
Makedonya Turk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATUSİTEB) tarafından ikinci kez duzenlenen "Kuzey Makedonya Turkleri Yucel Odulleri" sahiplerini buldu.
Kuzey Makedonya Kultur Bakanlığı destekleriyle duzenlenen odul toreninde, Kuzey Makedonya, Turkiye ve uluslararası alanda başarılar elde eden kişilere 5 kişilik juri komisyonu tarafından 12 farklı kategoride odul verildi.
Odul torenine, Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, Turkiye'nin Uskup Buyukelcisi Hasan Mehmet Sekizkok, Kuzey Makedonya Calışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Enver Huseyin, Turk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve Milletvekili Beycan İlyas, Turk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Sarac, MATUSİTEB Genel Başkanı Husrev Emin, Turk kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, juri uyeleri ve kısıtlı sayıda davetli katıldı.
"Juri Ozel Odulu"nu alan Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, yaptığı konuşmada Yucelciler anısına, MATUSİTEB tarafından kendisine verilen bu odulun kendisi icin buyuk bir onur ve şeref meselesi anlamına geldiğini soyledi.
Yucelciler ile ilgili ilk yazı yazanlardan biri olduğunu ve aynı zamanda MATUSİTEB'in hem kurucularından hem calışanlarından biri olduğunu kaydeden Murat, "Yucelciler ruhu halen devam etmektedir. Bir nevi MATUSİTEB bunu devam ettirmektedir. Yucelcilerin ruhu, milli ve manevi değerlerimizi yuceltmekti. Biz şu anda da onu yapıyoruz. İkincisi gerektiğinde her bir faturayı odemek, onu da zaten odemişiz. Ucuncusu de Yucelcilerin en cok suclandığı değer, bekasına hep dua ettiğimiz, gormeden sevdiğimiz bir ulke var, o da ana devletimiz Turkiye'dir. Bugun de MATUSİTEB bu 20 yılda yanlış etmediği bir konu vardır, o da Turkiye'yle kurduğumuz muhabbet ve diyalogdur. Cunku bizim icimizden var olan bir meseledir." değerlendirmesinde bulundu.
MATUSİTEB Başkanı Emin de bu yıl ikinci kez duzenledikleri odul toreniyle değerlere sahip cıkmak ve yaptıkları calışmaları odullendirmeyi amacladıklarını belirtti.
Odul toreninin geleneksel hale gelmesi icin MATUSİTEB olarak ellerinden gelen gayreti gostereceklerini kaydeden Emin, "Bu odullerin bizim kimliğimizin bir parcası belki de varlığımızın onemli bir unsuru olan Yucel Hareketi'ni bir daha, daha fazla anlamak, daha fazla yaşatmak tabiri caizse daha fazla yuceltmek icin bu odulun isminin Yucel olması her taraftan, her kesimden, her oluşumdan takdir gordu." ifadelerini kullandı.
12 farklı kategorideki oduller
Kuzey Makedonya Turkleri Yucel Odulleri toreninde, "Yılın Eğitimcisi Odulu" Gostivarlı Turkce oğretmeni Ahmet Nafi İbrahim'e, "Yılın Akademisyeni/Bilim Adamı Odulu" Ahmed Şerif ve Numan Aruc'a, "Yılın Parlayan Yıldızı Odulu" Oscar odullerine aday gosterilen Kuzey Makedonya yapımı "Honeyland" filminin ana karakteri Hatice Muratova'ya, "Yaşam Boyu Başarı Odulu" Kuzey Makedonya'nın onemli tiyatro ve sinema oyuncularından Mustafa Yaşar'a ve "Yılın Aktoru Odulu" tiyatro sanatcısı Cenap Ahmet'e" verildi.
"Yılın Sporcusu Odulu" Yunanistan 1. Lig takımlarından Aris'e transfer olan genc futbolcu Ali Adem'e, "Yılın Edebiyatcısı Odulu" tecrubeli şair ve yazar Avni Engullu'ye, "Yılın Muzik Sanatcısı Odulu" kanun sanatcısı Cengiz İbrahim'e, "Yılın Gazetecisi Odulu" Makedonya Televizyonu Turkce Program Muduru Erhan Hasip'e, "Yılın Dini Hizmet Odulu" Hafız Adem İdriz'e, Yılın Sağlıkcısı Odulu" Dr. Nizamettin Sezair'e ve "Juri Ozel Odulu" Kuzey Makedona Anayası Mahkemesi Başkanı Salih Murat'a takdim edildi.
Kovid-19 salgınından dolayı kısıtlı sayıda katılım ve belirlenen protokollere uygun olarak duzenlenen odul toreninde davetlilere kısa muzik dinletisi sunuldu.
Yucelciler Hareketi
Makedonya'da yaşayan Musluman Turkler, 1937'de milli ve manevi değerlerini, orf ve adetlerini korumak ve yaşatmak uzere toplanmaya başladı.
1945'te teşkilata "Yucel"ismi verilirken, başkanlık gorevini Uskup'teki Ataullah Efendi Medresesi'nde tahsil yapan, daha sonra Mısır'daki El Ezher Universitesine giderek fıkıh, kelam, tasavvuf ve Batı felsefesi alanlarında eğitim goren Şuayb Aziz Efendi ustlendi.
Eski Yugoslavya'daki butun milliyetci teşkilatların ortadan kaldırılma cabalarıyla Ağustos 1947'de 16 kişi tutuklanarak yargılanmaya başlandı.
Mahkeme, 25 Ocak 1948'de dort teşkilat mensubu hakkında idam kararı verdi.
Şuayb Aziz, Adem Ali, Ali Abdurrahman ve Nazmi Omer, 27 Şubat 1948'de kurşuna dizildi, diğerleri ise ağır hapis cezalarına carptırıldı.



