
Vatandaşların sıkca duyduğu Yağmur duası nasıl yapılır? Yağmur duası sozleri! Yağmur duası Turkce okunuşu! Detaylar haberimizde.
[h=3]YAĞMUR DUASI NEDİR?[/h]Bir bolgede kuraklık olması durumunda o bolge sakinlerinin mumkunse topluca bolge dışına, acık bir alana cıkıp tovbe istiğfardan sonra CenÂb-ı Allah'tan bolluk ve berekete vesile olacak yağmur gondermesini istemeleri, bunun icin dua etmeleri, yalvarıp yakarmaları sunnettir. Bu duaya "istiska duası" denir ki, su isteme, yağmur isteme anlamına gelir.
[h=3]YAĞMUR DUASI NASIL YAPILIR?[/h]Diyanetin sayfasında yer alan bilgilere gore yağmur duasının nasıl yapıldığına dair bazı rivayetler var.
Bazı rivayetlere gore;
Rivayet edildiğine gore Peygamberimiz bir cuma gunu hutbe okurken bir adam gelip, - "Ey Allah'ın elcisi! Hayvanlar telef oldu, dua et de Allah bize yağmur versin!" demiş, Peygamberimiz de bunun uzerine ellerini kaldırarak, "Allahumme, eskınÂ! Allahumme, eskınÂ!" (Ey Allahım! Bize su ver, yağmur ver) " diye dua etmiş ve bu duanın ardından gokte hicbir yağmur belirtisi yokken birden bulutlar gorunmuş ve ardından yağmur yağmaya başlamıştı. Bu durum bir hafta surdu. Ertesi cuma bir adam gelerek "Ey Al- lah'ın elcisi, yağmur sebebiyle, mallarımız telef oldu, yollarımız kapandı. Allah'a dua etseniz de şu yağmuru durdursa!" dedi. Bunun uzerine Peygam- berimiz Allahumme havÂleyn vel aleynÂ. AllÂhumme! ale'l-ÂkÂm ve'd-dırÂb ve butîni'l-evdiye ve menÂbiti'ş-şecer (Allahım! Uzerimize değil, cevremize; Allahım, dağlara, tepelere, vadilerin iclerine ve ağac biten yerlere) diye dua etti ve yağmur hemen kesildi.
Bazı rivayetlere gore;
Bazı rivayetlerde, yağmur duasına cıkıldığında Peygamberimiz'in iki rek'at namaz kıldırdığı, namazda acıktan okuduğu, namazdan sonra ridÂsını "SubhÂnellÂhi ve'l-hamdulillÂhi vel ilÂhe illallÂhu vallÂhu ekber denir. Sonra eûzu besmele cekilir, FÂtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha tesbih edilir yani 'SubhÂnellÂhi ve'l-hamdulillÂhi vel ilÂhe illallÂhu vallÂhu ekber' denilir. Bu tesbih, rukûa varınca 10 kere, rukûdan doğru- lunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere soylenir. Boylece her rek'atta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rek'ata kalkılınca yine 15 kere tesbih okunur, ardından geri kalan kısım aynı şekilde tekrarlanır ve boylece 4 rek'at tamamlanmış ve toplam uc yuz tesbih edilmiş olur. Aslolan herkesin bu namazı tek başına kılmasıdır. Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv sec- desi normal olarak yapılır, o secdelerde bu tesbih yapılmaz. k) Yağmur Duası Bir bolgede kuraklık olması durumunda o bolge sakinlerinin mumkunse topluca bolge dışına, acık bir alana cıkıp tovbe istiğfardan sonra CenÂb-ı Allah'tan bolluk ve berekete vesile olacak yağmur gondermesini istemeleri, bunun icin dua etmeleri, yalvarıp yakarmaları sunnettir. Bu duaya "istisk a duası" denir ki, su isteme, yağmur isteme anlamına gelir. Yağmur duasına cıkıldığında duadan once iki rek'at namaz kılınabilir. Rivayet edildiğine gore Peygamberimiz bir cuma gunu hutbe okurken bir adam gelip, - "Ey Allah'ın elcisi! Hayvanlar telef oldu, dua et de Allah bize yağmur versin!" demiş, Peygamberimiz de bunun uzerine ellerini kaldırarak, "Allahumme, eskınÂ! Allahumme, eskınÂ!" (Ey Allahım! Bize su ver, yağmur ver) " diye dua etmiş ve bu duanın ardından gokte hicbir yağmur belirtisi yokken birden bulutlar gorunmuş ve ardından yağmur yağmaya başlamıştı. Bu durum bir hafta surdu. Ertesi cuma bir adam gelerek "Ey Al- lah'ın elcisi, yağmur sebebiyle, mallarımız telef oldu, yollarımız kapandı. Allah'a dua etseniz de şu yağmuru durdursa!" dedi. Bunun uzerine Peygam- berimiz Allahumme havÂleyn vel aleynÂ. AllÂhumme! ale'l-ÂkÂm ve'd-dırÂb ve butîni'l-evdiye ve menÂbiti'ş-şecer (Allahım! Uzerimize değil, cevremize; Allahım, dağlara, tepelere, vadilerin iclerine ve ağac biten yerlere) diye dua etti ve yağmur hemen kesildi (BuhÂrî, "İstisk a ", 6; Muslim, "İstisk a ", 2, 8) . Bazı rivayetlerde, yağmur duasına cıkıldığında Peygamberimiz'in iki rek'at namaz kıldırdığı, namazda acıktan okuduğu, namazdan sonra ridÂsını yapılır.