Mevlana sozleri sayfamızdan sizler icin hazırladığımız ve sevdiklerinize Whatsapp, Instagram ve Facebook'tan gonderebileceğiniz anlamlı kısa Hz.Mevlana sozleri sozleri bulabilirsiniz...

[h=3]MEVLANA SOZLERİ[/h]Kalbimi ve ruhumu vermemin bir yararı yok, sen zaten bunlara sahipsin. O yuzden sana bir ayna getirdim. Kendine bak beni hatırla.
Başta donup koşan nice bilgiler, nice hunerler vardır ki, insan onunla baş olmak isterse, baş elden gider. Başının gitmesini istemiyorsan ayak ol.
Nefsin ejderhadır. Oldu sanma, uykuya dalar o. Dertten eline fırsat duşmediği icin uyur. Derdin bitince cıkar hemen. Huner; dertsizken de nefsi uykuda tutmadadır.

Yaşadığın dunyaya bak; yuce tanrı, hangi eserini sevginin kucağında buyutmemiş? Neden okşamak ve kucaklamakla gidilecek yere, tekme ve tokatla erişmeyi tercih edesin?
Sarılmayı bilir misin? Sahiplenmeyi, sahiplendiğinde sadık kalmayı? Sen bilir misin aşık olmayı? Bolunebilir misin ikilere, uclere, gerekirse binlere? Yapabilir misin? Gercekten sevebilir misin? Sevmenin demesi olmaz. Unutma; ya cok seversin bir kere, ya da hic sevmezsin.

Seni bağrıma değil, bağrımı ve başımı ayağının altına bastım. Gozum toprak olacak, ama gonlum daima aşk kokacak.
Ay doğmuyorsa yuzune, guneş vurmuyorsa pencerene, kabahati ne guneşte ne de ay da ara! Gozlerindeki perdeyi arala!

İyiyim desem yalan olur, kotuyum desem inancıma dokunur. En iyisi şukre vurayım dilimi, belki o zaman kalbim kurtulur.
Şarap kupu nereye konursa konsun şaraptır. Gul mezbelelikte bitmekle kotu olmaz, şarap altın tasa konmakla helal olmaz.

Misafirsin bu hanede ey gonul, umduğunla değil bulduğunla gul, hane sahibi ne derse o olur, ne kimseye sitem eyle, ne uzul.
Nefsin, uzum ve hurma gibi tatlı şeylerin sarhoşu oldukca, ruhunun uzum salkımını gorebilir misin ki?

Aklım her gun tovbe eder. Nefsim her an tovbemi bozar. Arada kalmış bîcareyim. İyi ki senin kapın var.
Beni cok ozle, bir daha bu kadar sevmeyecekler seni. Aşksız olma ki olu olmayasın. Aşkta ol ki diri kalasın.

Yururken başımın yerde olması sizi rahatsız etmesin. Benim tek derdim; yere duşen edebinize takılmamak.
Ey sahura kalkan, sahur yemeği yiyen kişi! Az konuş, hatta sus! Sus da orucu anlayanlar, oructan soz etsinler.

Bir muammadır aşk. Kiminin vicdanına atılan taş, kiminin de gozunden akıtılan yaştır aşk.
Kusmek ve darılmak icin bahaneler aramak yerine, sevmek ve sevilmek icin careler arayın.

Bir yandan korkun bir yandan umudun varsa iki kanatlı olursun. Tek kanatla uculmaz zaten.
Ey Musluman, edep nedir diye sorarsan bil ki edep, her edepsizin edepsizliğine katlanmaktır.

Aşkın hikÂyesini, durmaksızın feryÂd eden bulbule değil. Sessiz sedasız can veren pervanelere sor.
Bir gonulde aşk ve sevgi ateşi yoksa o kişi karanlıklarda, Allah nurundan habersizdir.

Oyle bir 'yÂr' sev ki evladım; elinde su tasıyla, iftarı bekleyen oruclu gibi beklesin seni.
Tut ki Ali'den sana miras kaldı Zulfikar. Sende Ali'nin yureği yoksa Zulfikar neye yarar?

Dilini terbiye etmeden once yureğini terbiye et; cunku soz yurekten gelir, dilden cıkar.
Kapı acılır, sen yeter ki vurmayı bil! Ne zaman? Bilemem! Yeter ki o kapıda durmayı bil!

Kim, ne olursa olsun, sevgili bizim olsun tek, canı, canımız olsun.
Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir.

Can'ı Canan'a teslime hazır değilsen 'ben Aşk'ım' deme kimseye.
Şikayetci, kotu huyludur. İyi huylu şikayet etmez, tahammul eder.

Uc sozden fazla değil, tum omrum şu uc soz; hamdım, piştim, yandım.
Yok, dunyada hicrandan daha acı ne istiyorsan et de onu etme.

Kanat vardır doğanı padişaha goturur; kanat vardır kuzgunu leşe goturur.
Bazen halimize Melekler imrenir. Bazen de halimizden Şeytan bile iğrenir.

Kır oğul zinciri; hur gez, hur konuş, yok mu altından gumuşten bir kurtuluş?
Kim demiş gul yaşar dikenin himayesinde? Dikenin itibarı gul himayesinde!

Cahil kişi gulun guzelliğini gormez, gider dikenine takılır.
Gercek aşk'ı bilen kalp bir damla suya bile hurmetle bakar.

Cektirilen acı havada asılı kalmaz, cektirenin başına duşer.
Bir kimsede kibir varsa, soz soylediği zaman soğan gibi kokar.

Sen Allah'a guven. Hic beklemediğin anda cicek acar umutlar.
Doğruların yemin etmeye ihtiyacı yoktur.

Dert, insanı yokluğa goturen rahvan attır.
Kimde bir guzellik varsa bilsin ki odunctur.

Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol.
Bilmez misin ki cevap vermemek de cevaptır.

Gonul, gonul verilerek alınır.
Kusur arıyorsan, tum aynalar senin.

Aşk; sandığın kadar değil, yandığın kadardır...
Ne zaman gokyuzune bir nefes, bir dua gonderdin de ardınca ona benzer iyilik gormedin?

Dert, insanı yokluğa goturen rahvan attır.
Fakat harap olmaktan niye gamlanayım? Harabenin altında padişah hazinesi var.