90'ların sonlarına doğru pop muzik yukselişini surdururken esprili sozlere sahip ceşitli turdeki şarkılar da dikkat cekmeye başlamıştı. Bu furyada Oktay Yurtalan ya da bilinen adıyla Ragga Oktay, farklı aksanıyla seslendirdiği rap, reggae ve pop şarkılarıyla bir akım yarattı. Ragga Oktay'ın patlaması ise 1998 yılında "Cukulata Kız" şarkısıyla oldu.
Hollanda gurbetcisi bir ailenin oğlu olan Ragga Oktay, İstanbul'a geliş hikayesini şoyle anlatıyor: "Cok kucuk yaşımdan beri şarkı okuyup besteler yapardım. Bir de garip garip bestelerdi... Şarkıları melodik rap olarak okurdum. Aynı zamanda da futbol oynuyordum ve Galatasaray'ın yıldızlar takımı secmeleri icin Turkiye'ye davet edildim. Ailemle birlikte İstanbul'a geldik fakat beğenilmedim. O zaman yıldızlar topluluğu camur ve beton karışımı bir sahada oynuyordu. Ben de ona hazırlıklı değildim ve başaramadım. Hatta 'Bunu mu Hollanda'dan cağırdınız' demişlerdi. (guluyor) İlk kez İstanbul'a geldiğim icin biraz şehri turlamak istedim. Bir otobuse bindim, o da Unkapanı durağında durdu. İcimden 'Burası Turk filmlerindeki şarkıcı olunan yer' dedim. Otobusten indim ve ilk Gurol Ersarac'ın plak şirketine girdim. Cıktığımdaysa plak anlaşmasını yapmıştım. Tarzımı cok ilginc bulmuştu. 95'te album anlaşmasını yaptım, 96'da da ilk profesyonel maceram başladı. Sonrasında da hemen futbolu bıraktım. Belki futbolcu olarak devam etseydim muziği hobi olarak yapacaktım."
Komedyenler taklidimi yapıyordu
90'larda Turkiye'de yeni bir hayat kurarken zorlandığını soyleyen Ragga Oktay, "Hem yaşam hem kultur hem de muzik piyasası olarak zorlandım. Cunku yaptığım muzik icin surekli duvarlar aşmam gerekiyordu. İnsanlar 'Bu ne, bunu yayınlamayız' diyordu. Muziğim aykırıydı" diyor. Sanatcı, ilk albumunun 100 bin civarında sattığını ve o donem icin bunun cok duşuk bir rakam olduğunu ifade ediyor: "Normalde 100 bin satış yapan sanatcıya bir daha album yapmazlardı ama bana guvendiler. En buyuk patlamayı da ikinci albumum 'Her Şeye Rağmen'deki 'Cukulata Kız' şarkısıyla yaptım. O şarkıyı hicbir radyo calmak istemedi. Biraz bekledim sonra Avrupa'ya dondum. Bir baktım album orada patlamış. Bir ay sonra da Turkiye'de... Boylelikle birinci duvarı yıkmış oldum. Komedyenler, siyasetciler herkes taklidimi yapmaya başladı. Albumum 1 bucuk milyon sattı. Aykırılığımın icinde halkımız kendine ozgu bir şeyler buldu. Senelerce de reklamlarda rol alıp insanlara bu muziği sevdirdim. Rap'cilerin reklamda oynayabilmesini sağladım."
Sanatcı, yeni nesil rap'cileri ise dinlemediğini dile getiriyor: "Şu an rap'in moda olduğunu duşunmuyorum. Cunku bugun dinlediğimiz muzik rap değil. Heceleme tarzında şarkı soyluyorlar. Teknolojinin getirdiği kolaylıkların yarattığı bir tarz. Kotunun iyisini dinliyoruz. 90'larda yapılan rap'ti."
Reklam muziği yapan bir şirketim var
Ragga Oktay, şimdilerdeyse 2004 yılında actığı reklam muziği şirketini yonetiyor ve beste yapmaya devam ediyor. 44 yaşındaki sanatcı, bir donem Avrupa'da calışmalarını surdurduğunu de belirtiyor: "2006 yılında Avrupa'ya donup kariyerime orada devam ettim. Oradaki sanatcılarla duet yaptım. Babamı kaybedince de iş hayatına ara verdim, bir şey yapmak istemedim. Bu arada dizilerde oynadım, programlar sundum ve 'MC Dandik' adında bir sinema filmi cektim. Ama ana mesleğim hep muzik oldu. 2015 yılında cıkardığım 'Yeniden' şarkısını gencler yeniden keşfetti. Bu işin şan şohret kısmıyla ilgilenmedim. Muzik ile doğdum, muzikle oleceğim. Arka planda kalmış gibi durdum ama hep muzikle var oldum. Bircok reklamda duyduğunuz muzikleri ben yapıyorum. Firmalara muzikal kimlik giydiriyorum. Cunku yıllar once kısa ve oz sloganlar bulduğumu fark ettim. Bunu da işe donuşturdum."
"A-Um" şarkısını Tarkan'a yazmıştım
Ragga Oktay, 2000'lerde ise Turkiye'nin en buyuk telekomunikasyon firmasının yuzu oldu ve "A-Um" jenerik şarkısıyla dillere dolandı. Sanatcı, "Reklam muzikleri kariyerinizi etkiledi mi? Sadece reklam muzikleri ile anılmaya başladınız sanki..." sorusuna şu cevabı veriyor:
"Ben ona inanmıyorum. 'Reklamı secti ama muziğinden uzak kaldı' diyorsunuz ya... Reklamda da Ragga Oktay muziğini dinlettim. Reklamlardan sonra insanlar şarkılarımı tanıdı. Hepsinin evlerine girip ailelerinden biri oldum. 7 sene Turkiye'nin en onemli markasıyla cok onemli işler yaptım. Hala da ara ara calışmalar yapıyoruz." Ragga Oktay, "A-Um" şarkısını ise Tarkan'a yazdığını soyluyor:
"İlk albumum cıktığında Hollanda'da Tarkan konserinin acılışını yapmam icin davet edilmiştim. İnanılmaz bir mutluluk ve gurur duymuştum. Hayranları beni sahneden indirmeye calıştı ve hicbir şarkımı okutmadı. O gun 'A-Um'u besteledim. Albume koyacakken de reklam muziği oldu. Aradan kac sene gecmiş, melodiyi birine dinletin hemen hatırlar. O kadar cok etki bırakmış ki insanlara..."
11 kere dayı oldum
"Eşimle 2003 yılından beri beraberiz, 2012 yılında da evlendik. Cocuk yapmamayı tercih ettik. 'Bu dunya sadece bir tane Ragga'yı kaldırabilir' diye duşunduk. 7 kardeşiz ve 11 kere dayı oldum. O bana yetiyor."
Ragga Oktay, 2005 yılında yayınlanan "Tadımız Kacmasın" dizisinde Rojda Demirer ve Goksel Kortay'la başrolu paylaştı.
"Ragga, İngiltere'ye goc eden Hintlilerin oluşturduğu bir muzik turu. Ben de onlar gibi şarkıları hızlı ve melodik okuyorum. O donem menajerim Erol Kose'ydi ve cıkış ismimin Ragga Oktay olmasına karar verdi."
Kaynak: Hurriyet