- Almanya tam kapanmaya hazırlanıyor, esnaf şikayetci
BERLİN - Almanya, Carşamba gunu başlayacak ve 10 Ocak'a kadar devam edecek olan tam kapanmaya hazırlanıyor. 10 Ocak'a kadar gecerli olacak kapanma nedeniyle esnaf ise şikayetci.
Kasım ayı başından itibaren kademe kademe artırılan Covid-19 onlemleri yeterli olmayınca Almanya'da tedbirler daha da arttırıldı. Ulkede hayatı durma noktasına getirecek yeni onlemler 16 Aralık'ta yururluğe girecek ve 10 Ocak 2021 tarihine kadar devam edecek. Almanya genelinde 16 Aralık-10 Ocak tarihleri arasında uygulanacak yeni kapanma onlemleri kapsamında perakende satış yapan tum işletmeler kapanacak. Kuaforler, kozmetik salonları, dovmeciler, masaj salonları da kapanan işletmeler arasında yer alacak. Acık kalmasına karar verilen işletmeler arasında marketler, pazarlar, eve servis yapan işletmeler, icecek marketleri, eczaneler, temizlik ve hijyen urunlerinin satıldığı mağazalar, gozluk gibi sağlık urunlerinin satıldığı mağazalar, benzinciler, bankalar, postaneler, gazete satış bayileri gibi acil gundelik ihtiyacları karşılamaya yonelik işletmeler kapanma uygulamasından muaf tutulacak.
Okul ve anaokullarının da soz konusu tarihler arasında kapalı kalması ve Noel gunleri olan 24-26 Aralık haricinde sosyal temasın buyuk olcude sınırlandırılması ongoruluyor. Ayrıca bu sure arasında kamuya acık alanlarda alkol tuketimi de yasaklanacak. Onlemler cercevesinde yılbaşında Almanya genelinde toplantı yasağının uygulanması ve fişek satışının da yasaklanması ongoruluyor. Huzurevlerinde ise korona virus testi zorunlu kılınacak.
Alınan onlemler kapsamında perakende satış yapan tum işletmelerin kapanması ise esnafı endişelendiriyor. Ekonomik acıdan zor gunler geciren esnaf, ilerleyen gunler icin kaygılı. Başkent Berlin'de yaşayan Turk vatandaşları alınan yeni kararlara temkinli yaklaşıyor. 22 yıldır Berlin'de esnaf olan Murat Yalcın, "Korona esnafı etkiledi. Carşamba'dan sonra sıkı onlemler geliyor. Onun icin baya zor durumdayız. Kasaplar, marketler genelde acık ama gene de insanların maddi durumu olmadığından dolayı baya sıkıntı cekiyoruz. Para yok millette, alışverişe gelmiyor. 5 kilogram alan yarım kiloya duşurdu. Devletten yardım bekliyoruz. Kira sıkıntısı oluyor, işcilere odeme sıkıntısı oluyor" dedi.
"Bu yaşıma kadar yaşamadığımız sıkıntıları yaşıyoruz"
Doner bufesi işleten Celalettin Akturk de Almanya genelinde herkesin buyuk sıkıntılar yaşadığını soyledi. Finans durumlarının ic acıcı olmadığını dile getiren Akturk, "Bu yaşıma kadar yaşamadığımız sıkıntıları yaşıyoruz. Almanya genelinde hepimiz yaşıyoruz bu sıkıntıları. Belki Almanya devleti elinden geleni yapmaya calışıyor ama yeterli değil. Hepimiz katlanmak mecburiyetinde olduğumuzu biliyoruz. Ama bu gunleri nasıl atlatacağımızı bir turlu aklım almıyor. Allah yardımcımız olsun" ifadelerini kullandı.
Yeni onlemleri desteklediğini ve gerekli olduğunu vurgulayan Akturk, gunde 600'lere varan olum rakamlarının cok fazla olduğunu ve herkesin yardımıyla bu rakamların duşurulmesi gerektiğini belirtti.
"Vatandaşın kafasında cok farklı şeyler var"
Berlin'de yaşayan Fatih Haslak da aşı konusunda şupheleri olduğunu ve konunun devlet tarafından vatandaşa daha iyi anlatılması gerektiğini soyledi. Vatandaş olarak devletin aldığı tedbirlere uymak zorunda olduklarını dile getiren Haslak, "Vatandaşın kafasında cok farklı şeyler var. Aydınlatılması gereken, bilhassa devlet tarafından konular var. Aşı konusu cok şeffaf değil. Bu konuda bilim insanlarının, aşıyı uretenlerin, devletin bu konuda biraz daha şeffaf olması gerekiyor. Şimdi bunlar tabii ki tartışılabilir. Yazın zararlı olmayan, kışın neden birdenbire zararlı oldu. Bir insanın cıkması, restorandan bir şey alması, yemesi neden yazın zararlı değil de kışın cok zararlı olmaya başladı. Daha onceden onlem alınabilirdi veya 3.,4., 5. aydaki bu karantinaların tamamen kaldırılmaması gerekiyordu. Bu duşunduruyor biraz insanı" şeklinde konuştu.
Berberler ve kuafor salonlarının da kapanacak olması, hafta başlangıcında berberlerin onunde kuyruklar oluşmasına neden oldu. Pek cok kişi, kapanmadan son kez tıraş olabilmek icin berberlere ve kuaforlere akın etti. Başkentte yıllardır berberlik yapan Muhittin Ozen, buyuk sıkıntı ve uzuntu icerisinde olduklarını dile getirdi. Ancak virusun bitmesi icin katlanacaklarını soyleyen Ozmen, "2019'un Mart ayından beri zaten kan ağlıyoruz. İşler kotu, insanlar tıraş olmaya korkuyor. Maskeye itiraz ediyorlar. Sıkıntı buyuk, uzgunuz ama Merkel mutter (Merkel anne) ne derse yapacağız. Onemli olan bu virusun bitmesi" ifadelerini kullandı.
"Korku var" diyen Ozen, "35-40 uzeri korku var. Genclerde korku yok ama. Bu demek ki millet bu işi ciddiye almış" dedi.
"Aşının yardım edeceğine de inanmıyorum"
Yeni tedbirlerle ilgili goruşlerini dile getiren Mike Berger de hukumetin kafasının karışık olduğuna değindi. Berger, "Bilmiyorum, surekli bu git geller hukumetin net bir duşuncesinin olmadığını gosteriyor. Perakende satış yapanlar cok acı cekiyor. Bu arada iflas eden cok sayıda arkadaşım var. Aşının yardım edeceğine de inanmıyorum. Bana gore aşı cok cabuk geliştirildi ve uzun vadede zararları dokunabilir. Evet, ne yazık ki biraz guvenimi kaybettiğimi soyleyebilirim" ifadesini kullandı.