TBMM Genel Kurulu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı, Genclik ve Spor Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının 2021 yılı butceleri goruşuluyor.
Butceler uzerinde MHP Grubu adına soz alan İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, tarım politikalarının kuresel pazarlar ve ihtiyaclar, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile iklim değişiklikleri dikkate alınarak belirlenmesinin zorunlu bir hal aldığını soyledi.

Tarım-sanayi entegrasyonunun sağlandığı kırsal cazibe birimleri olan tarım kentleri kurulması gerektiğini dile getiren Kalyoncu, tarım kentlerinin hayata gecirilmesiyle kırsal yerleşim bolgelerinde sağlanacak sosyoekonomik gelişme sayesinde teror propagandasına konu olacak alanların da ortadan kaldırılacağını belirtti.
Tarım uretiminde urun deseninin yeniden planlanması gerektiğinin altını cizen Kalyoncu, "Bu planlamayla yetiştiricilikte modern yontemler, tarım kulturu ve yetiştirme teknikleri de kullanılarak birim alanda en yuksek verimin elde edilmesi sağlanmalı. İklim, toprak ve urun ilişkisi en verimli şekilde değerlendirilerek kaliteli ve pazar değeri yuksek urunlerle ic ve dış pazarın ihtiyacları doğrultusunda, monokultur uretim biciminden cıkılarak urun ceşitliliği artırılmalı." dedi.
Kalyoncu, suyun verimli ve etkin kullanımı icin suyun uretim alanına taşınmasında kayıpların onlenmesi ve yetiştiricilikte toprağın değil bitkinin sulanmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
"Organik tarımsal uretim teşvik edilmeli"
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, tohumun, en onemli konulardan olduğunu soyleyerek, "Turkiye gelecek yıllara ve nesillere aktarabileceği milli bir tohum politikası ortaya koymalı. Bu nedenle Turkiye'de tarımın guclenmesi icin tohumculuk sektorunun desteklenmesi gerekiyor." dedi.
Organik nitelikli tarımsal uretimin daha da teşvik edilmesi gerektiğine dikkati ceken Fendoğlu, havza bazlı urunlerin, destekleme programı, bolgesel avantaj ve dezavantajları goz onune alınarak yeniden duzenlenmesi gerektiğini işaret etti.
Fendoğlu, hal yasasında yapılması gereken değişiklikler hakkında henuz somut adımlar atılmadığını hatırlatarak, "Gıda guvenliği sağlanmalı. Et ve sut ihtiyacımızın yurt icinde surdurulebilir şekilde karşılanması, hayvan varlığımızın artırılması, niceliğin geliştirilmesi icin suni tohumlama calışmalarının yaygınlaştırılması, hayvancılık işletme olceklerinin buyutulmesine yonelik destekleme programları devam ettirilmeli. Bu bağlamda yem bitkileri desteklemeleri de surdurulmeli." ifadelerini kullandı.
Halen su varlık ve kaynaklarının korunması yonetimi konusunda yeterli mevzuat bulunmadığını soyleyen Fendoğlu, "Bu, cok onemli bir eksikliktir. Su kanunu acilen cıkarılmalı." dedi.
"Turk sporunda buyuk problemler var"
MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Turk sporunda buyuk problemler olduğunu, bu sorunların cozumune yonelik spor kulupleri ve spor federasyonları yasasının bir turlu cıkarılamadığını soyledi.
Futbol kuluplerinin borclarına değinen Sancaklı, Galatasaray, Fenerbahce, Beşiktaş ve Trabzonspor'un toplam borcunun, 2015'te toplam 4,7 milyar lirayken, 2020'de 13,1 milyar liraya yukseldiğine dikkati cekti.
Super Lig'deki 18 takımın borcunun ise 2017'de 7 milyar lirayken 2020'de yaklaşık 20 milyar liraya ulaştığına işaret eden Sancaklı, bu durumun, kuluplerin coktan battığını gosterdiğini ifade etti.
Konuya gecen yılı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankalar Birliğinin yuruttuğu calışmayla mudahale edildiğini anımsatan Sancaklı, şoyle devam etti:
"Bu kulupler neden bu durumda? Super Lig'de 21 takım var. 20 de PTT Ligi'nde desek, aşağı yukarı 400-500 yonetici var. Turk futbolunu yoneten 1000 kişi var. Yonetim kurullarında o 1000 kişinin icinde bir milli futbolcu yok. Yonetim kurullarında bir tane milli futbolcu olmayan, bu işin icinden gelmeyen bir tane adam olmayan bir yerde bir şeyler nasıl iyi gidebilir? Peygamber Efendimiz, 'İşi ehline verin.' demiş. Biz işi tamamen tersine vermişiz, şimdi niye bu hale geldik diye ağlıyoruz. Bu paralar nasıl harcanmış? Bunların coğu iş adamı, holding patronu yani parayı yonetmeyi biliyor. Holdingleri de almış başını gidiyor, Allah daha cok versin. Aynı adamlar kulup yonetiyor. Kulup batıyor. Neden? Holdingde kişisel sorumluluğu var, kendi cebinden harcıyor parayı; kuluplerde yok, istediği gibi harcıyor. Sorumluluğu yok. Ondan sonra alıp başını gidiyor. borcları da bırakıyor."
Sancaklı, yapılacak duzenlemeyle spor federasyonları başkanları veya yonetim kurulu uyeleri, bulundukları donemdeki fazla borclardan kişisel sorumlu olacağını, bulundukları donemin dışında borclanma yapamayacaklarını aktardı.
Dunyanın en buyuk futbol kuluplerinde Manchester United, Real Madrid, Barcelona, Bayern Munih, Paris Saint-Germain'i hatırlatan Sancaklı, "Bu kadar ilgileniyoruz ya hani bana birinin kulup başkanının ismini soylesenize? Ben de bilmiyorum. O ulkelerin federasyon başkanı kim? O da cok onemli değil. Neden? Sistem kurulmuş, oturmuş ve işliyor. Başkan o olmuş, bu olmuş falan cok fark etmiyor." dedi.
Turkiye'deki kulup başkanları ve yoneticilerin, "Yasa cıkarsa yonetici, başkan bulamazsınız. Bu kriterleri koyarsanız biz gelemeyiz." dediklerini aktaran Sancaklı, "Bu kulupleri zaten siz bu hale getirdiniz. Koca 83 milyonda adam gibi, ahlaklı, guzel yonetecek insanlar mı yok? Turkiye Cumhuriyeti'nde, bir tek siz mi varsınız yani? Onlara maalesef kotu haberim var, bundan sonra bu mahallede olmayacaksınız." değerlendirmelerinde bulundu.
"Bizim bizden başka dostumuz yok"
MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, "Ey Macron, Ey Micotakis, Ey Paşinyan, Ey Trump demekle neyi hedefliyoruz, niye bunu soyluyoruz?" gibi ifadelerin dile getirildiğini hatırlatarak, "Turkiye'nin durduğu yerde efelenme gibi durumu soz konusu değil. Ben bekliyorum, biri de 'Ey Erdoğan' diyen zihniyeti bir sorgulamaya tabii tutsun. Bir cozumlemeye tabi tutalım. Acaba ne var bunu arkasında? Cunku 'Yurtta sulh, cihanda sulh' artık ice cekilme, pasif durma, eziklik hissiyatına boğulan bir yapı değil." dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Turkiye'ye durup dururken efelenmediğini dile getiren Aydın, şoyle konuştu:
"Biz artık Akdeniz'deyiz. İlk kez orada hidrokarbon arayışı başlattık. Karadeniz'de sondaj yaptık. Kıbrıs'la ilgili meseleleri buzdolabından cıkardık. 46 yıllık meseleyi bir gunde cozduk. Actık Maraş'ı. Bunları niye gormuyoruz? 30 yıllık Karabağ meselesinde ilk kez acık ve net, malla, canla, butun varlıkla destek olunacağı soylendi. Elde edilen bu başarıları hasımların bircoğu gorup itiraf etti. Hic değilse artık uluslararası bağlamda 'Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz icin' olmayı sahaya surup bunu uygulamak zorundayız. Cunku gercekten bizim bizden başka dostumuz yok. Bizi biz eden değerlere sağlam bir şekilde bağlanalım."???????
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sinan Uslu