
Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zumrut Selcuk, "Kadına karşı şiddetle mucadelemize hicbir siyasi argumanın alet edilmesine izin vermeyeceğiz." dedi.
Selcuk, TBMM Genel Kurulu'nda, 2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanunu Teklifi goruşmelerinde bakanlığının faaliyetleri ve butcesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Geri odeme kapsamındaki ilac sayısının 8 bin 880'i aştığını, tıbbi malzeme sayısının da 4 bin 833 olduğunu belirten Selcuk, Turkiye Eczacılar Birliğiyle imzaladıkları dort senelik bir protokol ile bu sektore 235 milyon liralık bir ek kaynak sağladıklarını soyledi.
İlac tuketim analizleri yaptıklarını ve genel sağlık sigortacılığında kaynakları doğru değerlendirmek amacıyla ceşitli revizyonlar gercekleştirdiklerini dile getiren Selcuk, Mart 2020'de Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan 9 bin 47 işlemin tamamında yuzde 10 ile yuzde 25 oranında bir iyileştirme sağladıklarını acıkladı.
Selcuk, vatandaşlara daha iyi hizmet sunmanın gayreti icinde bulunduklarını ifade ederek, "Turkiye'nin 83 milyonluk buyuk bir aile olduğuna inanıyoruz ve sosyal kalkınmanın sağlanmasında da ailenin onemini bilmekteyiz." diye konuştu.
Aileye, genclere yonelik faaliyetler hakkında da bilgi veren Selcuk, 36 ilde 247 aile destek merkezi, 12 ilimizde 32 sosyal destek merkezi olduğunu anlattı. Selcuk, Yeşilay iş birliğinde de Turkiye bağımlılıkla mucadele eğitimlerini yuruttuklerini ve 850 bin kişiye ulaştıklarını da dile getirdi.
Turkiye Afet Mudahale Planı gereğince de afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmetlerini sunmaktan sorumlu olduklarını bildiren Selcuk, afet bolgesindeki vatandaşlara destek sunduklarını belirtti. Selcuk, "Butun bunların sonucu olarak da daha guclu bir ulkeye daha guclu ailelerle, daha sağlam aile yapılarımızla kavuşacağımıza da inanıyoruz." dedi.
Ataerkil veya anaerkil değil "aileerkil" bir millet olduğumuz şuuruyla hareket ettiklerini vurgulayan Selcuk, guclu kadının guclu aile olacağına ve guclu Turkiye'yi oluşturacağına da inandıklarını kaydetti.
Selcuk, 18 yılda karar alma mekanizmalarında daha fazla kadını gorduklerini, bugun araştırma gorevlilerinin yuzde 51'inin, avukatların yuzde 46'sının, mimarların yuzde 43'unun, kamu personelinin yuzde 40'ının, sigortalıların yuzde 30'unun ve milletvekillerinin yuzde 17,3'unun kadınlardan oluştuğunu dile getirdi.
Kadın istihdamının 8,5 milyon seviyesini aştığını, bu rakamın daha artmasını istediklerini ifade eden Selcuk, kadınların aynı zamanda iş ve aile arasında dengesini sağlamak icin de hayatlarını kolaylaştırıcı projeleri hayata gecirdiklerini soyledi.
"Kadına karşı şiddetle mucadelemize hicbir siyasi argumanın alet edilmesine izin vermeyeceğiz." diyen Selcuk, şiddetin nesilden nesile aktarılan bulaşıcı bir virus olduğunu belirtti.
Selcuk, bu virusun bulaşıcılığını azaltmak, şiddet zincirini kırmakla da yukumlu hissettiklerini dile getirerek, buna dair de koordinasyon programlarının işlediğini anlattı.
"Mercan Seferberliği"
Topyekun bir seferberliğe ihtiyac olduğuna dikkati ceken Selcuk, bunun icin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan onculuğunde Mercan Seferberliği başlattıklarını acıkladı. Selcuk, Mercan Seferberliği'nin sadece kadına yonelik şiddetle mucadele etmediğini, iş ve aile hayatını dengeleyecek politikalar geliştirmeyi, kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer alacak uygulamalar yapmayı ve kadınları sosyoekonomik acıdan da guclendirmeyi hedeflediğini kaydetti.
Cocuklara da onem verdiklerini anlatan Selcuk, Turkiye'de bulunan 23 milyon cocuğa sağlanan her imkanın Turkiye'nin yararına yapılan bir yatırım olduğunu vurguladı.
Selcuk, aile odaklı hizmetlerden yararlandırılan cocuk oranının yuzde 39'lardan yuzde 91'e yukseldiğini, cocukların bakım kuruluşlarına alınmasından ziyade sosyal, ekonomik destek vererek, onların ailelerin yanında bakımlarının yapılmasını tercih ettiklerini bildirdi.
Ailelerinin yanında bakımları olmuyarsa onları kuruluşlarına yerleştirdiklerini anlatan Selcuk, "Şu anda evlat edindirme ve koruyucu ailelerimizin yanındaki cocuklarımızın sayısı da yaklaşık 25 binde." dedi.
Selcuk, 14 bine yakın cocuğa da bakanlığın kuruluşlarında hizmet verdiklerini dile getirdi.
Cocuk işciliğiyle de mucadele ettiklerini anlatan Selcuk, onların calıştırılmasının onune gecmeye calıştıklarını bildirdi. Selcuk, ayrıca "muzır neşriyatla mucadele" kapsamında, hem dijital icerikleri kontrol edecek, hem de cocuk dostu yayınların yapılmasını sağlayacak "muzır icerikle mucadele" projesini başlattıklarını da ifade etti.
Engellilerin de yanında olmayı surdureceklerini dile getiren Selcuk, bu yıl engelsiz vizyon belgesine, yaşlılık vizyon belgesine dair de bir strateji belgesini hayata gecirdiklerini aktardı.
Selcuk, yarım milyonu aşkın kişinin evde bakım yardımı aldığını belirterek, engelli iş kocluğu gibi uygulamalarla engellilerin iş bulma sureclerini desteklemeye devam ettiklerini dile getirdi.
Turkiye'de ozellikle aşırı yoksulluğun sorun olmaktan cıktığını ifade eden Selcuk, "Biz daha ziyade refahı paylaşmayı ve bu surecteki acil durumlarda vatandaşlarımızın yanında olmayı hedefleyen bir sosyal yardımı onemsiyoruz." diye konuştu.
Selcuk, sadece 2020 yılında 100 bini aşkın şehit, gazi ailesiyle iletişime gectiklerini ve onların her daim haklarını korumaya, yanlarında olmaya, destek olmaya gayret ettiklerini kaydetti. Onları sosyal koruma kalkanı atında korumaya devam edeceklerini dile getiren Selcuk, "Cunku onları, vatanımızın bize emaneti olarak gormekteyiz." dedi.
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ertuğrul Subaşı