine fazlasıyla gelecek bu. Eskici pazarlarını ve spotcuları gezmelerini tavsiye ediyorum." ifadesini kullandı.
"Kadınlar bu alanı, bir iş koluna cevirdi"
Kadınların hobi olarak başladıkları bu işi kendilerini geliştirdikten sonra atolye acarak bir iş koluna donuşturduğunu dile getiren Turan, şunları anlattı:
"Bircok kadın bu işi oğrendikten sonra atolye acarak, oğrendiklerini başka insanlara aktarmaya başladılar. Cocuklar da artık donuşumun icinde. Onlar da plastik bir tabaktan ummadığınız bir heykel tasarlayabiliyorlar. Kadınlar bu alanı, bir iş koluna cevirdiler. Atolye acmasalar bile sosyal medya aracılığıyla kazanca donuşturduler. Aslında bu donuşum hikayesi cok kollu bir alan actı bize."
Evimde Hobi Atolye'nin catısı altında, bu atolyenin gucune yaslanmış universiteden sınıf arkadaşlarının yer aldığını aktaran Turan, "Artık insanlar, ciddi eğitim almak istiyorlar. Universite arkadaşlarım ile burada toplandık. Hobi meraklıları seramik, vitray, resim, boyama gibi hobilerini, evlerinden cıkmadan sanata donuşturebiliyor. Aylık ve gunluk kurslar var. Dersler genelde iki saatlik dersler. Birer mola ile projemizi ilerletebiliyoruz." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cihangir Suicmez