TRT Uluslararası Konya Film Platoları Protokolu imzalandı
KONYA - Turkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Konya Buyukşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi tarafından "TRT Uluslararası Konya Film Platoları protokolu imzalandı.
TRT, Konya Buyukşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi tarafından Meram Karahuyuk Mahallesinde inşa edilecek olan "TRT Uluslararası Konya Film Platoları" protokolu imzalandı. Selcuklu Kongre Merkezi'ndeki imza toreninde konuşan Konya Buyukşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu yıl Konya'nın başşehir oluşunun 923. yıldonumunu kutladıklarını hatırlatarak, Anadolu'nun diriliş destanını yazan ecdadımıza layık olabilmek icin onemli hizmetleri hayata gecirdiklerini soyledi.
"Proje dunya capında ses getirecek"
"Uluslararası Konya Film Platosu'nun şehrin tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında onemli bir rol ustleneceğini aktaran Başkan Altay, "TRT ile Buyukşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi olarak hayata gecireceğimiz plato; medeniyetimizin buyuk isimlerini hem Turk izleyicisine hem de dunya seyircisine anlatacak. Dunya capında ses getirecek bu proje icin Meram İlcemiz sınırları icindeki Karahuyuk Mahallemizde Cevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan 390 bin metrekare alan TRT'ye tahsis edildi. Platoda ilk etapta 50 donumluk alana 13. yuzyıl Konya şehrini inşa ediyoruz. Platoda cekilecek ilk proje ise, Hazreti Mevlana'nın hayatının anlatılacağı bir dizi film olacak." dedi.
İlk olarak Hazreti Mevlana dizi filmi cekilecek 'Bir Mevlana' filminin cekilmesinin cok uzun suredir Konya gundemde olan, uzerinde cok istişare edilen bir konu olduğunu hatırlatan Başkan Altay, "Elhamdulillah bugun imzasını atmak bizlere nasip oldu. Hz. Pir'in himmetiyle inşallah sadece diziyi cekmiyoruz; Konya'nın tanıtımına cok buyuk katkı sağlayacak ve başka tarihi yapımların yapılacağı cok onemli bir platonun başlangıcını yapmış olacağız. Şehrimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu.
"Konya'nın turizmine onemli katkı sağlamış olacağız"
Plato sayesinde Konya'ya gelen ziyaretcilerin 13. yuzyıl Turkiye Selcuklu Devleti Başkenti Konya'nın, gercek yapılarının kucultulmuş hallerini, sosyal hayatını gorebilme ve yaşayabilme imkanına kavuşacağı bilgisini veren Başkan Altay, "Boylece şehrimiz turizmine de onemli bir katkı sağlamış olacağız. Bu platoda yapılacak butun filmler; Konyamızın, ulke tarihimizin ve medeniyet tasavvurumuzun aynası olacak. Bu vesileyle; Cevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a, Genel Başkan Yardımcımız Leyla Şahin Usta Hanımefendiye, Konya Milletvekillerimize, Meram Belediye Başkanımız Mustafa Kavuş'a, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanımız ve TRT Yonetim Kurulu Uyemiz Mustafa Akış'a ve TRT Genel Mudurumuz İbrahim Eren'e şehrimiz adına teşekkur ediyorum" ifadelerini kullandı.
"Konya'ya ve Meram'a buyuk değer katacak"
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da, "Attığımız imzalarla hayat bulacak film platosu Konya'ya ve Meram'a buyuk değer katacak. Gerek yatırımın mahiyeti gerekse buyukluğu tum Meram'ı heyecanlandırıyor. Dutlu Caddesi'nde bulunan gastronomi mekanları, Turkiye'nin ikinci en buyuk Turk-İslam Minyaturk Parkı, Millet Bahcesi ve bu projeyle gercekleşecek film platosu hem şehrimiz icin hem de dışarıdan gelecek yerli-yabancı ziyaretciler icin cok ciddi bir turizm bolgesi olacak. Bu yatırımı Konya'ya ve Meram'a kazandıran her kuruma şukranlarımı sunuyorum. Biz de bu tarihi hizmetin bir parcası olarak yatırıma omuz verecek olmaktan buyuk gurur ve onur duyuyoruz" diye konuştu.
"Film platosu Konya'ya cok yakışacak"
TRT Genel Muduru İbrahim Eren, Turk-İslam tarihinde mustesna bir yere sahip olan Konya'nın; binlerce yıllık zengin birikimini genc nesillere aktarımı icin cok buyuk bir projeye ev sahipliği yaptığına dikkat cekerek, "Konya; ozellikle ilim, kultur ve tasavvuf alanında yetiştirdiği isimler ve urettiği değerlerle tarihimizde kendine kıymetli bir yer edinmiştir. Bu sebeple imzasını atacağımız film platosunun Konya'ya cok yakışacağına inanıyorum. Platomuzda 13. yuzyıl Konya'sı ile birlikte Asr-ı Saadet doneminde Mekke ve Medine şehirleri de olacaktır. Yani, Peygamber Efendimizin yaşadığı 6. ve 7. yuzyıldan itibaren 13. 14. ve 15'inci yuzyıla kadar yaşamış olan ilim, kultur ve tasavvuf insanlarının hem hayatları hem oğretilerini izleyenlerle buluşturabileceğimiz dunya capında bir proje olacak. TRT Uluslararası Film Platoları projelerinde ilk gunden itibaren bizlere cok buyuk destek veren Cumhurbaşkanımıza, hem İstanbul hem Konya'daki film platolarında onumuzu acan Cevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a ve uzun suredir bu projelerinin hayalini kurduğumuz Konya Buyukşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a da verdiği maddi ve manevi destek icin cok teşekkur ediyorum" acıklamasını yaptı.
"Bu vizyonu ortaya koyanlara teşekkur ediyorum"
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, cok heyecanlı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Gorsel iletişimin bu kadar yaygın olduğu bir dunyada kulturumuzu, tarihimizi, medeniyetimizi ve onun yapıcılarını kuresel dunyaya bu donemin iletişim araclarıyla sunabilmenin vizyonunu, cabasını ve emeğini yaşıyoruz. O yuzden bu vizyonu, bu calışmayı ortaya koyan TRT Genel Mudurumuz İbrahim Eren'e, İstanbul'dan sonra ikinci uluslararası film platosunu Konya'ya yapma iradesini gosterdiği icin teşekkur ediyorum. Buyukşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay'a Konyamıza bu eseri kazandırma iradesi ve vizyonu icin teşekkur ediyorum. Meram Belediye Başkanımız Mustafa Kavuş beyi de tebrik ediyorum."
"TRT milletimizin teveccuhune ve duasına mazhar olmuş durumda"
Konya Valisi Vahdettin Ozkan ise, "Konyamız, ulkemiz ve insanımız acısından boyle bir hizmetin sunulmuş olması gercekten cok kıymetli. Kurumlarımızın hem insani olana dokunuşu hem kuresel duzeyde rekabet gucumuzu artıracak bir misyon edinmiş olması cok onemli. İmzası atılacak calışma da bunun bir gostergesi. Kulturumuzun, tarihimizin gelecek nesillere aktarılması butun insanların vazifesi olduğu gibi kamunun da vazifesidir. Mahalli idarelerin de klasik işlerin dışında insani olanı, kulturel olanı gelecek nesillerle buluşturulması yonundeki faaliyetlerin icinde olması cok anlamlı" dedi.
Konuşmaların ardından Buyukşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve TRT Genel Muduru İbrahim Eren tarafından TRT Uluslararası Konya Film Platoları protokolu imzalandı. Programa; Selcuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, 24. Donem Konya Milletvekili, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı ve TRT Yonetim Kurulu Uyesi Mustafa Akış, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaaslan ile İl Kultur ve Turizm Muduru Abdulsettar Yarar da katıldı. TRT Uluslararası Konya Film Platoları'nın ilk etabının 2021 yılının Nisan ayında tamamlanması planlanırken; tum alanın kullanıma acılması ise 2023 sonu olarak hedefleniyor.
(RC-AH-OK-Y)