İngiltere'nin Leeds kentinde bacağındaki ağrı icin hastaneye giden ancak Covid-19 salgını nedeniyle MR'ı iki ay sonra cekilebilen bir hasta, kanserden hayatını kaybetti.
İki cocuk babası 27 yaşındaki Sherwin Hall, ağrısı icin 23 Mart'ta hastaneye gitti. Yanlış teşhis konuldu ve antibiyotik verilerek eve gonderildi.
Hall, ağrısı gecmeyince dort hafta icinde 13 kez daha hastaneye gitti ve 26 Mayıs'ta cekilen MR'da leğen kemiğinde tumor olduğu goruldu. Doktorlar Hall'a akciğerlerinde de 30 kucuk tumor olduğunu soyledi.
[h=3]'MR icin yalvardım'[/h]Hall olumunden once, "Bana MR cekilmesi icin cok yalvardım. Ama hastanede, koronavirus nedeniyle hizmetlerin yavaşladığını soylediler" demişti.
Karısı LaTroya Hall da, "Kanseri daha once teşhis edilseydi, bugun aramızda olacaktı. Beni uzen şey hukumet ve NHS (Ulusal Sağlık Sistemi) yetkililerinin yığılmaya rağmen kanser teşhis ve tedavilerinin normale donduğunu soylemeye devam etmesi. Ama şimdi bile normale donmuş değil" diye konuştu.
[h=3]'650 bin hastanın tedavisi aksadı, 150 bin kişiye teşhis konulamadı'[/h]Hall'un tedavi gorduğu Leeds Oğretim Hastanesi yetkilileri, aileye uzuntulerini bildirirken pandemi sırasında tum acil vakalarda MR cekildiğini savundu.
Sağlık Bakanlığı sozcusu ise kanser teşhis ve tedavisinin "oncelikleri olmaya devam ettiğini" ve hukumetin salgının hastaneler uzerindeki yukunu azaltmak uc milyar sterlinlik (yaklaşık 4 milyar dolar) kaynak aktarıldığını soyledi.
Kanser hastalarına yardım kuruluşu MacMillan, Covid-19 salgını sırasında ulke genelinde 650 binden fazla kanser hastasının tedavilerinin aksadığını, birinci dalgada en az 50 bin kişiye teşhis konulamadığını soyluyor.
MacMillan, ikinci dalgayla birlikte bu sayınının 150 bine cıkmış olabileceğini acıkladı.