Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, EBA TV'nin 3 bin 2 saat yayın yaptığını bildirdi.
Genel Kurulda, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun sunumlarının ardından grup başkanvekilleri değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Bakan Karaismailoğlu'nun sunumu sırasındaki uslubun kabul edilemez olduğunu soyledi.
Osmangazi Koprusu'ne ilişkin kendisinin dile getirdiği iddiaları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın butce sunumu sırasında doğruladığını ifade eden Tatlıoğlu, bu sırada AK Parti'li milletvekillerinin itiraz etmesi uzerine Oktay'ın konuşma tutanaklarına bakılmasını istedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Bakan Karaismailoğlu'nun sunumu sırasında bir milletvekilinin "yalan soyluyor." sozlerini sarf ettiğini belirterek, siyasi partilerin iktidara geldiklerinde izleyecekleri politikaları kendilerinin belirleyeceğini ancak kimsenin kimseyi incitmemesi gerektiğini vurguladı.
CHP Grup Başkanvekili Ozgur Ozel, İstanbul Buyukşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 3 metro hattı icin dışardan 580 milyon dolarlık uzun vadeli ucuz maliyetli kredi bulduğunu soyledi.
Ozel, 21 Eylul-4 Aralık arasında 3 milyon 247 bin 964 oğrencinin EBA'ya erişemediğini, tablet dağıtımı icin gercekleştirilmesi gereken ihalenin hala yapılmadığını savundu.
"Muhalif olabilirsiniz ama yatırım duşmanı olmayın"
Genel Kurulda daha sonra bakanlar Selcuk ve Karaismailoğlu, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, Başakşehir Cam ve Sakura Şehir Hastanesi metro hattındaki şantiyelerin kapalı olduğunu ve on binlerce calışanın işsiz kaldığını vurguladı.
Karaismailoğlu, "Eğer Belediye Başkanınızı arayacaksanız, yarın garajlarda yatan otobusleri de servise cıkarmasını soylerseniz İstanbul ile ilgilenmiş olur." diye konuştu.
Milletvekillerinin projelere ilişkin farklı rakamlar paylaştığına ve bu nedenle acıklama yapmak zorunda kaldığına işaret eden Karaismailoğlu, teknik konuların siyasete karıştırılmamasını istedi.
Bakan Karaismailoğlu, iyi niyetli olunması halinde bilgileri paylaşacaklarına dikkati cekerek, "Muhalif olabilirsiniz ama yatırım duşmanı olmayın." dedi.
"301 Kurtce tez gorunmektedir"
Milli Eğitim Bakanı Selcuk, afet riskini azaltmak icin yapılan calışmalara değinerek, deprem performans kriterlerini karşılamayan eğitim kurumlarına ait binalar uzerinde calışmalar yapıldığını belirtti.
Selcuk, şunları kaydetti:
"2020 yılı icerisinde deprem tahkiki sonucu guclendirme kararı verilen eğitim kurumlarına ait binalardan 263 binada guclendirme calışması yapılmıştır. 140 eğitim binası icin ihale ilanına cıkılmıştır. Yıl sonuna kadar sozleşmeleri imzalanarak guclendirme calışmasına başlanacaktır. 403 eğitim binası icin ise ihale oncesi calışmalar tamamlanmıştır. 2019 yılında 123, 2020 yılında 288 olmak uzere 411 eğitim kurumunun yeniden yapım calışmalarına başlanmıştır. 48 projenin inşaatı tamamlanmış, 57 projenin inşaatı halen devam etmektedir. 40 projenin ihale ilanına cıkılmıştır. 266 projenin de ihale dosyası hazırlanma sureci devam etmektedir. 346 okulumuzun da 2021 yılında planlanarak yeniden yapım calışmasına başlanacaktır."
Maarif Mufettişleri konusundaki soruyu yanıtlarken Selcuk, "Kanun taslağı Meclis'e sunulmak uzere Cumhurbaşkanlığımıza iletilmiştir." dedi.
Selcuk, sozleşmeli oğretmenlerin yasal surelerini tamamladıklarında tayin isteyebildiklerini ancak onceki donemde yuzde 70'inin bolgesinden bir yıl icinde ayrılması nedeniyle bu surecin hayata gecirildiğini anlattı.
Oğrencilerin, velilerinin onayıyla işletmelerde mesleki stajlarını yapabildiklerini bildiren Selcuk, ote yandan ozel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 40 bin 910 oğrenci bulunduğunu da bildirdi.
Bakan Selcuk, "Kurtce tez yasağı" iddiasına ilişkin "Halen yuksek lisans ve doktora tezlerinin olduğu YOK'teki ilgili birimde 301 Kurtce tez gorunmektedir." acıklamasında bulundu.
HDP'li milletvekillerinin "Kurtce tez yasaklandı mı, yasaklanmadı mı?" sorusu uzerine Bakan Selcuk, "Şu anda somut olarak Van Yuzuncu Yıl Universitesini soyleyebilirim, halen devam ediyor." dedi.
Selcuk, EBA TV'nin yaklaşık 3 bin 2 saat yayın yaptığını kaydetti.
İller arasında 2019'da 38 bin, 2020 yılında 39 bin 379 oğretmenin; il icinde ise yaklaşık 39 bin 286 oğretmenin yer değiştirdiğini bildiren Selcuk, oğretmen atamalarına ilişkin soru uzerine, atamaların kurumlar arası goruşmeler ve imkanlar olcusunde gercekleştirildiğini, zamanı geldiğinde atama konusunun acıklanacağını belirtti.
"Beyanınız sistemin nasıl anayasa dışı ilişki kurduğunu ispat ediyor"
Genel Kurulda, grup başkanvekilleri, soru cevap işleminin ardından soz aldı.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bu yıl Kurtce oğretmenliğine bir atama yapıldığını, bunun nasıl izah edileceğini sordu. Dicle Universitesi yuksek lisans bolumunde, Kurdolojide, Kurtce tez yazımının yasaklandığını da iddia eden Beştaş, "Kurt edebiyatını calışacak bilim insanları Kurdolojide gorev yapıyor ama Kurtce tez yazamayacak. Sonucta o dilin gelişimi acısından hayati onemde." diye konuştu.
Kovid-19 surecinde EBA'da sıkıntıların yaşandığını dile getiren Beştaş, Milli Eğitim Bakanı Selcuk'un bu konuda daha sık konuşmasını istedi. Beştaş, uzaktan eğitimde yaşanan sıkıntılarla ilgili vatandaşların sorularına Bakan Selcuk tarafından daha sık cevaplar verilmesi gerektiğini soyleyerek, "Tablet ihtiyacları var, oğrencilerin internet sorunları var, online eğitimin yetersizliği konusunda endişeler var... Buna dair yuzlerce soru her gun Turkiye kamuoyunda tartışılıyor." dedi.
CHP Grup Başkanvekili Ozgur Ozel, Mili Eğitim Bakanı Selcuk'a bir hatırlatmada bulunacağını ifade ederek, 16 Nisan 2017'deki anayasa değişikliği referandumunda AK Parti'nin, "yasama yetkisinin munhasıran Meclis'te olacağını, yurutmeyle yasamanın katı şekilde ayrılacağını, bakanların ve yurutmenin butce haric asla kanun teklif etmeyeceklerini" soylediğini aktardı.
Kendilerinin ise "bunun boyle olmayacağını, bakanların kanun hazırladığını ve kanun teklifinin milletvekilleri eliyle Meclis'e getirildiğini" soylediklerini dile getiren Ozel, "Şimdi siz bir itirafta bulunuyorsunuz, 'Kanun tasarısını hazırladık. Cumhurbaşkanımıza yolladık Meclis'e yollamak uzere.' diyorsunuz. Bizim tezimizi AK Parti hep inkar etmiştir ama şimdi sizin bu beyanınız sistemin nasıl carpık ve muvazaalı, anayasa dışı ilişki kurduğunu ispat ediyor. Bu acıdan teşekkur ederim size." şeklinde konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ile polemik yapmayacağını soyleyen Ozel, "Anlaşılıyor ki 31 Mart ve 23 Haziran travması atlatılamamış. Benim siyasi hayatımın en anlamlı gunu, bugune kadarki, İstanbul Buyukşehir Belediyesindeki devir-teslim toreniydi. Size soz Sayın Bakan, sizi memnun edeceğim, ilk secimden sonra yapılacak devir-teslimde Ulaştırma Bakanlığında, Ulaştırma Bakanımızla sizin devir-teslim toreninizde bulunacağım." dedi.
"Milli Eğitim Bakanlığı internet bant genişliğini 4 terabit/saniyeye cıkarılmalı"
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akcay, bugun iki bakanlığın butce goruşmelerinin tamamlandığını belirterek, Bakanlar Selcuk ve Karaismailoğlu'na yaptıkları calışmalar ve acıklamalar icin teşekkur etti.
Başoğretmen Gazi Mustafa Kemal Ataturk başta olmak uzere ebediyete intikal eden butun oğretmenleri rahmet ve minnetle yad ettiğini belirten Akcay, "Hayatının baharındayken PKK'lı hain ve alcak teroristler tarafından şehit edilen Necmettin Yılmaz ve Aybuke Yalcın oğretmenimizi, milletin cocuklarını eğitmek, bilim ve irfan icin calışırken şehit edilen 191 oğretmenimizi, Ege Universitesinde hain teroristler tarafından şehit edilen oğretmen adayı Fırat Cakıroğlu'nu, guvenlik guclerimizi vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Oğretmenler Gunu'nde, kendisi gibi duşunmeyen oğretmenlerimizi otekileştiren ve şehit edilen oğretmenlerimizi anmayan anlayışı da kınıyorum." ifadelerini kullandı.
Kovid-19 surecinde uygulanan uzaktan eğitimle ilgili internet sorunlarına dikkati ceken Akcay, şunları kaydetti:
"Turkiye'nin toplam internet yurt dışı cıkış bant genişliği yaklaşık 10 terabit/saniyedir. Bunun 1 terabit/saniye bant genişliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmaktadır. Şu anda EBA uzerinden gunluk yaklaşık 3 milyon oğrenciye ders verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının uzaktan eğitim surecini daha iyi yonetebilmesi icin bant genişliğinin 4 terabit/saniyeye cıkarılmasına yonelik calışmalar yapılmalıdır.
Oğretmenlerin mesleki olarak guclendirilmesi, yatay ve kariyer basamaklarına kavuşması, ozluk haklarının iyileştirilmesi, mesleğe alımdan emekliliğe kadar gecen surelerin oğretmenlik mesleğine ozgu bir kanunla yapılandırılmasının gerekli ve onemli olduğunu duşunuyoruz. Bu nedenle bir an once oğretmen meslek kanunun da cıkarılmasında fayda goruyoruz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Seval Ocak Adıyaman