Yapay Zeka(AI) Nedir?


Bu konumda şirketlerin işlerini kolaylaştırmak ve maliyeti düşürmek için kullandığı bazı teknolojilerden bahsettim.

Burada AI için derin bir tarih incelemesi yapmayacağım. Bir çok yerde bunu bulabilirsiniz. AI için tanımlanmış ve karar kılınmış tek bir tanım yoktur. AI yapay zeka anlamına gelmektedir ancak günümüzde bazı kesimler arttırılmış zeka olarak da kullanıyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi?nden Andrew Moore AI?yı şöyle anlatıyor:
Teknoloji ve mühendislik kullanıp bilgisayar yapmak için insan aklına ihtiyacımız olduğunu sanıyorduk.


AI nerelerde kullanılıyor?

Bazı örnekler vermek istedim. Bu örnekleri çoğaltabiliriz ve bir sürü çeşitleri var ancak ben temel düzeyde ve basit bir şekilde tutmak istedim.





1. Yüz Tanıma


Eğer kaynak düzgünse (net, üstünde engel olabilecek bir şey yoksa), insan performansına yaklaşmış durumdadır. Bazı firmalar bunu sadece yüz tanıma olarak değil de insanların duygularını incelemek için kullanılıyor hatta mikro ifadeleri kullanan şirketler bile vardır.





2. Otomatik Yazı Hatırlama


Diyelim ki şirkette bir yerden bir yere şirket arabasıyla gidiyorsunuz ve benzin almanız gerekti. Kendi cebinizden ödüyorsunuz. Benzinciden de fiş alıyorsunuz ki harcamanızı belirtebilirsiniz. İşte aldığınız bu fişleri gidip şu tarihte şu kadarlık harcama yaptım diye bildirmek yerine sadece fotoğrafını atıyorsunuz ve geri kalan işi AI yapıyor.





3. Otonom Arabalar


Bir çok şirketin bu teknolojiye yatırım yaptığını ve geliştirilmesine katkı sağladıklarını söyleyebiliriz. Yolların, ekipmanların ve hava şartlarının değişkenliği yüzünden %100 güvenliğe sahip değil ancak her geçen gün biraz daha gelişiyor ve hayatımıza giren yeni teknolojilerden birisi olabilir.




Fotoğraf hatırlama ile alakalı hata yapma oranını gösteriyor. Gördüğünüz gibi yıllar içinde Yapay Zekanın nasıl geliştiğini görebilirsiniz. Son yıllar da artık insanı bile geçtiğini ve gayet iyi bir performans yakaladığını söyleyebiliriz.




Bir başka kullanım ise markaların kendilerinden bahsedildiklerinde kolayca haberdar olabilmeleri için. Şirketinizin logosunu veya isminin yazılı olduğu bir görseli tarattırıp, internette nerede bahsedildiğinden kolayca ve hızlıca haberdar olabilirsiniz. Böylece internette gezip anahtar kelime arattırıp durma derdinden kurtulursunuz.




Son vereceğim örnek, Blue River şirketinin geliştirmiş olduğu bir teknolojidir. Soldaki resimde çiftçinin tarlasına ait bir fotoğraf bize gösteriliyor. Sağ taraftaki resim de ise nereye ilaç atıp atmayacağına karar veren yapay zekanın işleyişini görüyorsunuz. Kırmızı kareler yabancı otları, yeşil kareler işe ilaçlanması gereken bitkiyi gösteriyor. Bu şekilde şirket sadece yeşil karelere ilaç atacağından %90 oranında tasarruf sağlıyor.

Şirketlerin kullandığı ve gelişmekte olan bazı teknolojilerden bahsettim. İlerde piyasanın çok büyük bir kısmını işgal edecek olması bana heyecan veriyor. Ancak şu anda daha koşma aşamasına gelemedi.