TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2021 yılı butcelerinin goruşmeleri suruyor.
Meclis Başkanvekili Haydar Akar, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın annesi Gulseren Başarır'ın gecirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek, merhumeye Allah'tan rahmet, CHP'li Başarır ve ailesine sabır diledi.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, hukumetin en başarısız olduğu alanlardan birinin eğitim olduğunu savunarak, 18 yıllık AK Parti iktidarında coğunluğu eğitimci olmayan 7 bakanın gorev yaptığını, mufredat ve sistemin 20 kez değiştiğini soyledi.
"Ben yaptım, oldu" anlayışıyla yazboz tahtasına cevrildiğini one surduğu milli eğitim sisteminin, cumhuriyet tarihinin en başarısız donemini yaşadığını iddia eden Sunat, "Sorun, ulkeyi yonetenlerde, milli eğitim sistemini katledenlerdedir." ifadesini kullandı.
İktidarın, universiteler acarak işsiz sayısındaki artışı otelediğini ileri suren Sunat, "Genc işsizliğin yuzde 35-40'lara dayandığı ve buyuk coğunluğunun universite mezunu olduğu duşunulduğunde aslında iktidar milletvekillerinin başlarını onlerine eğmeleri gerekiyor, hicap duymaları gerekiyor." sozlerini sarf etti.
Universiteler ve oğretim uyelerinin, AK Parti iktidarı doneminde her kurum gibi değersizleştirildiğini iddia eden Sunat, iktidarın "yandaş birini rektor atamak icin rektorluk şartlarını değiştirdiğini" de one surdu.
İYİ Partili Sunat, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk'un TIMSS'in 2019 sonucları hakkındaki acıklamalarını anımsatarak, "Sayın Bakan, yıllardır 4'uncu sınıfları sokarak TIMSS sınavı uzerinden yapılan olcumleme yeteneği, veri setinin bozulması ve ortadan kalkmasına sebep teşkil etmeyecek mi? 5'inci sınıf oğrencilerimizin 4'uncu sınıf oğrencileriyle girmesi ve orta sırada yer bulması da başarı mı?" sorularını yoneltti.
Sozleşmeli ve ucretli oğretmenliğin kaldırılmasını, bu gorevdekilerin kadroya alınmasını isteyen Sunat, Sayıştay raporlarını referans gostererek, bu yıl 60 bin oğretmen atanması gerektiğini de belirtti.
Sunat, pandemiden once imkan ve fırsat eşitliği yonunden adaletsizlikler bulunduğunu, bunlara, salgın sonrasında interneti ve dijital cihazı olmadığı icin uzaktan eğitime ulaşamayan oğrencilerin de eklendiğini soyledi. Sunat, "En az 6 milyon oğrenci uzaktan eğitime devam etmiyor." şeklinde konuştu.
BTK'nin 2020 Raporu'na gore, Turkiye'de, hanelerin yuzde 53'unde sabit internet bulunmadığını ifade ederek, bu ailelerin cocuklarının eğitim icin mobil internet ucreti odeyebilmesinin mumkun olup olmadığını soran Sunat, Turkiye'nin ortalama internet hızının 3G bile olmadığını; 77 ulke arasında, calışmak icin bilgisayarı olan oğrenciler listesinde 64, internet bağlantısına erişimi olan oğrenciler arasında ise 70'inci sırada olduğunu da anlattı.
"Uzaktan eğitime ulaşamayan oğrenciler var"
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Huseyin Ors, pandemiden sonra eğitime erişim ve fırsat eşitliğinde var olan sorunlara bir de uzaktan eğitime ulaşamayan oğrencilerin eklendiğini savunarak, Milli Eğitim Bakanlığının "1,5 milyon oğrencinin uzaktan eğitime ulaşamadığı" şeklinde acıkladığı verinin gercekte bunun 3-4 katı olduğunu, bu oğrencilerin internet, bilgisayar ve televizyon imkanına sahip bulunmadığını one surdu.
Uzaktan eğitimin, en cok dar gelirli vatandaşların evlatlarını vurduğunu soyleyen Ors, FATİH Projesi'ne ilişkin de "(Dunyada uygulamaya konulan en buyuk ve kapsamlı eğitim projesi)nden geriye evlerimizde dolapların ustune, cekmecelerin icine atılmış tabletler ve boşa giden milyarlar ile zenginleşen, zenginleştirilen birtakım yandaşlar kalmıştır." diye konuştu.
2019 yılında KPSS'ye giren oğretmen adaylarına yoneltilen soru sayısı ile 2017 ve 2018 yıllarında yapılan KPSS soru sayısının farklı olduğunu anlatan Ors, bu nedenle oğretmen adaylarının puanları arasındaki denkleştirme yapılmadığından atamalarda adaletsizlikler oluştuğunu, bu mağduriyetin yapılan atamalara ek olarak yeni bir atama daha yapılarak giderilebileceğini savundu.
İYİ Partili Ors, iktisadi ve idari bilimler fakultesi (İİBF) mezunu 400 bin kişi bulunduğunu belirterek, İİBF mezunlarının imtiyaz değil adalet ve atanabilecekleri kadroların ilan edilmesini istediklerini de bildirdi.
"Ucretle tez, diploma projesi hazırlama ve yazım merkezleri oluşmuş"
İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Huseyin Filiz, bazı universitelerin kişiye ozel kadro ilanları verdikleriyle ilgili haberlerin basında yer aldığını belirterek, "Acıkca rekabet ortamı ortadan kaldırılıyor ve yetkiler kotuye kullanılıyor. Sayın YOK Başkanı'nın universiteleri bu konuda yazıyla uyarması yerinde olmuştur ama adrese teslim ilanlar devam ediyor." diye konuştu.
Turkiye'de belirli bir ucretle tez, diploma projesi hazırlama ve yazım merkezlerinin oluştuğunu, bunların internet ortamında gorulebileceğini anlatan Filiz, "Demek ki juriler de ayarlanıyor. Bunu yapanlar bedavadan unvan sahibi olacak, sonra yine bir yolunu bularak devlette bir kuruma yerleşecek ya da universiteye bir şekilde kapağı atıp genclerimize ders verecek." ifadelerini kullandı.
Filiz, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk'a, fikri, vicdanı ve irfanı hur nesiller yetiştirme konusunda gostereceği gayretlerde destek olacaklarını bildirerek, "Sizden bir şey istiyoruz; yargı kararını uygulayın ve Andımız'ı tekrar okutun, milletimizin talebini yerine getirin." dedi.
"Sanırsınız Turkiye, AK Parti oncesi Taş Devri'ni yaşıyordu"
İYİ Parti Ankara Milletvekili Koray Aydın, AK Parti'nin, kendisinden onceki iktidarların bir şey yapmadığı yonunde bir soylemde bulunduğunu ancak bunun gerceği yansıtmadığını soyledi.
"Sanırsınız Turkiye, AK Parti oncesi Taş Devri'ni yaşıyordu." diyen Aydın, "Değerli AK Parti'li arkadaşlar, sizden onceki hukumetler, sizin sattıklarınızı yaptı." ifadesini kullandı.
Bazı projelerin, Hazine garantisi nedeniyle zarar ettiğini; iyi yapılamadığı icin surekli inşa halinde olan duble yollarda meydana gelen kazalarda can ve mal kayıpları yaşandığını savunan Aydın, ote yandan iktidarın basını tek sesli hale getirdiğini one surdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Goreve geldiğimizde patates deposu olması tartışılan Bolu Tuneli'ni acmak bize nasip oldu." dediğini aktaran Aydın, Erdoğan'ın siyaset yapmak icin gercekleri kapattığını iddia etti.
Aydın, şoyle devam etti:
"O zamanlar 'Patates deposu yapalım.' onerisini getiren kişi AK Parti Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'dı. Ustelik oneri goturduğu bolum de daha once acılan ve cokme nedeniyle guzergah değişikliğine gidilen, kullanılmayan tunelin atıl kalan bolumuydu. Ben Bakanlığa geldiğimde projeyi sahiplenip devam ettirdim ve hedef koydum; hedefimiz 2002 yılı sonunda tuneli acmaktı. AK Parti Hukumeti tum bu projeleri kendisine mal etmek icin bir sure durdurdu, şantiyeleri kapattı. Tıpkı diğer projelerde olduğu gibi, Karadeniz Sahil Yolu'nda olduğu gibi. Daha sonra calışmalar başladı ve nihayet Bolu Tuneli 2007 yılı ocak ayında acıldı yani işi durdurarak acılışı tam iki yıl geciktirdiniz. Demek ki siz bitmek uzere olan Bolu Tuneli'ni sadece ve sadece tamamladınız."
İktidarın kendine mal ettiği Marmaray Projesi'nin kredi temini, muşavirlik ve muhendislikleriyle inşaat on ihalesinin 57'nci Cumhuriyet Hukumeti doneminde gercekleştirildiğini belirten Aydın, 15 Temmuz 2000 tarihinde onaylanan 41 milyar Japon yeni tutarındaki kredi anlaşmasının altında kendisinin de imzası bulunduğunu, AK Parti'nin bu projeyi tamamladığını soyledi.
Soz konusu donemde Osman Gazi Koprusu'nun ihalesini de gercekleştirdiklerini anlatan Aydın, İzmit Korfez Gecişi Projesi'nin 30 Kasım 2000 tarihinde basına acık olarak yapılan ihalesini, Fransa'ya tavır koyarak Ocak 2001'de iptal ettiklerini kaydetti.
Koray Aydın, "muşteri garantili yatırım" olarak nitelendirdiği projelerin iktidarın yandaşlarına kazandırmak icin hayata gecirildiğini de one surerek, sozlerini şoyle surdurdu:
"İktidarın muşteri garantili yatırım duzeninin adı aslında Deli Dumrul duzenidir. Ornekler cok fazla, 15 Temmuz Canakkale Koprusu, bunun icin Hazine gunluk 45 bin arac garantisi vermiş, geciş ucreti de KDV haric 15 avro olmuş. On altı yıl iki ay kopruyu işletecek olan şirket koprunun parasını yaklaşık uc yılda cıkarıyor. Geriye kalan on uc yıl iki ay boyunca arac gecsin gecmesin her gun 45 bin arac gecmiş gibi kopru şirket icin para basacak. Mubarek, sanki Merkez Bankası. El insaf bu parayla en az 3 tane Canakkale Koprusu yapılır. Az arac gecerse devlet 45 bine tamamlayacak, fazla arac gecerse de şirket fazla parayı cebine atacak. Oh, ne guzel. Boyle bir kazanma duzenini kimse başaramaz, maşallah. Sizin icin de durmak yok yola devam."
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ise İstanbul'da 300 bin, Turkiye genelinde ise 1,5 milyon konutun deprem riski nedeniyle yenilenmesi gerektiğinin acıklandığını belirterek, Kanal İstanbul icin ayrılacak kaynağın bu konutların yenilenmesi ve kamu binalarının depreme dayanıklı hale getirilmesinde kullanılmasını istedi.
"Projeler tozlu raflarda bekliyordu"
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, kursuden soz alarak, İYİ Parti'nin eğitim sistemine yonelik eleştirilerine ilişkin "Ben, sırf katsayıdan dolayı universiteye gidemedim; hicbiriniz tek laf etmiyorsunuz buna. Kıbrıs'a gitmek zorunda kaldım ben." dedi.
İYİ Partili Aydın'ın, iktidara yonelik sozlerini reddettiğini de bildiren Muş, "Marmaray Abdulhamit zamanından planlanmış, Abdulhamit zamanından planlanmış; o zamana kadar yapılmamış. Biz 'Bizden once hicbir şey yapılmadı.' demedik. Projeler tozlu raflarda bekliyordu, Marmaray da planlanmış oncesinde. Bolu Tuneli; yuzde 38'i tamamlanmış arkadaşlar, yuzde 38'i. 92'de ihale yapılmış, 93'te inşaatı başlamış; bizim zamanımıza kadar 38'i tamamlanmış. Depremden dolayı viyaduk ayaklarında donmeler olmuş, bunlar haric." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yerlilik ve millilik konusunda eleştirilecek en son insan olduğuna da işaret eden Muş, Fransa'ya karşı İslamofobya uzerinden soylediklerinin acık ve net olduğunu vurguladı.
CHP Uşak Milletvekili Ozkan Yalım, Uşak'ta doğal gaz borusu patladığı icin vatandaşların soğukta kaldığını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'ndan bu konuya cozum getirmesini talep etti.
TBMM Plan ve Butce Komisyonu Sozcusu, AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Guneş, Uşak'taki doğal gaz arızasının uc saat icinde tamir edileceğinin ongorulduğunu, evlerdeki doğal gaz saatlerinin aktive edilmesi icin şirket tarafından 47 kişilik ekibin hazır olarak tutulduğunu ve bu gece yarısına doğru tum Uşak'ın doğal gazını vereceklerini kaydetti.
CHP Grup Başkanvekili Ozgur Ozel, Uşak'taki bu sorunun cozumu icin gosterilen hassasiyete teşekkur etti.
Ozel, YOK Başkanı Prof. Dr. Yekta Sarac'ın, babasının rahatsızlığı nedeniyle butce goruşmelerine katılamadığının kendisine iletildiğini, bu bilginin iletilmesinin Meclise karşı nezaketli bir tutum olduğunu belirterek, Sarac'a da teşekkur etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Seval Ocak Adıyaman