Jeopark Belediyeler Birliğinden 'Saldırı' acıklaması
MANİSA - Jeopark Belediyeler Birliği, Salihli Gumuş Cayı uzerinde inşa edilecek olan baraj dolayısıyla bazı sivil toplum orgutlerinin "jeoparka saldırı" yapıldığı şeklindeki acıklamaları uzerine yazılı bir acıklama yaptı. Acıklamada, "Soz konusu baraj inşaatının yapıldığı alanda UNESCO Jeoparklar Ağı tarafından resmi olarak tescillenmiş herhangi bir jeositimiz bulunmamaktadır. 'Kula Salihli Kuresel Jeoparkı'na saldırı' şeklindeki haber ve acıklamalar, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın yeteri kadar tanınmaması, kuresel jeoparkların felsefesinin yeterli duzeyde bilinmemesinden kaynaklanmaktadır" denildi.

Jeopark Belediyeler Birliği tarafından yapılan acıklamada, "Jeoparklar, Dunya'nın jeolojik gecmişine tanıklık etmiş, manzara ve peyzaj ozellikleri acısından benzerlerinden ayrılan, insan eliyle oluşturulması mumkun olmayan, ceşitli nedenlerle yok olma tehdidi altındaki doğal oluşum (jeolojik mirasın/Jeomirasın) ve kulturel miras oğelerinin bir arada bulunduğu, sınırları UNESCO kriterlerine uygun olarak belirlenmiş ve yonetimi planlanmış doğal koruma alanlardır. Jeoparklar yukarıda sozu edilen jeolojik ve kulturel mirasın korunmasını amaclarken aynı zamanda bulundukları yorenin gelişmesini, yore halkının surdurulebilir ekonomik kalkınmasını hedefleyen alanlardır. Bu nedenle genel kanının aksine jeoparklar sadece taştan ibaret alanlar olmadıkları gibi insansız alanlar da jeopark değildirler. Bu ozellikleri ile jeoparklar diğer doğa koruma statulerinden farklı olarak yerel halkın surdurulebilir ekonomik faaliyetleri ile celişmeyen, yore halkıyla catışmayan koruma alanlarıdır. Jeoparklarda jeositlerin korunması, daha cok yore halkının eğitim ve kultur seviyesinin geliştirilmesi, turizm ve bağlı yan sektorlerde calışan yore halkının jeoturizmden gelir elde etmesi gibi dolaylı surecler neticesinde halkta koruma bilincinin oluşturulması yoluyla yapılır." ifadeleri kullanıldı.
"Koruma sıkıntısı bulunmamakta"
Yapılan acıklamada, "Jeoparkın korunmasıyla ilgili bir sıkıntı olmadığı vurgulanan acıklamada, "Kula-Salihli Kuresel Jeoparkı ulkemizin ve Turk Dunyasının tek UNESCO etiketli Kuresel Jeoparkıdır. Jeopark alanının yonetiminden Jeopark Belediyeler Birliği sorumlu olup, jeoparkın yonetimine ilişkin her turde kararlar, UNESCO kriterleri, uluslararası evrensel ilkeler dikkate alınarak her ay toplanan Jeopark Belediyeler Birliği Encumen ve 6 ayda bir toplanan Jeopark Belediyeler Birliği Meclisi tarafından alınmaktadır. Butunu ile Kula ve Salihli ilcelerinin idari sınırlarını kapsayan Kula-Salihli Kuresel Jeopark alanı icerisinde jeolojik, jeomorfolojik, jeoarkeolojik ve kulturel acıdan oneme sahip toplamda 73 adet jeosit bulunmaktadır. Soz konusu sitlerin korunması ve jeokorumanın izlenmesi hem Jeopark Belediyeler Birliğinin aldığı tedbirler ve hem de yore halkının bilinclendirilmesi yoluyla gercekleşmektedir. Dolayısı ile Jeopark alanı icerisinde bulunan ve UNESCO Jeoparklar Ağı tarafından tescillenmiş mevcut sitlerin hicbirinde herhangi bir koruma sıkıntısı bulunmamaktadır." denildi.
Jeokoruma Vurgusu
"2015 yılı itibari ile UNESCO Global Jeoparklar Ağı, Jeoparkların surdurulebilir kalkınma alanı olmasına buyuk bir onem vermiş ve bu nedenle jeoparkların sınırlarının belirlenmesine ilişkin ceşitli kriterler belirlemiştir" denilen acıklamada, "Yine son donem jeoparkların sınırlarının, buraların kalkınmaya yonelik rollerinin onemsenmesi nedeniyle bulundukları yerleşim birimlerinin idari sınırları esas alınarak belirlenmesine onem atfedilmiştir. Ancak bu durum jeopark sınırları dahilindeki (tescillenen jeosit alanları dışında) butun sahaların koruma alanı olarak belirlenmesi anlamına gelmemektedir. Jeoparklar geniş alanları kapsasa da jeokoruma sadece alan icerisinde bulunan, Jeolojik miras acısından oneme sahip ve UNESCO Jeoparklar Ağı tarafından jeosit olarak tescillenmiş alanlar icin gecerlidir. Soz konusu jeositler dışındaki alanlar yore halkının, merkezi ve yerel yonetimleri ile diğer kurumların her turlu faaliyetine acık alanlardır. Bu kurumlar, ilgili alanda yore halkının ekonomik gelişmesine katkı sağlayacak her turde altyapı geliştirme faaliyetlerinde bulunabilirler. Başka bir ifade ile jeoparklar, koruma altında bulunan jeositlerin dışındaki alanların kullanımına (tarım-hayvancılık, yol, baraj inşası, maden ocağı, katı atık bertarafı gibi) herhangi bir sınırlama getirmez. Bu konuda soz konusu faaliyetlerin herhangi bir jeosite ve bu jeositin peyzaj ozelliklerine zarar vermemesi esastır." ifadeleri kullanıldı.
"Baraj inşasının jeomirasımıza etkisi bulunmamaktadır"
Jeopark Belediyeler Birliğinden yapılan acıklama şoyle tamamlandı: "Son gunlerde bazı sivil toplum orgutleri ve basının gundeminde Kula Salihli Kuresel Jeoparkı, Karaağac Mahallesi'nde (Salihli) Gumuş Cay'ı uzerinde baraj inşaatı gercekleştirildiği, soz konusu inşaatın "jeoparka saldırı" olduğu şeklinde birtakım acıklamalar yer almaktadır. Soz konusu baraj inşaatının yapıldığı alanda UNESCO Jeoparklar Ağı tarafından resmi olarak tescillenmiş herhangi bir jeositimiz bulunmamaktadır. Aynı şekilde, soz konusu sahada daha once yayınlanmış ve yerbilimleri ile ilgili bilimsel değere sahip ve dolayısı ile gelecekte de tescillenmesi gereken herhangi onemli bir alan da mevcut değildir. Bu nedenle soz konusu baraj inşasının jeomirasımıza herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. İlgili baraj inşasının olası ekolojik- arkeolojik ve diğer etkileri ilgili uzman, kurum ve kuruluşlarca değerlendirilmeli ve denetlenmelidir. Soz konusu olası etkiler jeokoruma faaliyetlerinin dışında kalan hususlardır. Yukarıda belirtilen nedenlerle son gunlerde bazı sivil toplum orgutleri ve basının gundeminde yer alan "Kula Salihli Kuresel Jeoparkı'na saldırı" şeklindeki haber ve acıklamalar, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın yeteri kadar tanınmaması, kuresel jeoparkların felsefesinin yeterli duzeyde bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı