Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın, Rus İstihbarat Teşkilatı (FSB) tarafından zehirlendiği one suruldu.
Spiegel dergisinin medya kuruluşları "Bellingchat" ve "The Insider"ın ortaklaşa hazırladığı haberde, FSB ajanları Stanislaw Makschakow, Oleg Tajakin, Alexej Alexandrow, Iwan Ossipow, Wladimir Panjajew, Michail Schwez, Alexej Kriwoschekow ve Konstantin Kudrjawzew'in, muhalif Navalnıy'ı zehirlemek icin 1 yıl boyunca takipte bulunduğu belirtildi.

Haberde, ajanların doktor ve sağlık calışanları olduğu belirtilerek, Navalnıy'ın Sibirya ziyaretinden bir gun once soz konusu kişilerin orada olduğu ifade edildi.
Ajanlar hakkında detayların da verildiği haberde, Navalnıy'ın bu kişilerce zehirlendiğinden şuphe duyulmayacak derecede bulgular olduğu one suruldu.
Almanya'da ikamet eden Navalnıy, istihbaratın surekli kendisini takip ettiğini bildiğini belirterek, Rusya'ya ne zaman doneceği konusunda tam bir tarih vermedi.
"Navalnıy'ın zehirlendiği" iddiası
Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek uzere 20 Ağustos'ta ucağa binen Navalnıy'ın ucuş esnasında fenalaşması uzerine ucak Omsk şehrine iniş yapmıştı.
Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın cayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği one surulmuştu.
44 yaşındaki Navalnıy, 22 Ağustos'ta Omsk'tan ozel ucakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti.
Alman Hukumet Sozcusu Steffen Seibert, 2 Eylul'de Navalnıy'ın sinir hastalıklarıyla mucadelede kullanılan Novicok grubuna ait bir kimyasalla kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini acıklamıştı.
Seibert, 14 Eylul'de de Navalnıy'ın zehirlendiğinin İsvec ve Fransa'daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetmişti.
Charite Hastanesi, 7 Eylul'de Navalnıy'ın sağlık durumunun iyiye gittiğini ve komadan cıktığını bildirmişti.
Navalnıy'ın ekibi, Novicok grubuna ait kimyasalın daha once Navalnıy'ın Tomsk kentinde kaldığı otel odasındaki su şişesinde bulunduğunu ileri surmuştu.
Aleksey Navalnıy, 23 Eylul'de Berlin'de tedavi gorduğu Charite Hastanesinden taburcu edilmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cuneyt Karadağ