
Fransız tarihci ve sosyolog Jean Bauberot, Muslumanları hedef alan "ayrılıkcı" yasa tasarısının temel ozgurluklere aykırı olduğunu belirtti.
Bauberot, Le Monde gazetesine verdiği demecte, soz konusu tasarının "radikal İslamcılıkla" mucadele etmeyi hedeflediğini ancak camilere ve derneklere yonelik kontrol ve denetimleri artıracağını ifade etti.
Bauberot, tasarının temel ozgurluklere aykırı olduğunu, devlet ile toplum arasındaki ilişkileri değiştireceğini kaydetti.
Bauberot, hukumetin, tasarıda dini derneklerin acılması icin idari iznin şart koşulmasına ilişkin maddeden Danıştayın baskısıyla vazgectiğini aktardı.
Hukumetin laikliği guclendirmeyi amacladığını ancak bu tasarının laiklik ilkesini ihlal ettiğini belirten Bauberot, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Aşırıcılıkla mucadele ozgurluklere aykırı olacak ve toplumun bir kısmının dışlanmışlık duygusunu pekiştirecek şekilde yapılmaması gerekiyor. Bugun, sosyal boyutu bir kenara bırakarak kısıtlamaları guclendirmeyi secen hukumetin stratejisinin aradığı sonucun tam tersinin olmasından korkuyorum."
Bauberot, Paris yonetiminin stratejisinin, 2022'de duzenlenecek cumhurbaşkanlığı secimlerinde sağcı adayları elemeye yonelik olduğunu ve tehlikeli bulduğunu belirtti.
Ulkede Fransız vatandaşlığına sahip genc Muslumanların bunda yer almayacağını ifade eden Bauberot, dini derneklerin yonetimi ve radikalleşmeye karşı mucadelenin birbirlerinden ayırt edilmesi gerektiğini kaydetti.
Tasarı, Ulusal Mecliste goruşulecek
"İslamcı ayrılıkcı" olarak bilinen ve adı "Cumhuriyet prensiplerini guclendiren" olarak değiştirilen yasa tasarısıyla camilerin finansmanının daha sıkı şekilde denetlenmesi, Muslumanlar uzerindeki baskıyla Musluman derneklerin kontrolunun artırılması, din gorevlilerinin yurt dışından gelmesinin engellenmesi hedefleniyor.
Bakanlar Kurulunda bu hafta onaylanan tasarı, Ulusal Mecliste goruşulecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yusuf Ozcan