MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, toprağın bereketinin birlik, dirlik ve guvenliğin farikası olduğunu soyleyerek "Toprağın dilini ve dimağını bilen birisiyim, ciftcilerimizin meselelerini, beklentilerini, hedeflerini yakından takip eden bir maziye ve muktesebata sahibim yani ben koyluyum" dedi.
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı kurumlarının 2021 yılı butcelerinin goruşulduğu TBMM'de, Milliyetci Hareket Partisi Grubu adına soz alarak tarım ile ilgili sorun ve sıkıntıları gundeme getirdi.

Merhum Alparslan Turkeş'in Turk milletine hedef gostermek icin 9 ışık doktrinini miras bıraktığını anımsatan Fendoğlu, "9 ışık doktrininin 9 ana ulkusunden biri de koyculuktur. Başbuğ'umuz Alparslan Turkeş, 9 ışık doktrinindeki koyculuk ilkesinde şu ifadeleri tarihe not duşmuştur: Koyleri tarım kentleri halinde birleştirerek kalkındırmayı, koylunun tefecilerin elinden kurtarılması ve ihtiyacı olan kredi ve diğer yardımların sağlanması icin kooperatifleşmeyi, bilhassa orman bolgesinde yaşayan koyluleri oncelikle ve hızla refaha kavuşturmak ve koyluye yatırım yapılmasını belirtmiştir. Başbuğ'umuzun bize bıraktığı mirası bugune kadar onur ve şerefle taşıyıp getiren, kendi ikbal ve istiklalini, dunyevi istekleri elinin tersiyle iten, kendisini ulkesine, ulkusune, davasına adayan bilge liderimiz Sayın Devlet Bahceli'nin liderliğinde, catlamış ve kurumuş Anadolu topraklarının bağrından en ucra dağ koylerine, kısacası Anadolu'yu ana yurt yapan, mazisi 1071'e uzanan geleneğin temsilcileri olarak bizler, tarımın milli ekonominin temini olduğunun bilinciyle tarım politikalarında Hukumetimizin aldığı kararları desteklerken, sahada uygulanması aşamasında ulkemizin, koylumuzun, ciftcimizin yararına olacak tavsiye ve temennilerimizi de belirtmekle mukellefiz" dedi.
Tarımın istikbalin ve istiklalin teminatı olduğuna da vurgu yapan Fendoğlu, "Toprağın bereketi, birlik, dirlik ve guvenliğin farikasıdır. Toprağın dilini ve dimağını bilen birisiyim, ciftcilerimizin meselelerini, beklentilerini, hedeflerini yakından takip eden bir maziye ve muktesebata sahibim yani ben koyluyum" ifadelerine yer verdi.
Tarım kentlerinin kurulması gerekiyor
Turkiye'nin tarımda net ihracatcı durumda olduğunu ifade eden Fendoğlu, tarımsal gayrisafi yurt ici hasılanın 40 milyar dolar, toplam gayrisafi hasıla oranının ise yuzde 5'in uzerinde olduğunu hatırlattı. Kırsal cazibe birimleri olan tarım kentlerinin kurulması ve toprak veri tabanı oluşturulması gerektiğini de dile getiren Fendoğlu, "Erozyonla mucadele etkinleştirilmeli ve toprak yonetiminde koordinasyon guclendirilmelidir. Tarım arazilerinin amac dışı kullanılması onlenmelidir. Devletin hukum ve tasarrufu altında bulunan yerlerin tarımsal uretim yapılmak uzere oncelikle taşınmazın bulunduğu yerlerdeki topraksız veya yeterli toprağı olmayan ciftcilere, bunların talep etmemesi uzerine diğer gercek veya tuzel kişilere kiraya verilmesi sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.
"Organik nitelikli tarımsal uretim daha da teşvik edilmelidir"
Tohumun tarımda en onemli konulardan biri olduğunu kaydeden Milletvekili Fendoğlu, Turkiye'nin gelecek yıllara ve nesillere aktarabileceği bir milli tohum politikasını ortaya koymaması gerektiğini de vurguladı. Bu nedenle Turkiye'de tarımın guclenmesi icin tohumculuk sektorunun desteklenmesi gerektiğini ifade eden Fendoğlu, "Başta gubre, yem, elektrik olmak uzere tarımsal girdilerin fiyatları yuksek oranda artmaktadır. Ciftcilerimizin mazot, gubre, ilac, yem gibi girdileri uygun fiyatla alabilmesi sağlanmalıdır. Tarım, avcılık ve ormancılık sektorunun kredi borcları BDDK verilerine gore 2020 Ekim ayı itibarıyla 126,5 milyar liraya cıkmıştır. Bu kredilerin yuzde 4 oranındaki 5 milyarlık kısmı takiptedir. Ureticilere borclarını odeyebilecekleri bir yapılandırma imkanı verilmelidir. Tarımsal kredilerde faiz indirimi uygulanması ile hayvancılık sektorunde sıfır faizli kredi uygulamasına devam edilmesi sektore onemli katkı sağlayacaktır. Organik nitelikli tarımsal uretim daha da teşvik edilmelidir. Havza bazlı urunler, destekleme programı, bolgesel avantaj ve dezavantajları goz onune alınarak yeniden duzenlenmelidir" dedi.
"Gıda guvenliği sağlanmalı"
Hal yasasında yapılması gereken değişiklikler konusunda da henuz somut adımlar atılmadığını dile getiren Fendoğlu, "Gıda guvenliği sağlanmalı, et ve sut ihtiyacımızın yurt icinde surdurulebilir şekilde karşılanması, hayvan varlığımızın artırılması, niceliğin geliştirilmesi icin suni tohumlama calışmalarının yaygınlaştırılması, hayvancılık işletme olceklerinin buyutulmesine yonelik destekleme programları devam ettirilmelidir. Bu bağlamda yem bitkileri desteklemeleri de surdurulmeli" diye konuştu.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bu yıl Malatya'da kayısı alımına başladığını da anımsatan Fendoğlu, "Malatya'da ciftcilerin yanında olarak kayısı alımını sağlayan, Genel Mudurumuze ve Bakanımıza Malatyalı hemşerilerim adına teşekkur ederim. Ciftcimiz uretim aşamasında ve sonrasında doğal afetlere maruz kalmaktadır. Bircok ilimizde meydana gelen don, dolu ve sel afetlerinden ciftcimiz buyuk zarar gormuş, yaşanan afetler karşısında devletimiz hızla harekete gecerek yaraları sarmıştır" dedi.
"Bu, cok onemli bir eksikliktir"
Turkiye'de halen su varlık ve kaynaklarının korunması yonetimi konusunda yeterli mevzuatın bulunmadığına da dikkat ceken Fendoğlu, "Bu, cok onemli bir eksikliktir. Su kanunu acilen cıkarılmalıdır" diye konuştu. Ormanların milli servet olduğunu kaydeden Fendoğlu, "Herkesin bir duşmanı vardır. Plansız kesim, tarla acma isteği, kontrol edilemeyen kıl kecileri, ozellikle orman yangınları, anız yakmak, teroristlerin ihanetleri, ağac sevgisinin toplumda duşuk seviyelerde olması ormanın, ağacın ve yeşilin duşmanlarıdır" şeklinde konuştu.
"Ciftcilerimiz toprağı sevdayla yoğurup emekle işleyendir"
Bu zorlu surecte hukumetin ciftcilere yonelik aldığı kararların yerinde ve değerli olduğunu da dile getiren Fendoğlu, "Uretim maliyetlerinin aşağılara cekilmesi, finansman sıkıntılarının giderilmesi temennimdir. Toprağı kucaklayan eller dualıdır; her takdirin ve ovgunun ustundedir. Ciftcilerimiz toprağı sevdayla yoğurup emekle işleyendir. Kredi ekip borc bicmek geride kalmalıdır. Turk ciftcisi hak ettiği seviyelere ulaştırılmalıdır ki yuce Turk devleti de bunu yapmaya muktedirdir" dedi.
Fendoğlu, konuşmasının son bolumunde ise atanmayı bekleyen ziraat, orman ve gıda muhendisleri ile inşaat muhendisleri, veteriner hekimler, gıda, tarım, orman ve hayvancılıkla ilgili teknikerler icin ihtiyac nispetinde kadro acılmasını gundeme getirdi. - MALATYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı