DOĞU Anadolu'da bircok bal ureticisi kovanlarını daha sıcak bolgelere gotururken Kars'ın Susuz ilcesinde ata mesleğini surduren Serhat Aybek, Kafkas ırkı arıları bulunan kovanları kar altında kışlattı. Aybek, "Orijinal Kafkas arısı kesinlikle uşumez. Bizler arılarımızı cocuğumuz gibi besliyoruz. Kovanın ustune strafor koyuyoruz ve bu şekilde daha iyi netice alıyoruz" dedi.
Arıcılıkta dort onemli ırktan biri olan Kafkas arıları, daha sağlıklı ve guclu olması icin dondurucu soğuğa rağmen acık alanda ve kar altındaki kovanlarda kışlatılıyor. Kars'ın Susuz ilcesine bağlı Yolboyu koyunde Kafkas arısı yetiştiriciliği yapan Serhat Aybek, arı dolu kovanları kar altında kışlattı. Orijinal Kafkas arısının uşumediğini ifade eden Aybek, "Orijinal Kafkas arısı kesinlikle uşumez. Bizler arılarımızı bir cocuk gibi besliyoruz, kovanın ustune strafor koyuyoruz ve bu şekilde daha iyi netice alıyoruz. Ben arının sayısının artmasını değil, bahara daha guclu cıkmasını istiyorum ve daha verimli hale gelmesini sağlıyorum. Bunun icin de en onemli etken olarak arıyı dışarıda kışlatıyorum. 3 yıldır dışarıda kışlattığım arının cok iyi neticesini gordum. Kafkas arısı dışarıda kar altında uşumez. Arının uşumemesi icin kovanın sağlıklı bir şekilde izole edilmesi lazım. Arı zaten kendi ısısını sağlıyor, uzum gibi salkım yaparak ısı dolaşımını sağlıyor. Arı ne demek istiyor, 'benim işime karışmayın'. Arı, 'benim doğada, bal veriminde, benim işime karışmayın' diyor. Biz arıcılar arıların elcisiyiz" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Suat İNCEDERE