Eskişehir Bilecik Bolgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, sokağa cıkma kısıtlamaları doneminde yiyecek bulmakta gucluk cektikleri icin cok tuzlu ve şekerli yiyecekleri tuketen sokak hayvanlarının ciddi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya oldukları belirtti.
Korona virus salgını nedeniyle hafta ici ve hafta sonu uygulanan sokağa cıkma kısıtlamalarında sokak hayvanları yiyecek bulmakta gucluk cekiyor. Soğuk havaların da etkisini gostermesiyle birlikte bircok sokak hayvanı zor gunler geciriyor. Duyarlı vatandaşlar evlerinin onune yemek ve su koysa da sayıları cok fazla olan sokak hayvanları icin yeterli olmayabiliyor. Bazen de sokak hayvanları icin bilincsizce koyulan yiyecekler buyuk sorunlara yol acıyor. Cok tuzlu ya da şeker oranı yuksek yiyecekler hayvanlarda bobrek hastalıklarına, korluğe ve hatta olume neden olabiliyor. Sokaklara bırakılan gereğinden fazla yiyecekler ise hayvanlar tarafından tuketilmeyip uzun sure bekletildiğinde hijyen sorunu oluşturduğu icin insan sağlığı acısından tehlike arz ediyor.
"Nasılsa ben yemiyorum bir hayvan yiyip karnını doyurur duşuncesi yanlış"
Konuyla ilgili onemli uyarılarda bulunan Eskişehir Bilecik Bolgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, sokak hayvanlarını beslerken dikkatli olunması gerektiği ve belirli bir sistem oluşturulması gerektiğini soyledi. Her yiyeceğin hayvanlar icin uygun olmadığına dikkat ceken Kızılinler, "Pandemi sebebiyle ilan edilen sokağa cıkma yasaklarının ardından sokak hayvanlarının beslenmesinde zafiyetler oluştu. Aynı zamanda kış mevsiminde olduğumuz icin soğuk havalar ve beslenememe hayvanlar icin ciddi sorunlar oluşturuyor. Herkes evinin onune bir kap yem ve su bırakabilir ama ozellikle cikolata gibi tatlı turleri beslenmeyle alakalı alternatif olmamalı. İlerleyen donemlerde ozellikle şekerli ve tuzlu yiyecekler hayvanların bobrekleri ve gozleriyle alakalı ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu yiyecekler beslenme konusunda cok dikkat edilmesi gereken yiyeceklerdir. Hayvanlara aşırı tatlı ve aşırı tuzlu besinlerin verilmesi onları olume kadar goturebilir. Evde beslenen hayvanlarla ilgili de bu gıdalar cok duzenli verilmeli mumkunse de hic verilmemeli. Nasılsa ben yemiyorum bir hayvan yiyip karnını doyurur gibi duşunup şekerli ve tuzlu urunleri hayvanlara vermek doğru değil" dedi. - ESKİŞEHİR