Kanada, gelişmekte olan ve yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını karşısında savunmasız kalan ulkelerin, Kovid-19 testi, tedavisi ve aşılarına eşit erişim icin "ek yardım paketi" acıkladı.
Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Karina Gould, yaptığı acıklamada, Kovid-19'la mucadelede uluslararası cabalara katkı icin toplam 485 milyon dolar tutarında bağış yaptıklarını duyurdu.
Gould, yardımın 230 milyon dolarlık kısmının Dunya Sağlık Orgutunce (DSO) başlatılan "Kovid-19 Araclarına Erişim Hızlandırıcısı Programı" kapsamında, gelişmekte olan ulkelerdeki Kovid-19 hastalarının tedavileri ve salgınla mucadeleye katkı sağlamak amacıyla tahsis edildiğini kaydetti.
Bu katkının Kovid-19 kaynaklı olumleri ve ağır hastalıkları en aza indireceğini belirten Gould, salgının halihazırda gergin olan sağlık sistemleri uzerindeki yukunu hafifletmeye de yardımcı olacağını vurguladı.
"Kanada'nın verdiği destek, herkes icin bir kazanctır"
Gould, yardım paketinin 255 milyon dolarlık kısmının ise Latin Amerika ve Karayipler'de Kovid-19 icin aşı ve terapotiklerin geliştirilmesi, dağıtımı icin DSO, Pan Amerikan Sağlık Orgutu, Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) ve Aşı İttifakı Gavi ile odaklanmış program ve yatırımlara tahsis edileceğini bildirdi.
Kanada'nın desteğinin, Kovid-19'la mucadelede on saflarda gorev yapan sağlık ve bakım calışanlarının eğitimi, bu kişilerin ihtiyacı olan kişisel koruyucu ekipmanlarda da kullanılacağının altını cizen Gould, şoyle devam etti:
"İnsanlara testleri, tedavileri ve aşıları ne kadar hızlı ulaştırırsak, bu salgın o kadar cabuk kontrol altına alınabilir. Kanada'nın başarılı tıbbi cozumler bulmaya yonelik kuresel cabalara verdiği destek, herkes icin bir kazanctır."
Kanada, 485 milyon dolarlık yardım paketiyle Kovid-19 salgınında savunmasız kalan ulkelere bugune kadar toplamda 865 milyon dolar bağışladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Seyit Aydoğan