ZEYNEP: EMEĞİMİN KARŞILIĞINI ALDIM
Bahceşehir Koleji İzmir 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi oğrencisi Zeynep Naz Avcı (18), dunyanın en prestijli universitelerinden biri olan Stanford Universitesi'nden erken kabul aldı. Yaşadığı sevincle sosyal medyada cok konuşulan Zeynep Naz, guzel haberi aldığı o anları anlattı.
Kasımdan beri uzun bir bekleyiş olduğunu soyleyen Zeynep Naz Avcı " Tum dunyadan başvuru olduğu icin sonucu da kestiremiyordum. O an ki şokum ve sevincim de videoya yansıdı. Oldukca guzel tepkiler geldi. Yıllardır verdiğim emeğin karşılığını aldım. Yayında iki okul arkadaşım, annem ve kardeşim vardı. Gece saat 03.00'te o anı bekliyorduk. Bazı yorumlarda 'Cok tepki vermemiş misin?' gibi tepkiler aldım. Ancak videoyu tekrar izleyince az bile tepki vermişim diyorum. O kadar uzun suren bir caba var ki anlatamam. Sabahlara kadar oturup ders calıştığım gunler aklıma geliyor. Hem ben hem ailem hem de arkadaşlarım cok mutluyuz. Bu yıl universite sınavına hazırlanmaya devam ediyorum ve iyi bir derece yapmak istiyorum. Onumuzdeki sene de Stanford Universitesi'nde okuyacağım" dedi.MADEN FACİASININ ARDINDAN AKILLI BARET URETTİSoma'da meydana gelen maden faciasının ardından akıllı bir baret urettiğini belirten Avcı, "Okullara girerken akademik başarınızın yanında topluma neler kattığınız da cok onemliydi. Ben de ders dışı yaptığım aktivilerden bahsetmiştim. Bunlardan en buyuğu de kaptanlığını yaptığım FRC 6429 4th Dimension takımı oldu. Aldığımız ilhamla takımımla bircok sosyal sorumluluk projesi gercekleştirerek 14 milyon insana ulaştık. Devlet okullarına kendi bilim kitapcıklarımızı dağıttık, ucretsiz robotik eğitimleri verdik. Elde ettiğimiz odullerle de Amerika'da ulkemizi temsil ettik. Bunların yanı sıra ben Soma'daki maden faciasından ilham alarak akıllı baret tasarladım. Uzerine metan gazı ve ısı sensoru ekledim. Maden cokmesi sırasında alarm vererek madencilerin hızlı bir şekilde cıkmasına olanak veriyor. 10'ncu sınıfta da 2 aylık bir program icin yine Staford'dan kabul almıştım. 'Muhendisliğin Gunluk Dili' adında bir kitap yazarak cocukların ilham almasını hedefledim" ifadelerini kullandı.'MUHENDİSLİK VE FELSEFE ALANINDA İLERLEMEYİ HEDEFLİYORUM'İlerleyen yıllarda hem bilim alanında calışmalar yapmak hem de felsefe eğitimi alıp yazarlık yapmak istediğini ifade eden Avcı, "Fen ve teknoloji lisesinde okuduğum icin sadece bilimle ilgilenmem gerekiyormuş gibi geliyordu. Ancak kitap yazma deneyiminde yazmaya da ilgimin olduğunu fark ettim. O yuzden hem muhendislik okuyup hem de felsefe alanında eğitim alıp cocuklara kitap yazarlığı yapmak istiyorum. Hem muhendislik hem de felsefe alanında eğitim alıp ilerlemeyi hedefliyorum. Başvurumda 'Son adımı duşunursen ilk adımı atamazsın' yazmıştım. Bu cumle kabul seruvenim icin cok onemliydi. Hem yaşıtlarıma hem de kucuklere tavsiyem, gercekten kararlılarsa harekete gecsinler" dedi.'COK MUTLU VE GURURLUYUZ'Kızının başarılarıyla gurur duyduklarını belirten anne Arzu Avcı, "Zeynep doğduğu andan sonra en guzel gunumdu. Bugune kadar kendinden emin, planlı ve programlı calıştı. Şimdi de emeklerinin karşılığını aldı. Biz de onu destekledik. Cok mutlu ve gururluyuz" diye konuştu.'KIZIM AMACINA ULAŞTI'Kızının kendine koyduğu hedefi gercekleştirdiğini belirten baba Kerem Guney Avcı ise, "Zeynep 5-6 sene once amcasıyla birlikte Stanford Universitesi'ni ziyaret ettikten sonra orada okumayı kendine hedef olarak koymuştu. Cok şukur ki amacına ulaştı. Cok mutluyuz" dedi.'KABUL EDİLECEĞİNİ BİLİYORDUM'Zeynep'in kardeşi Ayşem Avcı ise, "En başından beri ablamın kabul edileceğini biliyordum. 5-6 senedir cok emek harcadı. Hepimiz cok mutluyuz" diye konuştu. Tolga TAHCI/ İZMİR,