dış dollenme
Bizi anneliğe taşıyıcak olan ilk adımdan yani dollenmeden bahsetmek istiyorum


Ovum (yumurta hucresi) ile sperm (erkek tohum hucresi)nin birleşmesi olayına dollenme denir.


Ovum Âdet kanamasından 14 gun sonra yumurtalıkların birinden atılır. Yumurta hucresi, tupleri (Fallop borularının) ve kasılmalarının yaptığı basınc farkı nedeniyle tupun icine girer. Burada, kendi gucleriyle hareket ederek gelen spermatozoitlerle karşılaşır ve dollenme oluşur. Yumurta hucresinin dollenebilme suresi cok kısadır. 20 saat kadar bu yeteneğini korur, daha sonra bozulur.
Spermatozoitlerin dollenme kapasiteleri 24-28 saat devam eder. Ovum ile karşılaşan spermatozoitler, ona mıknatısla cekilmiş gibi yaklaşırlar ve hemen cevresini alırlar. Kuyruklarını oynatarak ona yapışırlar. Ancak bir tanesi yumurta hucresinin icine girer ve her iki hucrenin cekirdeği birleşerek dollenme olayını meydana getirir. Bu an cok onemlidir. Artık bir insan hucresi oluşmuştur. Bir noktadan daha kucuk, bir tozdan daha hafif olan bu cisim 9 aylık surede gelişerek 50 cm. uzunluğunda ve 3,5 kg. ağırlığında yeni bir canlı, yeni bir insan yavrusu olacaktır. Dollenmiş hucre 3-4 saat sonra coğalmaya başlar. Birken iki, ikiyken dort olur ve durmadan coğalarak rahime doğru ilerler. 3 ile 7 gun icinde asıl gelişeceği ve yerleşeceği yere; kendisi icin hazırlanan rahimin icine gelir. Bu sure icinde aşağı yukarı 10 cm. kadar yol almıştır. İşte dollenmiş yumurta hucresi rahim icine gelmeden herhangi bir yerde (tupte, yumurtalıkta, karın icinde vb.) takı*lıp kalır ve gelişimine orada devam ederse dış gebelik denilen hastalık tablosu ortaya cıkar.
Yumurta hucresinin yumurtalıktan atıldığı yuva da, «sarı cisim» denilen şekle donuşur ve gebeliğin ilk 3 ayında progesteron hormonunu cıkararak dollenmiş yumurtanın rahim icine yerleşme, beslenme koşullarını sağlar. Dollenmiş yumurta daha sonra rahimin icine gelerek adeta kızgın bir bilyenin buz icine yerleşmesi gibi mukozanın icine girer, yuvarlanır, ustu yine mukoza tarafından kapanır.
Artık bundan sonra anne tarafından beslenecektir. Yumurta hucrelerinin bir kısmı bu yone doğru coğalarak anne ile cocuk arasındaki beslenme işini sağlayacak plasenta (son) ve gobek kordonunu oluşturmak icin gelişirken, bir kısmı da amnios zarının yapımına yardım eder. Yine bir kısım hucreler de cocuğun oluşumunu sağlamak uzere coğalırlarken bu iki kısım hucre grubu arasında bir boşluk ortaya cıkar. Boşluğun ici iler*de amnios suyu ile dolacaktır
Uc aya kadar olan bebek taslağının adı embriyo'dur. On*dan sonraki adı fefus'tur. Embriyo rahim icine ilk girdiğinde 1 mm. kadardır ve genellikle rahimin dip ve orta kısımlarına yerleşir.