Genel gorelilik, son derece karmaşık bir matematiksel teoridir ancak kara delikler icin tanımı oldukca basittir. Sabit bir kara delik, yalnızca uc ozelliğiyle tanımlanabilir: Kutlesi, elektrik yuku ve donuşu. Kara delikler yuk biriktiremediği icinse uygulamada yalnızca iki ozelliğe bakmak gerekiyor. Yani, bir kara deliğin kutlesini ve donuşunu biliyorsanız onun hakkında bilinmesi gereken her şeyi bilebilirsiniz.
Bu ozellik, tuysuz teoremi (no-hair theorem) ile ozetlenir. Spesifik olarak teorem, maddenin bir kara deliğe duştuğu zaman geriye kalan tek ozelliğinin kutle olduğunu ileri surer. Genel gorelilik soz konusu olduğunda ise kutle, kutledir. Yine de her durumda bir kara deliğin olay ufku, hicbir ekstra ozellik olmaksızın mukemmel şekilde puruzsuzdur.
[h=2]Kuantum teorisine gore bilgi asla yok edilemez:[/h]
Tum ongoru gucune rağmen genel goreliliğin kuantum teorisi ile bir sorunu vardır ve bu ozellikle kara delikler icin gecerlidir. Tuysuz teoremi doğruysa bir nesnenin icinde tutulan bilgi, olay ufkunu gectiğinde yok edilir. Kuantum teorisi ise bilginin asla yok edilemeyeceğini soyluyor. Dolayısıyla gecerli yercekimi teorisi, kuantumun gecerli teorisi ile celişir. Bu da ateşten set paradoksu gibi sorunların ortaya cıkmasına neden olur.
Bu celişkiyi cozmek icin goreliliğe uzantıları iceren bazı teoriler onerildi fakat standart gorelilik ile bu değiştirilmiş teoriler arasındaki fark, yalnızca aşırı durumlarda gorulebiliyor ve gozlemsel olarak calışmayı zorlaştırıyor. Ancak Physical Review'de yayımlanan yeni bir makale, konuya yeni bir bakış acısı sunuyor.
[h=2]Yeterince hızlı donerse kara delikler yeni ozellikler kazanabilir:[/h]
Bir oda icindeki sıcaklık, bir skaler alan orneğidir.
Bircok değiştirilmiş gorelilik teorisinin, standart teoride gorulmeyen fazladan bir parametresi vardır. Kutlesiz skaler alan olarak bilinen ise Einstein'ın modelinin kuantum teorisi ile celişmeyen bir şekilde bağlantı kurmasına izin veriyor.
Bu yeni calışmada ekip, boyle bir skaler alanın bir kara deliğin donuşune nasıl bağlandığını inceledi. Sonuc olarak duşuk donuşlerde, değiştirilmiş bir kara deliğin standart modelden ayırt edilemez olduğunu ancak yuksek donuşlerde skaler alanın bir kara deliğin ekstra ozelliklere sahip olmasına izin verdiğini buldular. Bir başka deyişle bu alternatif modellerde hızlı donen karadeliklerin tuyleri, yani başka bir skaler alanı ya da alanları olabilir.
Donen kara deliklerin bu yonleri yalnızca olay ufkunun yakınlarında gorulebilir ancak aynı zamanda ikili kara delikleri de etkiler. Yazarların da işaret ettiğini gibi gelecekteki kutlecekim dalga gozlemevleri, genel goreliliğe bir alternatifin gecerli olup olmadığını belirlemek icin hızlı donen kara delikleri kullanabilir.
Einstein'ın genel gorelilik teorisi, şimdiye dek karşısına cıkan tum gozlemsel zorlukları aştı ancak muhtemelen evrenin en uc noktalarında cokecek. Bunun gibi araştırmalar ise gelecek bir sonraki yeni teoriyi nasıl bulacağımızı gosteriyor.