Yerli teknoloji şirketi Bulutistan, IDC Turkiye Cloud & Datacenter Summit 2020'de geliştirdiği yeni teknolojilerini duyurdu. Yapılan acıklamada acık kaynak kodlu yazılımlar kullanarak geliştirilen yeni teknolojilere dair detaylar paylaşılırken Turk muhendis ve yazılımcıların gucune vurgu yapıldı.
Bulut teknolojileri dunyasının onemli oyuncuları arasında yer alan Bulutistan, 9 Aralık'ta duzenlenen IDC Turkiye Cloud & Datacenter Summit 2020'de acık kaynak kodlu yeni teknolojilerini acıkladı. Yerli teknoloji şirketi, Turk muhendisler eşliğinde 'konteyner teknolojileri', 'docker teknolojileri' ve 'kubernetes teknolojileri' uzerinde yaptığı calışmalar ile bulut servislerine yenilerini ekledi. Konuya ilişkin acıklamada bulunan Bulutistan Kurucu Ortağı Orcun M. Ozalp, "Acık kaynak kodlu teknolojiler kullanarak geliştirdiğimiz yenilikci bulut servislerimizi ve arkasında desteğini veren Turk muhendislerimizin gucunu hep birlikte ulkemiz icin değere donuşturme yolunda emin adımlarla ilerliyor ve bundan onur duyuyoruz" dedi.
GELİŞİME ACIK YAZILIMLAR BİR ADIM ONE CIKIYOR
Yeni teknolojilerine ilişkin detayları da aktaran Ozalp "Şirketlerin veya organizasyonların teknoloji gereksinimleri cok hızlı bir şekilde değişiyor ve beklentiler farklılaşıyor. Yeni bir iş sunduğunuzda ilk dikkat edilen husus, ortaya cıkarılan yazılımın ne kadar gelişime acık olduğu. Bu noktada acık kaynak kodlu teknolojilerin yerli yazılımcı ve muhendislerle guzel noktalara geleceğini duşunuyorum. Konteyner olarak ifade ettiğimiz, uygulamaları tum işletim sistemlerinde yazılıma ihtiyac duymadan calıştırmamızı sağlayan teknolojinin yanı sıra konteyner haline getirilmiş uygulamaları kolaylıkla yonetmenizi sağlayan Kubernetes teknolojisi bulut servislerimizi guclendirecek. Bugun ayrıca sanal makinelere kıyasla daha esnek ve tamamen ucretsiz sunulan Docker teknolojinden faydalandığımız, acık kaynak kodlu yazılımlarımızı ilgili detayları paylaşacağız" diye konuştu.
"ACIK KAYNAK KODLU YAZILIMLAR İŞLETMELER İCİN BİRCOK AVANTAJ SAĞLIYOR"
Herkese acık kaynak kodları sayesinde yazılımların developerlar tarafından surekli guncel tutulduğunu ve bu durumun da yazılımdan kaynaklı sorunları minimize ettiğini soyleyen Ozalp, "Ozellikle lisaslama konusundaki kolaylığı bu teknolojileri kullanıcılar icin de daha sağlıklı hale getiriyor. Ustelik kapalı kutu yazılımlara nazaran işletmeler icin ciddi maliyet avantajı da sağlıyor. Bir sorun durumunda sadece servis sağlayıcısından değil herhangi bir geliştiricilerden yardım alınabiliyor. Ustelik kaynak kodu elinizde olan yazılımlar daha guclu bir guvenlik ve gizlilik sunuyor. Robotik, yapay zeka ve siber guvenlik gibi alanlarda, acık kaynak kodlu yazılımların sayısının giderek artacağını duşunuyoruz. Kısaca bircok avantajı olan acık kaynak kodlu yazılımların geleceğin teknoloji olduğunu biliyoruz ve calışmalarımızı bu yonde ilerletiyoruz" ifadelerini kullandı.
"TURKCORN OLMAYA ADIM ADIM YAKLAŞIYORUZ"
Kısa zamanda kaydettikleri başarılarla şirketin değerini 1 milyar dolar ve uzerine taşıyarak hedefledikleri 'unicorn şirket' olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerinin de altını cizen Orcun M. Ozalp, "Gunumuzde pandemi sebebi ile yeni normallerin oluşmaya başlaması ve ozellikle şirketlerin dijital donuşumunun kacınılmaz şekilde hızlanması, bulut bilişim servislerini bu surecin tam merkezine getirdi. Bu potansiyeli en iyi şekilde kullanan teknoloji şirketlerinin Turkiye'den de bir unicorn cıkarması an meselesi. Biz Bulutistan olarak, son 4 yılın en hızlı buyuyen teknoloji şirketi olmayı başardık ve TurkCorn olmaya adım adım yaklaşıyoruz" dedi.
5 FİRMAYA ODUL
Bulutistan, IDC Turkiye Cloud & Datacenter Summit 2020 etkinliğinde pek cok odulun de kaynağı oldu. Yerli teknoloji şirketinin birlikte calışarak dijital donuşum yolculuğuna rehberlik ettiği Mavi, Diversey Kimya, Anel Group Turk Kızılay ve Trio Mobil Bilişim Sistemleri olmak uzere 5 firma odul aldı. Altyapı ve Platform kategorisinde Diversey Kimya ve Anel Group ucunculuk, Cloud Cost Efficiency kategorisinde Mavi ikincilik, Yazılım kategorisinde Trio Mobil Bilişim ikincilik ve Ozel Bulut kategorisinde Turk Kızılay ikincilik odulu aldı.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı